Onko puolueilla eroja?
Salon kaupunginhallitus on eilen päättänyt budjetin raamien perusperiaatteista. Raami lähtee siitä, että veroprosenttiin ei kosketa ja taksoja on lupa nostaa kulujen verran. Tämä tarkoittaa siis sitä, että taksat tulevat Salossa nousemaan.
SDP:n ryhmä esitti, ettei taksojen nostamiselle annettaisi lupaa, vaan raami lähtisi liikkeelle menokurista. Hallituksen porvarienemmistö torppasi tämän ajatuksen äänin 8-5. Taksojen nostaminen käy ennen kaikkea kaikkein heikoimpien kukkarolle ja on näin ollen vihoviimeinen vaihtoehto. Vaikka veronkorotuksia ei kukaan mielellään teekään, ovat ne mielestäni parempi keino kuin taksojen korotus.
Kaupungin taloustilanne ei ole niin hyvä kuin vielä ennen yhdistymistä oletettiin. Vanhojen kuntien pieleen menneet talousarviot ja yleinen maailman tilanne ovat ajaneet Salonkin tilanteeseen, jossa on mietittävä säästöjä. On kuitenkin oltava tarkkana, mistä säästöt tehdään ja kuinka paljon tuloja ollaan taksoilla valmiit korottamaan. Taksojen korottaminen tilanteessa, jossa monilla on jo valmiiksi vaikeaa, saattaa johtaa kuntalaisten kannalta kestämättömään tilanteeseen. Onko se todella sitä, mitä oikeisto haluaa? Kurjistaa kuntalaisten elämää entisestään vaikeina aikoina?
Kaupunginvaltuusto on työstänyt kaupungin strategiaa useissa(liian monissa) seminaareissa pitkin kevättä. Eräässä seminaarissa mainittiin, että työn valmistuttua valtuustokauden tavoitteista voidaan kyhäillä valtuustoryhmien välinen sopimus tavoitteiden saavuttamiseksi. Itse olen sitä mieltä, että laajalle viedyt taustasopimukset ovat omiaan syömään puolueiden mahdollisuutta tehdä linjansa mukaista politiikkaa. Vaikka tavoite olisi kuinka hyvä ja kannattava, on oikeiston ja vasemmiston linja tavoitteen saavuttamiseksi yleensä suurestikin poikkeava.
Mikäli valtuustoryhmien välisiä sopimuksia tehdään, on niiden oltava vain suuntaa antavia. Puolue tarvitsee liikkumavaransa oman ideologiansa mukaisen toiminnan harjoittamiseen. Sopimus pahimmassa tapauksessa sitoo kädet todella pahasti ja lopputuloksena on, että oma aate on pihalla kuin lumiukko.
Vaikka SDP on Salossa suurin valtuustoryhmä, tulee muistaa, että valtuusto kokonaisuudessaan on oikeistoenemmistöinen. Kun tullaan kysymyksiin veroista ja taksoista, tämä jako näkyy selkeästi. Vaikka valtuustotyöskentely muutoin toimiikin asia kerrallaan, niin tässä kohdin tullaan puolueiden todellisiin eroihin. Myös itseään hyvinkin sosiaaliseksi nimittävät pienpuolueet, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, tuppaavat olemaan ennemmin taksojen kuin verojen kannalla. Kaksinaismoralististako?
Lyhyesti kotimaasta
Aamun lehti uutisoi, että 59 Kivikausikeskus Riraan rahaa lahjoittaneista vaatii lahjoitustaan takaisin. Aivan aluksi totean, että lahjoitus on vastikkeeton hyvän tahdon ele toiselle osapuolelle, ei vastikkeellinen saatava. Mikäli vastikkeellisuutta odotetaan, on kyseessä sijoitus - ei lahja.
Kivikausikeskuksen toimitusjohtaja Lehtinen sanoo lehdessä, että Salon kaupunki on kärsinyt suurta imagohaittaa keskuksen lopettamisen ja siksi rahat lahjoittajille tulisi maksaa takaisin. Minä en tätä ymmärrä. Mikäli lahjoitat 100 euroa aloittelevalle yrittäjälle, joka sitten tekee konkurssin, olet tuskin vaatimassa rahojasi takaisin?
