Vaalit on käyty ja syvempi analyysi allekirjoittaneen osalta vielä tekemättä. Tässä se tulee.
SSS uutisoi aamulla, että valtuustoon mentiin rahalla. SDP oli tuon listan kärjessä, mikä kummastuttaa minua suuresti. Tai sitten porvaripuolella on paremmat sopimukset mm. lehtimainosten hinnasta. Muutoin asiaa on vaikea ymmärtää. Erityisesti Kepun 10000€ ei tunnu järkeenkäypältä, sillä yhden sivun värillinen mainos maksaa helposti jo 6000€. No onhan taustalla voinut olla toki sponsori tai pääpuolue.
No sitten itse vaalien tulokseen, jota jännättiin sunnuntaina puolille öin. SDP oli, gallupeista huolimatta, Salon suurin puolue. Koko maassa Kokoomuksen jälkeen kakkosena, mitä ei voida pitää aivan huonona suorituksena. Paremminkin olisi voinut mennä, mutta kohtalaisen tyytyväinen täytyy olla. Jutta ja Ari ovat tehneet hyvää työtä puoluejohdossa.
Oma äänimääräni 114 on hyvä. Ja kun otetaan huomioon, että sain kaikkiaan seitsemästä vanhasta kunnasta, täytyy olla tyytyväinen. Vahvimmat alueeni olivat vanhassa Salossa: Tupuri ja Ollikkala. Tarkastelin eilen lähemmin tilastoja ja äänten jakautumista eri ehdokkaille eri alueilla. Tutkinta on kesken, joten siitä tarkemmin ehkä myöhemmin.
Vaalien tulos vahvistettiin eilen, kun myös kaksi arvottua paikkaa selvisivät. SDP:n viimeisen valtuustopaikan haltija muuttui heti tarkastuslaskennassa. Vaikka Matin tippuminen harmittaakin vietävästi, niin olen onnellinen siitä, että hänen tilalleen nousi särkisalolainen Antti Allén. Saatiin myös demareihin Särkisalon edustaja.
Oma veikkaukseni 75 hengen valtuustosta olisi mennyt aika monen valitun kohdalla pieleen. Omassa listassani oli monta nyt pudonnutta konkaria. Oman ryhmämme osalta olin kohtalaisen oikeassa, muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta. Arvasin myös aika tarkkaan oikein Katjan äänimäärän. Muutaman varasijalle jääneen puolesta minua harmittaa vietävästi.
Mikä sitten ratkaisi vaalit meidän eduksemme? Monet ovat sanoneet, että Laxellin ja Hemmilän poisjäänti. Mutta olisiko heidän äänimääränsä ollut automaattisesti lisää Kokoomukselle tai vain muuttanut äänten jakautumista? Mielenkiintoisia kysymyksiä, joita sopii pohtia seuraavat neljä vuotta. Katjan ilmiömäisellä menestyksellä oli toki vaikutuksensa puolueemme menestykseen, mutta aivan kylmäksi ei jättänyt ex-kansanedustaja Roosinkaan suoritus. Näissä pippaloissa tuppaa olemaan sellainen leima, että kaikki äänet tarvitaan, jotta lista menestyy. Niin se oli nytkin. 112 ehdokasta ja vaalit voitettiin kaikkien yhteisellä äänimäärällä.
Salon vaalien lisäksi kommentoin nopeasti myös Someron tilannetta nuorten osalta. Kaksi Salon Demarinuorten ehdokasta oli mukana ja kaksi meni läpi. Suoritus on siis täydellinen. Salossa vastaava tilanne oli neljä läpimennyttä 16 ehdokkaasta.
Tästä on hyvä jatkaa ja tällä viikolla alkavat väännöt luottamuspaikoista. Sitä odottaen!
