Monday, May 26, 2014

Mahalasku

SDP:n eilinen vaalitulos oli mahalasku. Joku yksittäinen erehtyi kutsumaan eilistäkin vielä torjuntavoitoksi. Sitä se ei todellakaan ollut. Tappio mikä tappio, vaikka kaksi paikkaa säilyikin. Tällä kertaa tappiota ei voi laittaa puheenjohtajan piikkiin millään muotoa. Rinne on johtanut puoluetta vasta reilut kaksi viikkoa, eikä siinä ajassa kukaan tee ihmeitä. En kutsuisi näitä vaaleja Rinteen tulikasteeksi. Takkiin tuli riippumatta puheenjohtajasta, ei hänen vuokseen.

Jälkikäteen on tietysti helppo viisastella, mutta pakko on miettiä, oliko resurssien kohdentamisen puoluekokoukseen kaksi viikkoa ennen isoja vaaleja järkevää. Suuri kokous syö eittämättä sekä puoluetoimiston, piirien että osastojen voimavaroja siinä määrin, ettei vaalityöhön ehdi tarvittavalla intensiteetillä keskittyä.

2012 kuntavaaleista jäi mieleeni vaalien tunnelma. Perinteiset jaakaajat ja räyhääjät uupuivat vaalikojuilta. Fiilis oli iloinen ja hyvä, mutta se em. mainittujen kulkijoiden puuttuminen vaalityöstä tarkoittikin sitä, että yhä useampi nukkui vaalien yli, eikä vaivautunut edes uurnille. Sama tunnelma oli ainakin täällä meillä myös näissä vaaleissa.

Normaalisti ajattelisi, että 13,5 prosentin galluplukema viikkoa ennen vaaleja herättäisi nukkuvan punakoneen ja ajaisi ihmiset uurnille. Sen sijaan punakone päätti sammuttaa loputkin moottorinsa ja ottaa kannatusta vielä vähän enemmän alas. Melkoinen tarina. Toivottavasti nyt olemme tarpeeksi alhaalla, jotta kone käynnistyy kunnolla. Yhtä syntipukkia tähän tulokseen ei ole, mutta tosiasia on, ettei yksikään taso puoluekoneessa ole toiminut kunnolla. Joka osanen kaipaa öljyä.

Vaikka eurovaalit eivät määritä valtakunnan politiikkaa, on meidän syytä miettiä, miten SDP tästä eteenpäin matkaa. Kun myös Vihreät ottivat takkiinsa, niin hallituksen työskentely saataa mennä melkoisen vaikeaksi. Mikä muuttuu ja voiko mikään muuttua, jos puheenjohtajasta leivotaan valtiovarainministeri? Muuttuuko mikään niin kauan kuin SDP jatkaa hallituksessa? 

Vaalien valopilkkuna voinee pitää Vasemmistoliiton paluuta parlamenttiin. Hieno nousu kerta kaikkiaan.




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home