**************
Keskusta kamppailee vaalirahojensa kanssa. Saa nähdä, mihin vielä tullaan. Olen pettynyt, että SDP on ottanut sulkeutuneen linjan rahoituksensa kanssa. Demarinuoret on oikealla asialla vaatiessaan rahoitukseen enemmän avoimuutta.
**************
Päätös!!!!!!!!
Kelan päätös tuli tänään. Siinä paha, missä mainitaan! Nyt voin keskittyä täysillä muihin asioihin kuin tämän vatvomiseen!!!
Voihan Kela
Salon Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö on jättänyt tänään tiedotteensa vaalirahoituksesta. Toivon lehden julkaisevan sen asap. Meillä ei asiassa ole mitään salattavaa, sillä ulkopuolista rahoitusta ei vaalilehden mainontaa lukuun ottamatta ole. Luottamushenkilöt ovat ehdolle lähtiessään sitoutuneet puolueveron maksamiseen ja ne varat ovat myös kunnallisjärjestön tärkein tulonlähde. Toivottavasti asian vatvominen loppuu ja saamme kaikki työrauhan.
**************
Olen jo kyllästynyt odottamaan. En toki vauvaa, mutta edelleen viipyy päivärahapäätökseni. Hirveästä tehokkuudesta ei Kelaa ainakaan voi syyttää. Kysymys kuuluu, missä yksityisessä yrityksessä moinen asioiden olisi mahdollista? Itsestäni en ole niinkään huolissani, sillä osaan kyllä pitää huolen asioistani niin, että ne tulevat hoidettua. Entä ne jotka eivät ole yhtä omaohjautuvaisia? Roikotetaanko heitä viikkokaupalla tietämättömyyden löysässä hirressä? Kela ei edes vaivaudu ilmoittamaan etuutta hakeneelle, mikä hakemuksen käsittelyssä mättää, mikäli selvitystä pyydetään joltain muulta kuin hakijalta itseltään.
Paras vastaus oli tiistaina saamani neljän viikon käsittelyaika. Olen toimittanut hakemukseni 9.3, joten käsittelyaika on jo nyt venynyt noin kolmeen kuukauteen. Kela ei kuitenkaan pysty eikä voi käsitellä työnantajan antamaa palkkaselvitystä etukäteen, vaan selvitys oli toimitettava uudelleen täysin samanlaisena. Ei kai käsittelyaika voi lähteä uudestaan lisäselvityksen antamisesta? Tällä menolla päätös tulee syyskuussa. Koomisinta kai on, että minulla on menossa jo neljäs äitiyslomaviikko. Olisiko aika päivittää valtionkin hallitsemien puulaakien byrokratiaa?
***************
Olen taas tänään menossa neuvolaan. Siellä saakin nyt rampata hamaan loppuun saakka joka viikko. Laskettuna päivänä nyytti viimeistään yritetään nyytti saada ulos kevyellä käynnistyksellä. Saisi tulla aiemmin, sillä olo on välillä jumalattoman tuskainen. Kotona alkaa olla kaikki valmista, kunhan vain sankari saapuisi. :)
***************
Liitoksesta kummipulaan
Keskustelua seuratessa, on tullut selväksi, että uuden Salon syntymiseen liittyy paljon tunteita. Tänäänkin SSS:n mielipidepalstalla Riitta Luume kommentoi puistojumppaan liittyvää maksukäytäntöä. Suurin virhe liitoksessa on oletus siitä, että kaikki jatkuisi entisellään ilman minkäänlaisia muutoksia. Mikäli vanha tapa asioiden hoidossa olisi hyvä, niin koko liitosta tuskin olisi tehty.
Liikuntapuolella muutoksia on tullut rutkasti, varsinkin kantasalolaisille, jotka ovat tottuneet huippulaatuisiin liikuntapalveluihin kautta linjan. Kuntien yhdistyessä putosivat myös liikuntaan käytettävät määrärahat per asukas, joten voiko kaiken olettaa jatkuvan ennallaan? Jos mitään muutosta ei olisi haluttu, olisi vanhan Salon valtuusto varmasti äänestänyt kuntaliitoksen kumoon. Luojan kiitos, näin ei sentään tapahtunut.
