Friday, June 05, 2009

Mainosanalyysi

EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Mainonta tuntuu alkaneen todenteolla tällä viikolla. TV:ssa pyörii jos kenenkin vaalimainoksia. Kadunvarsilla on näkynyt julisteita jo viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Julisteissa ovat muutamat puolueet pyrkineet etsimään jotakin uutta. Säilyttääkseni objektiivisuuden en arvioi oman puolueeni mainosta ollenkaan.

RKP:n julisteessa on laukkuja sievässä rivissä. Oivallus on hyvä, mutta tarina julisteen takana täytyy tietää, jotta ideasta saa kiinni. Erilaiset laukut ovat ehdokkaiden omia. Toki sitten perinteinen naamagalleriakin löytyy.

Kokoomus on mennyt mielestäni pahasti metsään. Juliste muistuttaa kaikessa sekavuudessaan sirkusta. Mielenkiintoista on, että ehdokkaiden päät ovat paljon pienemmät kuin keskellä muikeasti hymyilevien Kataisen ja Stubbin. Minne on jäänyt kolmas kärki? Muukin intotietotaito-puolueen mainonta noudattaa samaa sirkuslinjaa. Toivo on kadonnut kuvasta.

Keskustan juliste ei totta puhuen juuri nyt tule mieleeni. Lehtimainoksen sen sijaan muistan. Ehdokkaista näkyy pään lisäksi myös vartalo, mikä sinällään on positiivinen juttu. Samoin televisiossa pyörivä keskustan yleismainos on jäänyt mieleen. Tosin luulen mieleenpainumisen johtuvan Kainuun maakuntalaulusta(Kuulkaa korpeimme kuiskintaa...) ja aivan mainoksen lopussa näytetystä pienestä vauvasta.

PerSut ovat liikkeellä palovaroitin teemalla kuten koko kampanjan muutoinkin. Mainos johtaa ihmisiä harhaan, sillä yksi Soini ei voi EU:ssa mitään ilman kunnon ryhmän tukea. PerSujen kannatuksen nousu henkilöityy puheenjohtajaan, joten heidän on puolueena pakkokin turvautua hänen kuvaansa. Niin tehtiin myös kunnallisvaaleissa, joissa Soini oli kuitenkin ehdolla vain ja ainoastaan Espoossa. Nähtäväksi jää, millaiseen saaliiseen palovaroitin tällä kertaa pääsee.

PerSuista luontevasti Kristillisdemokraatteihin. Julistemainos on kuin suoraan Sin Cityn mainosjulisteesta. Tosin mieleenpainuva ja ykkösehdokas on julisteessa selkeästi esillä. Pystyykö Sari Essayah haastamaan Soinin henkilökohtaisella äänimäärällä? Tuskin, mutta hyväksi kakkoseksi varmaan nousee. Muutoin tämä vaaliliitto on kuin suoraan sarjakuvasta. Melkein kuin demarit ja kokoomus solmisivat liiton keskenään.

Lopuksi kehotan kaikki muistamaan sunnuntain äänestyspäivän! Listallamme on kaksikymmentä loistavaa ehdokasta!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home