Saturday, June 13, 2009

Hallituksen värejä

SSS:n päätoimittajan kolumnissa pohditaan tänään puolueiden asemaa vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen. Holmbergin "objektiivinen" linja näyttää olevan Kokoomuksen pysyminen suurimpana puolueena seuraavat vaalit ja näin ollen Häkämiehen väläyttämä porvarihallituksen jatko vielä seuraavat neljä vuotta.

Sauli Niinistö puolestaan on puhunut laajapohjaisesta hallituksesta seuraavien vaalien jälkeen. Tämän ei voi tulkita muutoin kuin kannanotoksi 1995 vaalien jälkeen muodostetun sateenkaarihallituksen pohjaa noudattavan hallituksen puolesta. Kumman kannanotoilla sitten on enemmän merkitystä? Veikkaisin kuitenkin, että Niinistö nauttii puolueessa suurempaa kunnioitusta kuin Häkämies.

Kummalliselta tuntuu ottaa ylipäänsä kantaa hallituspohjan puolesta, kun vaaleihin on vielä aikaa kaksi vuotta. Emmehän edes tiedä, kuka mitäkin suurta puoluetta johtaa. Vanhasen kausi tyssännee seuraavaan puoluekokoukseen. Urpilaisenkin kausi on katkolla ensi kesänä, mutta hänelle jäsenistö tullee näyttämään vihreää valoa. Katainenkaan ei enää paistattele jatkuvien voittojen putkessa. Häkämies väläytti myös PerSuille paikkaa hallitukseen. Tämä olisi sinänsä hyvä veto, että puolueen hölönpölypopulistit joutuisivat ottamaan vastuun puheistaan. Ilman valtaa on helppo vaatia kaikenlaista.

Kysymys hallituspohjasta ei ehkä kuitenkaan ole niin oleellinen kuin se, kannattaako SDP:n olla hallituksessa, joka joutuu korjaamaan jälleen porvarihallituksen työn tulosta. Paavo Lipposen 1. hallitus joutui ikävään tilanteeseen ja syy viime laman jälkeisistä leikkauksista tuli demareille, vaikka kyseessä oli vain toisten touhujen jälkisammutus. Kannattaako samaan virhettä tehdä uudelleen? Porvarit saisivat kerrankin hoitaa itse omat sotkunsa. Vuoden 2011 vaalien jälkeen valittava Suomen hallitus on suurempien leikkausten edessä kuin 1995 aloittanut hallitus. Kuka hallituksessa istuu leikkaukset tekemässä?

Holmbergin jutusta paistaa läpi oikealle suuntautuva ajattelu, koska heti aluksi todetaan SDP:ssa painiskeltavan syvimmässä suossa. Tuskin sentään. Keskustalle nämä vaalit olivat jos mahdollista vieläkin katastrofaalisemmat. On muutoin paikallislehdeltä unohtunut kertoa Kokoomuksen liki kuuden prosentin kannatuksen lasku Salossa ja vielä vaaleissa, jotka ovat aina menneet hyvin.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home