Paljon melua jätteestä
Kai minunkin on kuukausien viivyttelyn jälkeen vihdoin kommentoitava asiaa nimeltä jätteenkuljetukset. SSS on kevään mittaan uutisoinut asiasta ja tänään asiasta oli iso juttu. Lehti on puolensa valinnut sopimusperusteisen kuljetuksen puolelle. Alkuun huomautan, että yritysten jätteenkuljetukset eivät kuulu tähän keskusteluun.Aivan aluksi lainaus Salon kaupungin nettisivuilta: "Kunnan on järjestettävä asumisessa syntyneen ja ominaisuudeltaan, koostumukseltaan ja määrältään siihen rinnastettavan julkisessa toiminnassa syntyneen muun kuin ongelmajätteen hyödyntäminen, käsittely ja kuljetus."
Jätehuolto on siis lähtökohtaisesti kunnan vastuulla. Sen sanoo jo laki. Kunnalle kuuluu myös valvonta. Salossa on tällä hetkellä käytössä kahta eri kuljetusjärjestelmää: kunnallinen ja sopimusperusteinen. Sopimusperusteista joudutaan haja-asutusalueilla paikkaamaan kunnallisella, jotta jätehuolto on kaikkien saatavilla. Eikö tässä ole ensimmäinen esimerkki siitä, ettei sopimusperusteinen järjestelmä ole kokonaan toimiva?
Kunnan valvontaa vaikeuttaa, mikäli sillä ei ole tietoa kaikkien asukkaiden jätesopimuksista. Niin kauan kuin kotitalouksilla on sopimukset suoraan jätteenkuljetusyhtiöiden kanssa, ei kunta edes voi saada tietoa siitä, onko kiinteistöllä olemassa oleva sopimus. Ei ainakaan minun tietojani ole pyydetty saada luovuttaa eteenpäin kunnalliselle toimijalle. Tälläkin hetkellä Salossa on kiinteistöjä, jotka ovat ilman jätesopimuksia.
Salolaiset kuljetusyrittäjät pelkäävät isojen kansallisten tai kansainvälisten yhtiöiden tulevan ja syövän heidät pois markkinoilta. Mielenkiintoista on, että esim. Särkisalossa, jossa kunnallinen järjestelmä on käytössä, kuljetukset hoitaa paikallinen yrittäjä. Keskitetystä kilpailutuksessa tarkoitus on, että alueet ovat sen verran pieniä, että pienetkin yrittäjät pääsevät mukaan kilpailuun.
Kuljetusyrittäjät(tai yksi, joka puhuu kaikkien äänellä) ovat sitä mieltä, että keskitetty järjestelmä antaa Rouskikselle monopolin jätteenkuljetuksissa. Mielenkiintoista on, että monopoli tulee vasta keskitetyn kilpailun myötä, sillä eipä näy keskustaajamassa paljon muuta kuin yhden yrittäjän autoja. Tälläkin hetkellä kuljetukset ovat oligopolisessa tilanteessa, koska yrittäjiä on vain muutama. Harva kotitalous kilpailuttaa jätteenkuljetuksensa ja jos sen tekeekin, saa saman vastauksen kuin minäkin. Saat hinnan, mutta yrittäjä ei liikennöi asuinalueellamme. Pakkoraossa on sitten valittava se, joka liikennöi. Tämäkö on kilpailua? Muistuttaa enemmin toista k-kirjaimella alkavaa sanaa.
Käytönnössä sopimusperusteisen jätteenkuljetuksen pystyvät kilpailuttamaan suuret kiinteistöt ja isännöitsijätoimistot. Tarvitaan kuitenkin suurempi kokonaisuus, vaikka toista väitetään. Ei kai paikallisia yrittäjiä voi syyttää siitä, että he haluavat nykyisen järjestelmän säilyvän. Kukapa sitä haluaisi omaa liiketoimintaa häiritsemään kilpailijan.
Kaksi asiaa minua on erityisesti jäänyt vaivaamaan tässä keskustelussa. Toisen osapuolen mollaaminen ja syyttäminen valehtelusta sekä uhkailu jättäytymisellä pois tarjouskilpailusta, mikäli järjestelmä muuttuu. Mikäli jättäytyy kilpailun pelossa pois tarjoamasta, niin ei kai se voi olla kunnallisten päättäjien syy, jos liiketoiminta ei enää luista? Olen tämän jätehuoltokäsittelyn aikana saanut melkoisia yhteydenottoja ja minulle on jopa kerrottu, mitä on sosialidemokratia. Itsehän en sitä toki tiedä, tosin ei tiennyt valistajanikaan.
Monella perussalolaisella on vanha suhde paikalliseen yrittäjään. Kuntalaisten pää on myös aivan pyörällä siitä, mikä on kunnallisesti kilpailutetun ja sopimusperusteisen järjestelmän ero. Jotenkin kadulla keskustellessa esiin nousee toistuvasti se, että Rouskis järjestäisi kuljetuksen, mikäli kunnalliseen siirrytään. Siis luullaan, että Rouskis on hankkimassa kuljetuskalustoa. Ei näin, vaan edelleen kuljetusyrittäjät hoitavat kuljetukset ja Rouskis toimii välikädessä kilpailuttajana.
Sopimusperusteista jätteenkuljetusta puolustetaan myös sillä, että kunnallinen kilpailutus loukkaa yksityisen henkilön valinnanvapautta. Omalääkäri määrätään kunnan toimesta, lapsesi koulu määräytyy osoitteen perusteella, kaava määrittää tonttisi kasvillisuuden ja talosi värin, käynnistyvät sähkötyöt pakottavat sinut ottamaan huippukalliin kuituliittymän, et voi päättää syödäänkö koulussa kalapuikkoja vai lihakastiketta. Mielenkiintoista, että kunnassa on monia toimia, joihin kuntalainen ei voi vaikuttaa, pääsääntöisesti, kuin asuinpaikkaa vaihtamalla, mutta juuri jätteenkuljetus loukkaa tätä valinnanvapautta eniten.
Niin tai näin, koko jätehuoltokeskustelu on tursunnut ulos mittasuhteista. Peliin on vedetty asioita, jotka eivät liity mitenkään käytävään keskusteluun. SDP:n linja on kunnallisen puolella myös valtakunnallisesti. Loppuun lainaus puolueen Toimiva kunta, hyvinvoiva kuntalainen - ohjelmasta: " jätteenkuljetuksessa tulee suosia ympäristölle ystävällisimpiä ja asukkaille edullisimpia vaihtoehtoja. Jätehuollon järjestäminen on jatkossa oltava kuntien vastuul-
la."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home