Olen nöyrästi kiitollinen 114 äänestäni. Pitkään ja ahkerasti tehty vaalityö tuotti parhaan mahdollisen lopputuloksen. SDP on uuden Salon suurin puolue. Meitä on lyöty eräiltä tahoilta aina, kun siihen on ollut mahdollisuus. Tappiomme oli joillekin itsestäänselvyys. Me tiesimme, mihin meillä on mahdollisuus. Me onnistuimme!
Onnittelut kaikille 75 uudelle valtuutetulle! Erityisen onnittelun allekirjoittanut haluaa antaa nuorille valtuustoon valituille, joita itseni lisäksi löytyy kaksi.
SSS päätoimittaja arvioi juuri äsken radiossa, että tulevassa Salossa tullaan harjoittamaan porvarillisempaa politiikkaa kuin nykyään. Hän myös naurahti päälle. Tämä on mielenkiintoinen kommentti, koska Salossa on jo nykyään porvari-enemmistöinen valtuusto. Kokoomuksen kylkeen on liimautunut niin Kepu kuin puisto-osasto. Voiko politiikka mennä siitä sitten vielä enemmän porvarilliseksi? Tokihan porvareita on varmaan määrällisesti enemmän, mutta tarkoittaako se politiikan suhteen määrällistä lisääntymistä.
Meitä Demareita pidetään yleensä hyvinkin kaikkivoipina. Olemme saaneet sekä valtion asiat että Salon asiat solmuun. Tämä olemalla kummassakin vähemmistönä. On se kumma, miten niinkin pystymme tekemään päätöksiä. Ettei nyt vain olisi puurot ja vellit sekaisin. Puhujat eivät aina taida ymmärtää demokratian toiminta-ajatusta.
Toinen asia, joka päätoimittajan kommentissa kummastuttaa, on se, että kovin moni ei vielä tiennyt, ketä äänestää. Toisaalta gallupissa sanottiin myös, että kotikunnalla on suurempi merkitys kuin puoluella. Päätoimittaja on ilmeisesti tulkinnut, että tämä on auttamatta SDP:n tappio. Moni, varsinkin Keskustan ja Kokoomuksen, edustaja on sanonut Kansa kysyy-palstalla olevansa valmis vastustamaan ryhmäpäätöksiä(joita heillä ei kuulemma ole, mutta kaikki tiedämme, että on). On mielenkiintoista nähdä, miten he toimivat, jos tilanne valtuustossa eteen tulee.
Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Sunnuntaina asia ratkeaa vihdoin kuukausien kamppanjan jälkeen.
Katselin eilen viimeiset viisitoista minuuttia tulleesta vaalipaneelista. Ensimmäistä kertaa koskaan näin Timo Soinin menevän hieman hämmennyksiin. Muutoin paneeli tuntui samalta diipadaapalta kuin kaikki muutkin.
Salossa tilanne on käsinkosketeltavan kutkuttava. Suurin mielenkiinto kohdistunee suurimman puolueen asemaan. SDP on nykyisten kuntien alueella suurin, vaikkakin kepulla on enemmän valtuutettuja. Vaalimatematiikan saloja. Uskon myös nyt voittoomme. Pahin kilpailija on eittämättä Kokoomus. Toinen jännitysmomentti on pienten puolueiden tilanne. Saako PS edustajan valtuustoon ja miten käy kristillisten? Kumpi voittaa keskisuurten kamppailun De Gröna vai Vasemmistoliitto? Jännitystä riittää.
Huomenna minut löytää Salon Euromarketilta klo 16 alkaen sekä lauantaina Salon Torilta klo 10 alkaen. Vaalituvalla piipahdan myös. Kiirettä piisaa vielä ennen sunnuntain vaalilautakuntaa. Muista äänestää! 77
Tänään aamulla sain iloisen sähköpostin. Tai siis se posti sai minut hyvälle tuulelle. Eräs entinen luokkatoverini oli lähettänyt minulle positiivista palautetta. Hymy nousi korviin. Taas tajusin, miksi olen tähän kaikkeen ryhtynyt. Kiitos siis mukavista sanoistasi!