Huominen kaupunginvaltuusto käsittelee liittyneiden kuntien viimeisiä tilinpäätöksiä. Velkaa tuli enemmän kuin tarpeeksi. Osa kunnista näyttää käyttäneen velkarahaa jopa käyttömenojen kattamiseen. Onneksi sentään suurin osa on ottanut velkaa investointeihin. Millä ilveellä esimerkiksi Suomusjärvi olisi ylläpitänyt kivikausikeskustaan tuolla talouden pidolla? Uudelta kunnalta ollaan vaatimassa kaikenlaista, vaikka lähtökohtaisesti asioiden hoidossa ollaan menty pieleen kauan aikaa sitten.
**************
Rasistiset kommentit ja mainokset nostivat pintaan tunteita ennen eurovaaleja. Kunnallisvaalien jälkimainingeissa juuri käsiteltiin Jussi Halla-ahon nettikirjoittelua. Asiasta noussut kohu torppasi Halla-ahon eurovaaliehdokkuuden, koska Timo Soini halusi osoittaa, että PerSut eivät ole asiassa samoilla linjoilla. Netistä löytyy aivan karmeita kirjoituksia liittyen aiheeseen ja odottelenkin, koska niihin tartutaan.
Maahanmuuttokeskusteluun tulisi löytää uusi suunta. Maahanmuuttaja ei ole yhteiskunnalle rasite, josta koituu vain kuluja. Voimme myös katsoa peiliin, mikäli sosiaalitoimiston luukulla on jonossa suomea taitamattomia maahanmuuttajia. Kotouttaminen on mennyt pahasti pieleen, kielikoulutuksesta puhumattakaan. Useat maahanmuuttajat tekisivät mieluusti töitä, mutta omat ennakkoluulomme estävät palkkaamisen. Pitäisikö olla myös suvaitsevaisempi kaiken arvostelun keskellä?
Tulevaisuudessa kotouttaminen ja kielikoulutus nousevat vieläkin tärkeämmiksi, vaikka maahanmuutto olisikin pääosin työperäistä. Ilman sujuvaa suomen kieltä on vaikea työskennellä vaikkapa hoitoalalla. Valtiolta ja kunnilta vaaditaan aitoa halua asioiden hyvän hoidon puolesta.
***************
Eilen uutisissa puitiin kummipulaa, jota ilmenee etenkin pääkaupungin seurakunnissa. Tämän johdosta pohditaan nyt kirkkolain muutosta niin, että yksi konfirmoitu kummi riittäisi. Itse pohdimme oman nyyttimme kummiasiaa pitkään. Halusimme löytää kummit, joiden tietäisimme pysyvän nyyttimme elämässä pitkään eteenpäin. Oman kummitätini kaltaisen kummin löytyminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, mutta omasta kaveripiiristämme näitä neuloja onneksi löytyy.
***************
Hallituksen värejä
SSS:n päätoimittajan kolumnissa pohditaan tänään puolueiden asemaa vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen. Holmbergin "objektiivinen" linja näyttää olevan Kokoomuksen pysyminen suurimpana puolueena seuraavat vaalit ja näin ollen Häkämiehen väläyttämä porvarihallituksen jatko vielä seuraavat neljä vuotta.
Sauli Niinistö puolestaan on puhunut laajapohjaisesta hallituksesta seuraavien vaalien jälkeen. Tämän ei voi tulkita muutoin kuin kannanotoksi 1995 vaalien jälkeen muodostetun sateenkaarihallituksen pohjaa noudattavan hallituksen puolesta. Kumman kannanotoilla sitten on enemmän merkitystä? Veikkaisin kuitenkin, että Niinistö nauttii puolueessa suurempaa kunnioitusta kuin Häkämies.
Kummalliselta tuntuu ottaa ylipäänsä kantaa hallituspohjan puolesta, kun vaaleihin on vielä aikaa kaksi vuotta. Emmehän edes tiedä, kuka mitäkin suurta puoluetta johtaa. Vanhasen kausi tyssännee seuraavaan puoluekokoukseen. Urpilaisenkin kausi on katkolla ensi kesänä, mutta hänelle jäsenistö tullee näyttämään vihreää valoa. Katainenkaan ei enää paistattele jatkuvien voittojen putkessa. Häkämies väläytti myös PerSuille paikkaa hallitukseen. Tämä olisi sinänsä hyvä veto, että puolueen hölönpölypopulistit joutuisivat ottamaan vastuun puheistaan. Ilman valtaa on helppo vaatia kaikenlaista.
