Thursday, October 30, 2008

Ruodinta osa 1

Vaalit on käyty ja syvempi analyysi allekirjoittaneen osalta vielä tekemättä. Tässä se tulee.

SSS uutisoi aamulla, että valtuustoon mentiin rahalla. SDP oli tuon listan kärjessä, mikä kummastuttaa minua suuresti. Tai sitten porvaripuolella on paremmat sopimukset mm. lehtimainosten hinnasta. Muutoin asiaa on vaikea ymmärtää. Erityisesti Kepun 10000€ ei tunnu järkeenkäypältä, sillä yhden sivun värillinen mainos maksaa helposti jo 6000€. No onhan taustalla voinut olla toki sponsori tai pääpuolue.

No sitten itse vaalien tulokseen, jota jännättiin sunnuntaina puolille öin. SDP oli, gallupeista huolimatta, Salon suurin puolue. Koko maassa Kokoomuksen jälkeen kakkosena, mitä ei voida pitää aivan huonona suorituksena. Paremminkin olisi voinut mennä, mutta kohtalaisen tyytyväinen täytyy olla. Jutta ja Ari ovat tehneet hyvää työtä puoluejohdossa.

Oma äänimääräni 114 on hyvä. Ja kun otetaan huomioon, että sain kaikkiaan seitsemästä vanhasta kunnasta, täytyy olla tyytyväinen. Vahvimmat alueeni olivat vanhassa Salossa: Tupuri ja Ollikkala. Tarkastelin eilen lähemmin tilastoja ja äänten jakautumista eri ehdokkaille eri alueilla. Tutkinta on kesken, joten siitä tarkemmin ehkä myöhemmin.

Vaalien tulos vahvistettiin eilen, kun myös kaksi arvottua paikkaa selvisivät. SDP:n viimeisen valtuustopaikan haltija muuttui heti tarkastuslaskennassa. Vaikka Matin tippuminen harmittaakin vietävästi, niin olen onnellinen siitä, että hänen tilalleen nousi särkisalolainen Antti Allén. Saatiin myös demareihin Särkisalon edustaja.

Oma veikkaukseni 75 hengen valtuustosta olisi mennyt aika monen valitun kohdalla pieleen. Omassa listassani oli monta nyt pudonnutta konkaria. Oman ryhmämme osalta olin kohtalaisen oikeassa, muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta. Arvasin myös aika tarkkaan oikein Katjan äänimäärän. Muutaman varasijalle jääneen puolesta minua harmittaa vietävästi.

Mikä sitten ratkaisi vaalit meidän eduksemme? Monet ovat sanoneet, että Laxellin ja Hemmilän poisjäänti. Mutta olisiko heidän äänimääränsä ollut automaattisesti lisää Kokoomukselle tai vain muuttanut äänten jakautumista? Mielenkiintoisia kysymyksiä, joita sopii pohtia seuraavat neljä vuotta. Katjan ilmiömäisellä menestyksellä oli toki vaikutuksensa puolueemme menestykseen, mutta aivan kylmäksi ei jättänyt ex-kansanedustaja Roosinkaan suoritus. Näissä pippaloissa tuppaa olemaan sellainen leima, että kaikki äänet tarvitaan, jotta lista menestyy. Niin se oli nytkin. 112 ehdokasta ja vaalit voitettiin kaikkien yhteisellä äänimäärällä.

Salon vaalien lisäksi kommentoin nopeasti myös Someron tilannetta nuorten osalta. Kaksi Salon Demarinuorten ehdokasta oli mukana ja kaksi meni läpi. Suoritus on siis täydellinen. Salossa vastaava tilanne oli neljä läpimennyttä 16 ehdokkaasta.

Tästä on hyvä jatkaa ja tällä viikolla alkavat väännöt luottamuspaikoista. Sitä odottaen!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home