Pääosin palaute on muutoinkin ollut positiivista koko tähänastisesta toiminnastani. Muutama kriittinen soraääni kuuluu joukkoon ja kaikki palaute tulee ottaa avoimesti vastaan. Vain siten voi omassa toiminnassaan kehittyä. Sama koskee mitä tahansa elämän alaa.
Vaalirahoitusasia on nostanut päätään jatkuvasti tämän vaalityön aikana. Varsinkin perussuomalaiset tuntuvat kuvittelevan, että kaikki suurten puolueiden vaalirahoitus tulee kunnalta tai valtiolta. Tiedoksi vain teille, että näin ei todellakaan ole. Yhdistymissopimuksen raha ei ollut vaalirahaa ja tämän me kyllä tiedämme. Meillä on olemassa omaakin varainhankintaa. En käsitä, miten joku kuvittelee, että puolueilla ei olisi omaa varainhankintaa ollenkaan. Ikään kuin tässä toimittaisiin pyhällä hengellä. Varmaan he sitten toimivatkin.
Itse maksan omat ilmoitteluni aivan omasta(ja vähän mieheni) kukkarosta. Kunnallisjärjestö järjestää yhteismainokset sekä tuki omien korttien hankintaa. Kortit hankittiin jokaiselle ehdokkaalle. Perusyhdistyksen tuki on vastaava. Yhteissummaa en pysty sanomaan, koska voin vain arvailla, kuinka paljon suuret lehtimainokset maksavat. Pienetkin ovat superkalliita. Summa asettunee kuitenkin noin 50 euroon.
Viimeinen puristus vaaleja kohti alkaa nyt. Viikonloppuna on vielä jäljellä muutama tapahtuma ja sunnuntain suurena päivänä istun Alhaisten koululla vaalilautakunnassa. Voimia ja jaksamista kaikille vaalikentillä!
Vaalikuume tuntuu olevan joillain jo huipussaan. Itse valmistaudun viikonloppuun hyvillä mielin. Perjantaina mennään Kiskoon, Kiikalaan ja Suomusjärvelle. Lauantaina olen koko päivän mukana tapahtumissa Salossa. Ihmisten kanssa keskustelu, väittely ja heidän parissaan liikkuminen on vaalityön suola. Parasta osaa koko asiassa! Kotiin mennään aina hyvillä mielin, kertomuksia rikkaampana
SSS vaalishowssa oli mielestäni hyvä meininki ja ainakin itselleni jäi hyvä maku suuhun. Tilaisuudessa minulta kysyttiin, miksi SDP:n vaalilehdessä ei ole mainittu ehdokkaan nykyistä kotipaikkakuntaa. Kaikki valtuustoon valittavat ovat ensi vuoden alusta saman kaupungin asukkaita. Ehdokkaan oma valinta on, haluaako hän profiloitua nimenomaan jonkin tulevan kaupunginosan ehdokkaana. Näin on mielestäni hyvä.
Paikallislehtemme onnistui järjestämään onnistuneen vaalitapahtuman, mutta heidän verkossa toimivasta vaalityöstään voin antaa hieman risuja. Kysymyksissä haukutaan suoraan SDP:n toimintaa ja vaaliohjelmaa, ehdokkaitamme(kollektiivina). Sama toistuu vastauksissa. Tosin osassa kysymyksiä vettä niskaan saavat kaikki nykyiset päättäjät. Allekirjoittanuttakin välillä ihmetyttää poissaololla loistaminen, mutta aika on rajallista. Itse ainakin kierrän mieluummin toreilla ja turuilla keskustelemassa. Nimimerkin takaa on niin helppo haukkua muita, tosin joku tekee sen nimelläänkin.
Vastauksista on helppo huomata ihmisten perehtyneisyys asioihin. Jotkut vastaavat asiantuntevasti ja perustellen, toisille pääasia on kritisoida ja haukkua perehtymättä. Fakta on, että perusteltujen vaihtoehtojen esittäjien tekstejä on mukavampi lukea, oli mielipide mikä tahansa.