Kysymys hallituspohjasta ei ehkä kuitenkaan ole niin oleellinen kuin se, kannattaako SDP:n olla hallituksessa, joka joutuu korjaamaan jälleen porvarihallituksen työn tulosta. Paavo Lipposen 1. hallitus joutui ikävään tilanteeseen ja syy viime laman jälkeisistä leikkauksista tuli demareille, vaikka kyseessä oli vain toisten touhujen jälkisammutus. Kannattaako samaan virhettä tehdä uudelleen? Porvarit saisivat kerrankin hoitaa itse omat sotkunsa. Vuoden 2011 vaalien jälkeen valittava Suomen hallitus on suurempien leikkausten edessä kuin 1995 aloittanut hallitus. Kuka hallituksessa istuu leikkaukset tekemässä?
Holmbergin jutusta paistaa läpi oikealle suuntautuva ajattelu, koska heti aluksi todetaan SDP:ssa painiskeltavan syvimmässä suossa. Tuskin sentään. Keskustalle nämä vaalit olivat jos mahdollista vieläkin katastrofaalisemmat. On muutoin paikallislehdeltä unohtunut kertoa Kokoomuksen liki kuuden prosentin kannatuksen lasku Salossa ja vielä vaaleissa, jotka ovat aina menneet hyvin.
Kuka kertoisi minulle
Kertokaa minulle, miten lause "Tulevaisuudessa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ehdokaslistojen alueelliseen kattavuuteen äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi.", muuttuu muotoon " Varsinaissuomalaisen demariehdokkaan puuttuminen söi äänestysintoa Salossa. "?
Fakta on, että varsinaissuomalainen ehdokas oli olemassa ja hänen vaalipäällikkönsä tunnen hyvinkin. Ahmedin mainoksia jaettiin Salossakin tuhatmäärin. Voi Salon Seudun Sanomat sentään!!!!
Illan viimeiset
Kirjoitan tänään jo toista kertaa. Pari akuuttia asiaa, jotka haluan sanoa.
Ensin rakas paikallislehtemme SSS. Toimittaja soitti tänä aamuna joskus kymmenen korvissa ja kyseli EU-vaalimietteitä. Vastasin siihen sitten, että äänestysprosentti oli iso pettymys. Tulevia vaaleja ajatellen olisi hyvä lisätä ehdokaslistojen alueellista kattavuutta, jotta kansalla olisi tuttuja nimiä, joita äänestää. Olen edelleen sitä mieltä, että oma listamme oli monella tapaa hyvä ja kattava, mutta alueellinen edustavuus oli luvattoman huono. Pääkaupunkiseutu korostui aivan liikaa. Onhan siellä paljon ihmisiä, muttei sentään puolta koko maan väestöstä.
En olisi uskonut tätä sanovani, mutta minulla on ikävä Vähäsiltaa. Lehden linja on uuden päätoimittajan myötä muuttunut entistä oikeammalle. Kuuleman mukaan jutut tehdään noudattaen tasavertaisia periaatteita. My ass, yhtä demari-juttua kohden pitää tehdä ainakin viisi kokkareista. Näin se menee, näin se lähtee ja näin se käy.
**************
Salon kaupungin johtava virkamiehistö on linjaltaan hyytävän kylmää. Linja on ajaa alas kaikki pientä ihmistä lähellä oleva ja periä jäljelle jääneistä palveluista roimat maksut. Olisiko hallintosäännön tarkistamisen paikka ja vallan ottaminen takaisin luottamushenkilöille nyt ajankohtaista? Inhimillisyyttä saa muutaman johtajan persoonasta suurennuslasilla etsiä!
Vaalianalyysin poikanen
Eurovaalit olivat suunnaton pettymys. Hyvän kampanjan jälkeen alle 18% jäänyt valtakunnallinen kannatus on pohjanoteeraus. Äänestysprosentti jäi alle viime vaalien, eikä tuloksesta voi kamalasti muita päätelmiä vetää kuin, että Timo Soini voitti jälleen.
