Sunday, June 14, 2009

Liitoksesta kummipulaan

Keskustelua seuratessa, on tullut selväksi, että uuden Salon syntymiseen liittyy paljon tunteita. Tänäänkin SSS:n mielipidepalstalla Riitta Luume kommentoi puistojumppaan liittyvää maksukäytäntöä. Suurin virhe liitoksessa on oletus siitä, että kaikki jatkuisi entisellään ilman minkäänlaisia muutoksia. Mikäli vanha tapa asioiden hoidossa olisi hyvä, niin koko liitosta tuskin olisi tehty.

Liikuntapuolella muutoksia on tullut rutkasti, varsinkin kantasalolaisille, jotka ovat tottuneet huippulaatuisiin liikuntapalveluihin kautta linjan. Kuntien yhdistyessä putosivat myös liikuntaan käytettävät määrärahat per asukas, joten voiko kaiken olettaa jatkuvan ennallaan? Jos mitään muutosta ei olisi haluttu, olisi vanhan Salon valtuusto varmasti äänestänyt kuntaliitoksen kumoon. Luojan kiitos, näin ei sentään tapahtunut.

Huominen kaupunginvaltuusto käsittelee liittyneiden kuntien viimeisiä tilinpäätöksiä. Velkaa tuli enemmän kuin tarpeeksi. Osa kunnista näyttää käyttäneen velkarahaa jopa käyttömenojen kattamiseen. Onneksi sentään suurin osa on ottanut velkaa investointeihin. Millä ilveellä esimerkiksi Suomusjärvi olisi ylläpitänyt kivikausikeskustaan tuolla talouden pidolla? Uudelta kunnalta ollaan vaatimassa kaikenlaista, vaikka lähtökohtaisesti asioiden hoidossa ollaan menty pieleen kauan aikaa sitten.

**************

Rasistiset kommentit ja mainokset nostivat pintaan tunteita ennen eurovaaleja. Kunnallisvaalien jälkimainingeissa juuri käsiteltiin Jussi Halla-ahon nettikirjoittelua. Asiasta noussut kohu torppasi Halla-ahon eurovaaliehdokkuuden, koska Timo Soini halusi osoittaa, että PerSut eivät ole asiassa samoilla linjoilla. Netistä löytyy aivan karmeita kirjoituksia liittyen aiheeseen ja odottelenkin, koska niihin tartutaan.

Maahanmuuttokeskusteluun tulisi löytää uusi suunta. Maahanmuuttaja ei ole yhteiskunnalle rasite, josta koituu vain kuluja. Voimme myös katsoa peiliin, mikäli sosiaalitoimiston luukulla on jonossa suomea taitamattomia maahanmuuttajia. Kotouttaminen on mennyt pahasti pieleen, kielikoulutuksesta puhumattakaan. Useat maahanmuuttajat tekisivät mieluusti töitä, mutta omat ennakkoluulomme estävät palkkaamisen. Pitäisikö olla myös suvaitsevaisempi kaiken arvostelun keskellä?

Tulevaisuudessa kotouttaminen ja kielikoulutus nousevat vieläkin tärkeämmiksi, vaikka maahanmuutto olisikin pääosin työperäistä. Ilman sujuvaa suomen kieltä on vaikea työskennellä vaikkapa hoitoalalla. Valtiolta ja kunnilta vaaditaan aitoa halua asioiden hyvän hoidon puolesta.

***************

Eilen uutisissa puitiin kummipulaa, jota ilmenee etenkin pääkaupungin seurakunnissa. Tämän johdosta pohditaan nyt kirkkolain muutosta niin, että yksi konfirmoitu kummi riittäisi. Itse pohdimme oman nyyttimme kummiasiaa pitkään. Halusimme löytää kummit, joiden tietäisimme pysyvän nyyttimme elämässä pitkään eteenpäin. Oman kummitätini kaltaisen kummin löytyminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, mutta omasta kaveripiiristämme näitä neuloja onneksi löytyy.

***************

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home