Käyn säännöllisesti lukemassa muiden puolueiden ehdokkaiden blogeja. Jotain kummallista nautintoa siitä saa, kun toinen esittää täysin vastakkaisia mielipiteitä omiisi nähden ja voit niitä taas kommentoida omassasi. Ja luulen tietäväni, että myös ”vastapuoli” seuraa tätä blogia. ;)
Kyllä politiikka on sitten ihanaa!
Ylimmässä kuvassa allekirjoittanut ja Juha Mäkilä Alemmassa kuvassa puoluesihteeri Korhonen ja allekirjoittanut.
Olen jonkin verran vastaillut Salon Seudun Sanomien vaalisivujen kansa kysyy osioon. Minua mietityttää suuresti, käyvätkö äänestäjät oikeasti lukemassa ehdokkaiden kommentteja. Muutama ehdokas kirjoittaa niin törkeästi, että oksat pois.
Varsinkin populistien vastaukset ovat mielenkiintoisia. Omaa vaihtoehtoa ei ole tarjolla, mutta muita(lue:demareita) voi haukkua ihan vapaasti. Kovasti muistuttavat ko. puolueen ehdokkaiden vastaukset samasta puusta revityiltä, harjoitelluilta fraaseilta. Onko asioihin ollenkaan oikeasti perehdytty? Tuskin.
Taas meitä viedään kuin pässiä narussa. Eilisen kaupunginvaltuuston kokouksessa pääroolissa oli kaukolämmön hinta. Demarit halusivat nostaa hintaa 17% ehdotetun 10% sijaan. Perusteena yksinkertaisesti se, että kaupunki maksaa jatkossa lämmöstä toimittajalle 17% enemmän. Toinen, mielestäni parempi peruste, on se, että kaukolämmön käyttäjiä tuetaan nyt kaupungin taholta, kun taas sähkö- ja öljylämmittäjät kärvistelevät nousevien laskujen kanssa.
Kokoomus vouhottaa talouden tasapainottamisesta ja ajaa samaan hengenvetoon läpi tällaisen päätöksen. Puhdas vaalitemppu, ei muuta. 17% nostolla olisi katettu nousevat kustannukset, ei hankittu lisää voittoa, kuten armas sitoutumaton paikallislehtemme antaa ymmärtää.
Kaukolämpö sinällään on tuettava lämmitysratkaisu, kunhan verkko saadaan kaava-alueilla sellaiseksi, että siitä myös tulee kaikille mahdollista.
Salossa SDP on suurimmista puolueista onnistunut parhaiten ehdokasasettelussaan, mikäli katsotaan miesten ja naisten osuuksia ehdokaslistoissa. Hyvä me! Ja meitä aina sanotaan ukkojen puolueeksi... Tulipahan sekin nyt kumottua ;)
Eespäin-sana linkittyy tiiviisti työväenlauluihin. Kun jollekin sanan sanoo, alkaa nopeasti kaikua korville "Eespäin, eespäin tiellä taistojen..." tai "Käy eespäin väki voimakas..."
Toivotan kaikki sanan Eespäin käyttäjät tervetulleeksi laulamaan Työväen marssia ja muita työväenlauluja kanssamme.
Ensi vuonna Salon kaupunkiin valitaan uusi nuorisovaltuusto. Tilanne on uusi. Aivan kuten kaupunginvaltuustossakin, nuorisovaltuuston jäsenet valitaan koko uuden kunnan alueelta. Valtuuston olisi toivottavaa olla alueellisesti ja iällisesti mahdollisimman kattava. Valitettavasti nuorisovaltuusto näkyy tällä hetkellä Salon kaupungissa huonosti. Nuorisovaltuuston toiminta on parhaimmillaan loistava kanava vaikuttaa nuoria koskeviin asioihin. Huonosti toimiessaan valtuustolla ei ole juurikaan merkitystä.
