Monday, October 13, 2008

Nuorisovaltuusto kunniaan

Ensi vuonna Salon kaupunkiin valitaan uusi nuorisovaltuusto. Tilanne on uusi. Aivan kuten kaupunginvaltuustossakin, nuorisovaltuuston jäsenet valitaan koko uuden kunnan alueelta. Valtuuston olisi toivottavaa olla alueellisesti ja iällisesti mahdollisimman kattava. Valitettavasti nuorisovaltuusto näkyy tällä hetkellä Salon kaupungissa huonosti. Nuorisovaltuuston toiminta on parhaimmillaan loistava kanava vaikuttaa nuoria koskeviin asioihin. Huonosti toimiessaan valtuustolla ei ole juurikaan merkitystä.

Uudessa Salossa tulee olla vahva nuorisovaltuusto, joka omalla panoksellaan osallistuu nuorten asioiden ajamiseen. Valtuuston toimintaedellytysten turvaamiseksi on löydyttävä resurssit nuorisotyöstä, jotta nuoret saavat kaiken mahdollisen avun ja tuen toiminnalleen.

Nuorisovaltuuston toimintaa kehitettäessä on lähdettävä aina nuorten omista tarpeista ja tahdosta. Nuoria on aidosti kuultava. On myös mietittävä vaihtoehtoisia vaikuttamisen kanavia, mikäli nuoret kokevat perinteisen kokousmenettelyn vääränlaiseksi tavaksi omassa vaikuttamisessaan. Erilaisten internet-pohjaisten ratkaisujen löytäminen on tätä päivää, mutta kaikki vaikuttaminen ei saa siirtyä verkkoon. Vaikuttamiselle on löydyttävä monta kanavaa.

Nuorisovaltuuston jäsenillä tulee uudessa Salossa olla mahdollisuus valita jäseniään puhe- ja läsnäolo-oikeudella eri lautakuntiin. Lautakuntatyöskentely on mainio tapa oppia kunnallista vaikuttamista ja kiinnostua aidosti yhteisistä asioista. Kaikkiin lautakuntiin on mahdollista ottaa nuorisovaltuuston edustaja, jos näin halutaan. Kyse on tahdosta! Päättäjät eivät saa seistä nuorten äänen tiellä.

Tänä syksynä on tullut monta yhteydenottoa eri tahoilta koskien vaalipaneeleita, joita kouluilla järjestetään. Mielestäni tämä on tervetullutta kehitystä innostaa nuoria mukaan vaikuttamiseen. Omana kouluaikanani ei politiikkaa puhuttu koulussa, ei edes vaalien alla. Yhteiskuntaopissa käytiin pikaisesti läpi, mitä puolueita Suomesta löytyy, mutta siihen se jäi. Itse osallistuin lukiolla järjestettyyn paneeliin, jossa ilokseni huomasin nuorten kiinnostuksen yhteiskuntaan olevan tallella. Heille on vain löydyttävä kanavat vaikuttamiseen.

Nyt vaikuttaa siltä, että myös kouluissa on herätty nuorten passiivisuuteen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Toivottavasti tämä herääminen antaa vauhtia myös nuorisovaltuuston toiminnalle!


Kirjotus julkaistu Sosialidemokraatit - Salo200-vaalilehdessä 8.10.2008 sekä Salon Seudun Sanomissa 13.10.2008


Loppukommentti: Nuorisovaltuuston jäsenten lautakuntiin pääsyn esteenä mainitaan usein mm. suljetun B-listan salassa pidettävät asiat sekä se, että nuorten saatua paikkansa myös joku muu ryhmä ryhtyy sitä vaatimaan(vanhusneuvosto tai vammaisneuvosto). B-lista käsitellään kokouksessa A-listan jälkeen, joten nuorison edustajaa voidaan pyytää poistumaan tässä vaiheessa. Ei siis aiheuta ongelmaa, että kokouksessa on myös B-lista. Muiden em. ryhmien on mahdollista asettaa ehdokkaita vaaleissa ja saada näin oma äänensä kuuluviin. Nuorilla ei ole. Heille on oltava toisenlainen vaikuttamisen mahdollisuus.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home