Salossa suuret puolueen pärjäsivät koko maata paremmin. Ykkösenä Kokoomus, kakkosena Demarit ja Kepu kolmantena. Kaikki hävisivät sitten viime vaalien, eniten Kokoomus. Suhteellisesti vähiten suurista hävisi SDP, joka yleensä kärsii heikosta äänestysprosentista eniten. Nytkin kannatus oli kunnallisvaaleihin nähden hävettävän alhainen, mutta jäihän prosenttikin vain kolmeenkymmeneenviiteen. Perussuomalaiset saivat myös Salossa paljon kannatusta.
Mistä sitten johtuu näiden vaalien vähäinen äänestäminen? Yksi syy on varmasti ehdokasjoukon alueellisesti suhteellisen köyhä edustavuus. Äänestäjille ei löydy tuttua naamaa joukosta, jossa yli puolet ehdokkaista tulee Pk-seudulta. Ehdokkaat ovat etäisiä ja ehdolla jonnekin vielä etäisempään. Tulevia vaaleja ajatellen tulee puolueiden kiinnittää entistä suurempi huomio alueellisesti kattavampiin listoihin.
Vaikka mediassa pohdittiin kysymystä siitä, keneltä Soini ääniä varasti, niin itse uskon, että hyvin suuri osa hänen äänistään tuli aivan uusilta äänestäjiltä, jotka eivät ilman Soinia olisi ollenkaan lähteneet uurnille. Vaikka oikeistopopulismi ei allekirjoittaneelta suopeita katseita saakaan, lienee pakko tunnustaa sen erävoitto näissä vaaleissa. Tosin taas huomattiin, että ilman Soinia eivät PerSut näissäkään vaaleissa olisi paikkaa saanut.
Suurimman kysymyksen eteen näiden vaalien jälkeen joutunevat Keskusta ja Vasemmistoliitto, vaikka Yle eilen jo pohtikin Urpilaisen asemaa. Nainen on toiminut puolueemme puheenjohtajana vuoden, joten hieman hätiköityä on ryhtyä vaatimaan hänen vaihtamistaan. Kunnallisvaalit tulivat vain muutama kuukausi puoluejohdon vaihduttua ja EU-vaalien on jo ennakolta tiedetty olevan meille erityisen haastavat.
Keskustan Matti Vanhasen tappioputki senkun jatkuu. Mies ei tosin itse myönnä edes harkitsevansa eroamista puheenjohtajan pallilta, vaan uhkaa istuvansa pääministerinä vielä seuraavankin kauden. Tuskin sentään. Uskoisin, että Kepunkin puoluekokoukselta jonkinlainen roti tähän asiaan löytyy. Hallituspuolueiden keskinäinen jännite tullee kasvamaan Kokoomuksen oltua suurin puolue jo toisissa vaaleissa peräkkäin.
Vasemmistoliiton kannatus laski suhteessa niin alas, että hirvittää. Kokonaisuudessaan poliittisen vasemmiston äänestäjät olivat huonosti liikkeellä. Martti Korhonen ilmoitti jo eilen harkitsevansa eroamista puheenjohtajan paikalta. Mielenkiintoista lienee se, kuka Korhosen saappaisiin hyppää. Oma veikkaukseni on punavihreä Arhinmäki, joka miltei tuolle paikalle nousi jo viimeksi.
Hallituskuvioihin oman mausteensa tuo myös Vihreiden hyvä menestys. On mielenkiintoista, miten Vihreät saavat nostettua kannatustaan, vaikka ovatkin leimautuneet hallituksen sisäiseksi oppositioksi. Vasen käsi ei oikein tunnu tietävän oikean toimista. Sinnemäki nousee hallitukseen juhannuksen jälkeen. Hänen roolinsa on tätä ennen ollut arvostella hallituksen toimia. Miten käy nyt?