Uudessa Salossa tulee olla vahva nuorisovaltuusto, joka omalla panoksellaan osallistuu nuorten asioiden ajamiseen. Valtuuston toimintaedellytysten turvaamiseksi on löydyttävä resurssit nuorisotyöstä, jotta nuoret saavat kaiken mahdollisen avun ja tuen toiminnalleen.
Nuorisovaltuuston toimintaa kehitettäessä on lähdettävä aina nuorten omista tarpeista ja tahdosta. Nuoria on aidosti kuultava. On myös mietittävä vaihtoehtoisia vaikuttamisen kanavia, mikäli nuoret kokevat perinteisen kokousmenettelyn vääränlaiseksi tavaksi omassa vaikuttamisessaan. Erilaisten internet-pohjaisten ratkaisujen löytäminen on tätä päivää, mutta kaikki vaikuttaminen ei saa siirtyä verkkoon. Vaikuttamiselle on löydyttävä monta kanavaa.
Nuorisovaltuuston jäsenillä tulee uudessa Salossa olla mahdollisuus valita jäseniään puhe- ja läsnäolo-oikeudella eri lautakuntiin. Lautakuntatyöskentely on mainio tapa oppia kunnallista vaikuttamista ja kiinnostua aidosti yhteisistä asioista. Kaikkiin lautakuntiin on mahdollista ottaa nuorisovaltuuston edustaja, jos näin halutaan. Kyse on tahdosta! Päättäjät eivät saa seistä nuorten äänen tiellä.
Tänä syksynä on tullut monta yhteydenottoa eri tahoilta koskien vaalipaneeleita, joita kouluilla järjestetään. Mielestäni tämä on tervetullutta kehitystä innostaa nuoria mukaan vaikuttamiseen. Omana kouluaikanani ei politiikkaa puhuttu koulussa, ei edes vaalien alla. Yhteiskuntaopissa käytiin pikaisesti läpi, mitä puolueita Suomesta löytyy, mutta siihen se jäi. Itse osallistuin lukiolla järjestettyyn paneeliin, jossa ilokseni huomasin nuorten kiinnostuksen yhteiskuntaan olevan tallella. Heille on vain löydyttävä kanavat vaikuttamiseen.
Nyt vaikuttaa siltä, että myös kouluissa on herätty nuorten passiivisuuteen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Toivottavasti tämä herääminen antaa vauhtia myös nuorisovaltuuston toiminnalle!
Kirjotus julkaistu Sosialidemokraatit - Salo200-vaalilehdessä 8.10.2008 sekä Salon Seudun Sanomissa 13.10.2008
Loppukommentti: Nuorisovaltuuston jäsenten lautakuntiin pääsyn esteenä mainitaan usein mm. suljetun B-listan salassa pidettävät asiat sekä se, että nuorten saatua paikkansa myös joku muu ryhmä ryhtyy sitä vaatimaan(vanhusneuvosto tai vammaisneuvosto). B-lista käsitellään kokouksessa A-listan jälkeen, joten nuorison edustajaa voidaan pyytää poistumaan tässä vaiheessa. Ei siis aiheuta ongelmaa, että kokouksessa on myös B-lista. Muiden em. ryhmien on mahdollista asettaa ehdokkaita vaaleissa ja saada näin oma äänensä kuuluviin. Nuorilla ei ole. Heille on oltava toisenlainen vaikuttamisen mahdollisuus.
Salon Seudun Sanomien vaalikoneen Kansa kysyy-osiossa on kysymys, joka käsittelee ryhmäkuria valtuustossa. Onko kunnallinen päätöksenteko politiikkaa vai ei? Voitko äänestää eritavoin kuin puolueesi kanta on? Vastaus molempiin KYLLÄ.
