Wednesday, June 24, 2009

Onko puolueilla eroja?

Salon kaupunginhallitus on eilen päättänyt budjetin raamien perusperiaatteista. Raami lähtee siitä, että veroprosenttiin ei kosketa ja taksoja on lupa nostaa kulujen verran. Tämä tarkoittaa siis sitä, että taksat tulevat Salossa nousemaan.

SDP:n ryhmä esitti, ettei taksojen nostamiselle annettaisi lupaa, vaan raami lähtisi liikkeelle menokurista. Hallituksen porvarienemmistö torppasi tämän ajatuksen äänin 8-5. Taksojen nostaminen käy ennen kaikkea kaikkein heikoimpien kukkarolle ja on näin ollen vihoviimeinen vaihtoehto. Vaikka veronkorotuksia ei kukaan mielellään teekään, ovat ne mielestäni parempi keino kuin taksojen korotus.

Kaupungin taloustilanne ei ole niin hyvä kuin vielä ennen yhdistymistä oletettiin. Vanhojen kuntien pieleen menneet talousarviot ja yleinen maailman tilanne ovat ajaneet Salonkin tilanteeseen, jossa on mietittävä säästöjä. On kuitenkin oltava tarkkana, mistä säästöt tehdään ja kuinka paljon tuloja ollaan taksoilla valmiit korottamaan. Taksojen korottaminen tilanteessa, jossa monilla on jo valmiiksi vaikeaa, saattaa johtaa kuntalaisten kannalta kestämättömään tilanteeseen. Onko se todella sitä, mitä oikeisto haluaa? Kurjistaa kuntalaisten elämää entisestään vaikeina aikoina?

Kaupunginvaltuusto on työstänyt kaupungin strategiaa useissa(liian monissa) seminaareissa pitkin kevättä. Eräässä seminaarissa mainittiin, että työn valmistuttua valtuustokauden tavoitteista voidaan kyhäillä valtuustoryhmien välinen sopimus tavoitteiden saavuttamiseksi. Itse olen sitä mieltä, että laajalle viedyt taustasopimukset ovat omiaan syömään puolueiden mahdollisuutta tehdä linjansa mukaista politiikkaa. Vaikka tavoite olisi kuinka hyvä ja kannattava, on oikeiston ja vasemmiston linja tavoitteen saavuttamiseksi yleensä suurestikin poikkeava.

Mikäli valtuustoryhmien välisiä sopimuksia tehdään, on niiden oltava vain suuntaa antavia. Puolue tarvitsee liikkumavaransa oman ideologiansa mukaisen toiminnan harjoittamiseen. Sopimus pahimmassa tapauksessa sitoo kädet todella pahasti ja lopputuloksena on, että oma aate on pihalla kuin lumiukko.

Vaikka SDP on Salossa suurin valtuustoryhmä, tulee muistaa, että valtuusto kokonaisuudessaan on oikeistoenemmistöinen. Kun tullaan kysymyksiin veroista ja taksoista, tämä jako näkyy selkeästi. Vaikka valtuustotyöskentely muutoin toimiikin asia kerrallaan, niin tässä kohdin tullaan puolueiden todellisiin eroihin. Myös itseään hyvinkin sosiaaliseksi nimittävät pienpuolueet, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, tuppaavat olemaan ennemmin taksojen kuin verojen kannalla. Kaksinaismoralististako?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home