Summana voidaan sanoa vaalien ratkenneen puhtaasti henkilökysymyksiin. Vihreiden kaksi vahvaa naista keräsivät mahtavan äänipotin, Soini vei mukanaan myös KD:n Essayahin ja SDP:n äänikuninkaana loisti Mitro Repo. Tällä mennään seuraavat viisi vuotta, muuta ei voi. Euroopassa ei nähtävästi mene vielä tarpeeksi huonosti, koska yltiökapitalismi sai jatkokauden.
Mainosanalyysi
EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Mainonta tuntuu alkaneen todenteolla tällä viikolla. TV:ssa pyörii jos kenenkin vaalimainoksia. Kadunvarsilla on näkynyt julisteita jo viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Julisteissa ovat muutamat puolueet pyrkineet etsimään jotakin uutta. Säilyttääkseni objektiivisuuden en arvioi oman puolueeni mainosta ollenkaan.
RKP:n julisteessa on laukkuja sievässä rivissä. Oivallus on hyvä, mutta tarina julisteen takana täytyy tietää, jotta ideasta saa kiinni. Erilaiset laukut ovat ehdokkaiden omia. Toki sitten perinteinen naamagalleriakin löytyy.
Kokoomus on mennyt mielestäni pahasti metsään. Juliste muistuttaa kaikessa sekavuudessaan sirkusta. Mielenkiintoista on, että ehdokkaiden päät ovat paljon pienemmät kuin keskellä muikeasti hymyilevien Kataisen ja Stubbin. Minne on jäänyt kolmas kärki? Muukin intotietotaito-puolueen mainonta noudattaa samaa sirkuslinjaa. Toivo on kadonnut kuvasta.
Keskustan juliste ei totta puhuen juuri nyt tule mieleeni. Lehtimainoksen sen sijaan muistan. Ehdokkaista näkyy pään lisäksi myös vartalo, mikä sinällään on positiivinen juttu. Samoin televisiossa pyörivä keskustan yleismainos on jäänyt mieleen. Tosin luulen mieleenpainumisen johtuvan Kainuun maakuntalaulusta(Kuulkaa korpeimme kuiskintaa...) ja aivan mainoksen lopussa näytetystä pienestä vauvasta.
PerSut ovat liikkeellä palovaroitin teemalla kuten koko kampanjan muutoinkin. Mainos johtaa ihmisiä harhaan, sillä yksi Soini ei voi EU:ssa mitään ilman kunnon ryhmän tukea. PerSujen kannatuksen nousu henkilöityy puheenjohtajaan, joten heidän on puolueena pakkokin turvautua hänen kuvaansa. Niin tehtiin myös kunnallisvaaleissa, joissa Soini oli kuitenkin ehdolla vain ja ainoastaan Espoossa. Nähtäväksi jää, millaiseen saaliiseen palovaroitin tällä kertaa pääsee.
PerSuista luontevasti Kristillisdemokraatteihin. Julistemainos on kuin suoraan Sin Cityn mainosjulisteesta. Tosin mieleenpainuva ja ykkösehdokas on julisteessa selkeästi esillä. Pystyykö Sari Essayah haastamaan Soinin henkilökohtaisella äänimäärällä? Tuskin, mutta hyväksi kakkoseksi varmaan nousee. Muutoin tämä vaaliliitto on kuin suoraan sarjakuvasta. Melkein kuin demarit ja kokoomus solmisivat liiton keskenään.
Lopuksi kehotan kaikki muistamaan sunnuntain äänestyspäivän! Listallamme on kaksikymmentä loistavaa ehdokasta!
Tieto kulkee vai kulkeeko
Riippumatta siitä, mistä toimielimestä tai yrityksestä puhutaan, nousee tiedonkulku esiin jatkuvalla syötöllä. Oletetaan, että organisaatiossa on konsernijohtaja, joka johtaa toimintaa. Organisaatiolla on noin viisitoista henkinen johtoryhmä, jonka alaisuudessa parisenkymmentä aluepäällikköä, joilla kullakin paristakymmenestä muutamaan sataan alaista. Johtoryhmän jäsenet edustavat kukin omaa yhtiötään. Organisaatio muodostuu emoyhtiöstä, jolla on useampi tytäryhtiö. Miten tieto saadaan kulkemaan?