On kummallista ajattelua, että kuntapäättäminen ei olisi politiikkaa. Sekä hallitus- että oppositiopuolueet ovat asettaneet ehdokkaita kunnallisvaaleissa. Valtakunnallinen päätöksenteko vaikuttaa kuntiin siksi paljon, ettei kunta voi irtaantua politiikasta. On hivenen populistista väittää muuta. Päätökset kunnissa tehdään poliittisten arvojen pohjalta. Olkoon arvopohja mikä tahansa, niin politiikkaa on. Yleensä ehdokkaat valitsevat puolueen läheltä omaa arvomaailmaansa.
Toinen hyvin kummallinen asia on, että Demarit tuntuvat olevan ainoa ryhmä, jossa tehdään ryhmäpäätöksiä. Joku ystävällinen oli taas sanonut, että punaisessa talossa sidotaan valtuutettujen kädet. Käsittämätöntä on, että esim. palveluseteliä koskien vallitsee tällainen yhteisymmärrys porvareiden kesken, samoin kuin yksityistäminen. Porvarit siis ovat kaikki samaa mieltä omasta tahdostaan, Demarit vain ryhmäkurin takia. Rohkenen epäillä.
Toveri Antti Kotti on käsitellyt blogissaan numeroa 58. Itse etsin tarkoitusta numerolle 7. Varsinainen numeroni tosin on tupla 7 eli 77.
Kirjallisuudessa luku 7 esiintyy sekä suomalaisessa klassikossa 7 veljestä että maailman menestyksessa Lumikki ja 7 kääpiötä. Itse olen lukenut 7 veljestä koulussa, jonka olen aloittanut 7-vuotiaana, kuten moni muukin pieni koululainen.
Maailmassa on listattu 7 ihmettä Antiikin Kreikan ajoilta. Ne ovat maailman mahtavimpia rakennuksia ja monumentteja. Ihmeet on listannut Filon Bysanttilainen. Uudet 7 ihmettä on valitty kansainvälisessä äänestyksessä, eikä listalle päässyt yksikään aluperäisistä. Nykyään listalla on mm. Kiinan muuri ja Colosseum.
Kristinusko luetteli aikanaan 7 kuolemansyntiä. Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, kohtuuttomuus ja himo ovat nämä synnit. Itse sorrun aina joskus joihinkin niistä. Laiskuus ainakin iskee päälle silloin tällöin, kun pyykkivuori odottaa. Eräiden lähteiden mukaan vuosi 7 on myös Jeesuksen oikea syntymävuosi.
Danny lauloi aikanaan: "7x7 koetellut on koura kohtalon, 7x7 silti sisu aina suunnaton vain noussut on!" Toinen musiikillinen tuttavuus on Seitsemän Seinähullua Veljestä.
Viikossa on 7 päivää. Seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi.
7 on myös neljäs alkuluku.
Arpakuution vastakkaisten sivujen summa on, mikäs muukaan kuin, 7.
1. Kaikki Salossa ehdokkaita asettavat puolueet eivät harjoita puoluetoimintaa, vaan osa on joukko yhteenliittyneitä ihmisiä.
2. Jos maailmanrauha joskus tulee, niin sen rakentavat naiset.
3. Samassa lauseessa voi sanoa: " Yhteiskunta ei voi huolehtia ihmisistä, sillä jokainen on vastuussa omasta elämästään, mutta heikoimmista pitää huolehtia."(Eikö mitään ristiriitaa? Vaikka vapaaehtoista yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä tarvitaankin, niin eikö juuri yhteiskunta huolehdi heikommassa asemassa olevista?)
4. Yhteiskunnallisen tuen lisääminen tarkoittaa, joillekin tahoille, automaattisesti byrokratian ja järjestelmien luomista.
5. Kaikki kunnan palveluksessa olevat työntekijät ovat SDP:n jäseniä tai ainakin kannattajia tai ainakin näin voidaan eräiden tahojen puheiden perusteella olettaa.
6. Sama tajho kuin edellä olettaa ilmeisesti, että uuden kaupungintalon tiloihin päästäkseen vaaditaan puolueemme jäsenkirja.
7. Me sosialidemokraatit emme ole ihmisiä, vaan luultavasti sitten järjestelmä.
8. Kyynisyys ja katkeruus ei voi viedä kamalan pitkälle.
9. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta = kaikille yhteiset peruskoulut, terveyskeskukset, sairaalat, äänioikeus, tasa-arvo = järjestelmä = sosialidemokratian sadan vuoden takaiset unelmat. Mitä jää jäljelle, jos järjestelmää ei enää ole?
Takana on elämäni ensimmäinen vaalipaneeli. Taisi olla ensimmäinen myös muutamalle muullekin panelistille. Minulle jäi hyvä mieli. Lukiolaiset näyttivät kuuntelevan ja kiinnostuvan asioista. Hyvä te! Palautteena joillekin puolueille kyllä täytyy sanoa, että nuorempaakin kaartia olisi saanut mukaan lähettää.
Huolissaan oltiin mm. nuorison vapaa-ajan viettomahdollisuuksista ja mielenterveysongelmista. Lähes kaikki me ehdokkaat korostimme ensisijaisesti perheen merkitystä lapsen ja nuoren elämässä. Yhteiskunnan on tarjottava perheille riittävästi tukipalveluja, jotta huostaanotoilta ja mielenterveysongelmilta vältyttäisiin. Sitä ei kai vain uskalleta sanoa ääneen, mutta tosi on, että perheillä ei enää ole tarpeeksi aikaa yhdessä. Yhteisöllisyyttä kaivataan edelleen.
Liikuntapaikoista puhuttiin myös. Karu fakta on se, että urheilupuiston kaltaista monumenttia ei tulla muualle Saloon samaan. Lähiliikuntapaikkojen kehittämiseen on kuitenkin panostettava entistä enemmän, jotta kaikilla on mahdollisuus liikkua. Liikuntapaikkamaksuja vastustan edelleen henkeen ja vereen, kuten myös Vasemistoliiton ja Vihreiden panelistit sanoivat tekevänsä. Oikeiston muut edustajat eivät maksuihin ottaneet kantaa, mutta sepä kai jo ennestään tiedetään.
Päivän ehkä mieleenpainuvin asia oli kuitenkin entisten luokanvalvojieni Saijan ja Merjan kohtaaminen pikaisesti ennen vaalipuuhia. Olen joskus miettinyt, että Saijalla on ihan oikeasti ollut melko suuri rooli siinä, että ylipäänsä olen lähtenyt mukaan tutor-toimintaan ja sitä kautta sitten pikkuhiljaa politiikkaan. Ja Merjan äidinkielentunneilla oli aina teepannu kuumana, kun kylmänä talviaamuna luokkaan astuit. Voi sitä lukioikäisen autuutta!
Oppositiossa arvostellaan hallituspolitiikkaa ja tarjotaan tilalle omaa rakentavaa vaihtoehtoa. Saman periaatteen tulisi toimia myös kuntapolitiikassa. Jos arvostellaan toisten tekemisiä, niin silloin esitetään myös oma vaihtoehto. Salossa vaihtoehdon esittäminen on ainakin yhdellä ryhmällä täysin mahdotonta.
Jos oma poliittinen näkemys perustuu vain ja ainoastaan populistiseen muiden arvostelemiseen, kuinka pitkälle voi päästä? Veikkaisin arvostelun ennen pitkää kolahtavan omaan nilkaan. Jos et kykene esittämään korjaavaa toimenpidettä tai vaihtoehtoa, miten kykenet löytämään virheen?
Mantran lailla hoetaan samaa litaniaa. Päivästä toiseen, asiasta riippumatta. Vika on aina sama.
"Miten kauan sitä kestää? Ei, sitä ei voi tietää." -Apulanta: Koneeseen Kadonnut-