Lähtökohtaisesti paras tilanne olisi mahdollisimman lyhyttä reittiä tuleva tieto(konsernijohtaja -> työntekijät). Lyhin reitti ei aina ole mahdollinen, vaikkakin sen tehoa ei voi kiistää. Konsernijohtajan rahkeet tuskin riittävät koko henkilöstön tiedotuksen toteuttamiseen ja myös eri tytäryhtiöiden käytännöt saattavat erota paljolti toisistaan.
Todennäköisintä on, että tieto kulkee reittiä konsernijohtaja -> johtoryhmä -> aluepäällikkö -> työntekijät. Tuosta ketjusta olisi mahdollista pudottaa pois johtoryhmän osuus, jolloin ketju lyhenee yhdellä lenkillä ja tieto kulkee mahdollisesti paremmin perille työntekijälle saakka.
Pienessä organisaatiossa on mahdollisuus todella matalaan organisaatioon, mutta mitä suuremmaksi koko kasvaa sen todennäköisempää on väliportaiden käyttö. Tällöin on luotettava väliportaan kykyyn hoitaa oma työnsä niin, että kaikki asianosaiset saavat tarvitsemansa tiedon muuttumattomana.
Mitä sitten, jos tieto jää puolitiehen? Otetaan nyt vaikka esimerkiksi teollisuudessa se, ettei tilaus koskaan tavoita tuotantoa. Tuolloin asiakas ei saa tilaustaan ja aiheestakin suuttuu tehtaan johdolle. On kuitenkin mahdotonta olettaa, etteikö joku tekisi hänelle määriteltyjä tehtäviä. Tuolloin koko organisaatio lakkaa toimimasta tai se ei ainakaan toimi kovin tehokkaasti.
Lähtökohtaisesti ihmisten valvominen on toki konsernijohtajan vastuulla, mutta voiko menettämättä luottamustaan aluepäälliköiden silmissä lakata luottamasta?
Paljon melua jätteestä
Kai minunkin on kuukausien viivyttelyn jälkeen vihdoin kommentoitava asiaa nimeltä jätteenkuljetukset. SSS on kevään mittaan uutisoinut asiasta ja tänään asiasta oli iso juttu. Lehti on puolensa valinnut sopimusperusteisen kuljetuksen puolelle. Alkuun huomautan, että yritysten jätteenkuljetukset eivät kuulu tähän keskusteluun.
Aivan aluksi lainaus Salon kaupungin nettisivuilta: "Kunnan on järjestettävä asumisessa syntyneen ja ominaisuudeltaan, koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan julkisessa toiminnassa syntyneen muun kuin ongelmajätteen hyödyntäminen, käsittely ja kuljetus."
Jätehuolto on siis lähtökohtaisesti kunnan vastuulla. Sen sanoo jo laki. Kunnalle kuuluu myös valvonta. Salossa on tällä hetkellä käytössä kahta eri kuljetusjärjestelmää: kunnallinen ja sopimusperusteinen. Sopimusperusteista joudutaan haja-asutusalueilla paikkaamaan kunnallisella, jotta jätehuolto on kaikkien saatavilla. Eikö tässä ole ensimmäinen esimerkki siitä, ettei sopimusperusteinen järjestelmä ole kokonaan toimiva?
Kunnan valvontaa vaikeuttaa, mikäli sillä ei ole tietoa kaikkien asukkaiden jätesopimuksista. Niin kauan kuin kotitalouksilla on sopimukset suoraan jätteenkuljetusyhtiöiden kanssa, ei kunta edes voi saada tietoa siitä, onko kiinteistöllä olemassa oleva sopimus. Ei ainakaan minun tietojani ole pyydetty saada luovuttaa eteenpäin kunnalliselle toimijalle. Tälläkin hetkellä Salossa on kiinteistöjä, jotka ovat ilman jätesopimuksia.
Salolaiset kuljetusyrittäjät pelkäävät isojen kansallisten tai kansainvälisten yhtiöiden tulevan ja syövän heidät pois markkinoilta. Mielenkiintoista on, että esim. Särkisalossa, jossa kunnallinen järjestelmä on käytössä, kuljetukset hoitaa paikallinen yrittäjä. Keskitetystä kilpailutuksessa tarkoitus on, että alueet ovat sen verran pieniä, että pienetkin yrittäjät pääsevät mukaan kilpailuun.
Kuljetusyrittäjät(tai yksi, joka puhuu kaikkien äänellä) ovat sitä mieltä, että keskitetty järjestelmä antaa Rouskikselle monopolin jätteenkuljetuksissa. Mielenkiintoista on, että monopoli tulee vasta keskitetyn kilpailun myötä, sillä eipä näy keskustaajamassa paljon muuta kuin yhden yrittäjän autoja. Tälläkin hetkellä kuljetukset ovat oligopolisessa tilanteessa, koska yrittäjiä on vain muutama. Harva kotitalous kilpailuttaa jätteenkuljetuksensa ja jos sen tekeekin, saa saman vastauksen kuin minäkin. Saat hinnan, mutta yrittäjä ei liikennöi asuinalueellamme. Pakkoraossa on sitten valittava se, joka liikennöi. Tämäkö on kilpailua? Muistuttaa enemmin toista k-kirjaimella alkavaa sanaa.
Käytönnössä sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen pystyvät kilpailuttamaan suuret kiinteistöt ja isännöitsijätoimistot. Tarvitaan kuitenkin suurempi kokonaisuus, vaikka toista väitetään. Ei kai paikallisia yrittäjiä voi syyttää siitä, että he haluavat nykyisen järjestelmän säilyvän. Kukapa sitä haluaisi omaa liiketoimintaa häiritsemään kilpailijan.
Kaksi asiaa minua on erityisesti jäänyt vaivaamaan tässä keskustelussa. Toisen osapuolen mollaaminen ja syyttäminen valehtelusta sekä uhkailu jättäytymisellä pois tarjouskilpailusta, mikäli järjestelmä muuttuu. Mikäli jättäytyy kilpailun pelossa pois tarjoamasta, niin ei kai se voi olla kunnallisten päättäjien syy, jos liiketoiminta ei enää luista? Olen tämän jätehuoltokäsittelyn aikana saanut melkoisia yhteydenottoja ja minulle on jopa kerrottu, mitä on sosialidemokratia. Itsehän en sitä toki tiedä, tosin ei tiennyt valistajanikaan.
Monella perussalolaisella on vanha suhde paikalliseen yrittäjään. Kuntalaisten pää on myös aivan pyörällä siitä, mikä on kunnallisesti kilpailutetun ja sopimusperusteisen järjestelmän ero. Jotenkin kadulla keskustellessa esiin nousee toistuvasti se, että Rouskis järjestäisi kuljetuksen, mikäli kunnalliseen siirrytään. Siis luullaan, että Rouskis on hankkimassa kuljetuskalustoa. Ei näin, vaan edelleen kuljetusyrittäjät hoitavat kuljetukset ja Rouskis toimii välikädessä kilpailuttajana.
Sopimusperusteista jätteenkuljetusta puolustetaan myös sillä, että kunnallinen kilpailutus loukkaa yksityisen henkilön valinnanvapautta. Omalääkäri määrätään kunnan toimesta, lapsesi koulu määräytyy osoitteen perusteella, kaava määrittää tonttisi kasvillisuuden ja talosi värin, käynnistyvät sähkötyöt pakottavat sinut ottamaan huippukalliin kuituliittymän, et voi päättää syödäänkö koulussa kalapuikkoja vai lihakastiketta. Mielenkiintoista, että kunnassa on monia toimia, joihin kuntalainen ei voi vaikuttaa, pääsääntöisesti, kuin asuinpaikkaa vaihtamalla, mutta juuri jätteenkuljetus loukkaa tätä valinnanvapautta eniten.
Niin tai näin, koko jätehuoltokeskustelu on tursunnut ulos mittasuhteista. Peliin on vedetty asioita, jotka eivät liity mitenkään käytävään keskusteluun. SDP:n linja on kunnallisen puolella myös valtakunnallisesti. Loppuun lainaus puolueen Toimiva kunta, hyvinvoiva kuntalainen - ohjelmasta: " jätteenkuljetuksessa tulee suosia ympäristölle ystävällisimpiä ja asukkaille edullisimpia vaihtoehtoja. Jätehuollon järjestäminen on jatkossa oltava kuntien vastuul-
la."