Halaa kaksi demaria päivässä
Puoluekokous on ohi. Upean, jopa maagisen tunnelman jälkeen on haikea palata kotiin. Tunnelma tarttui toivottavasti kaikkien edustajien selkäytimeen. Sieltä sitä voi kukin levittää ympärilleen. Muutamia huomioita kokouksen valintoihin ja päätöksiin haluan kuitenkin tehdä.
Jutta. Upea puheenjohtajamme Jutta. Kahdessa vuodessa sinusta on kasvanut puoluejohtaja, joka on valmis viemään SDP:n hallitukseen ja sitä kautta nostamaan kansakuntamme ylös lamasta. Valtaisa liikutus iski lävitseni, kun perjantai-iltana astuit lavalle. Sinä hetkenä, kun Taistojen tiellä kajahti, ei ollut epäselvää, oletko valmis asettamaan itsesi alttiiksi tämän liikkeen eteen.
Mikael. Puoluekokousedustajat uskoivat sinuun. Kenttäväki on asettanut tulemisellesi suuria odotuksia. Uskon, että ne odotukset tulet lunastamaan. Tie ei ole helppo. Liike tarvitsee kaltaistasi vasenta laitaa. Jutta osaa kyllä maalinteon, kunhan siihen pedataan paikka.
Maria, Ilkka ja Piia. Teidät valittiin jatkokaudelle. Se on osoitus, että olette onnistuneet siinä toimessa, joihin teidät Hämeenlinnassa valittiin. Osaatte, pystytte ja kykenette.
Puoluevaltuuston puheenjohtajana jatkaa Jouni Backman. Nöyrin mielin otan vastaan minulle uskotun roolin valtuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Hallituksen pöytäkunnan kuopus kiittää kaikkia tuesta! Valtuuston puheenjohtaja kolmikon täydentää Krista Kiuru Satakunnasta, Porista.
Asiakysymyksistä haluan nostaa esille perhevapaat sekä sukupuolineutraalin avioliittolain kannattamisen. Hämeenlinnasta Joensuuhun ei ollut kuin kaksi vuotta. Se aika riitti siihen, että puoluekokous oli vihdoin valmis ottamaan positiivisen kannan perhevapaamalliin, jossa molemmille vanhemmille on osoitettu osansa vapaasta. Lisäksi kokous päätti, että puolue haluaa pidentää perhevapaata nykyisestään.
Avioliittolain muuttaminen sukupuolineutraaliksi on puhdas tasa-arvokysymys. Olisi ollut käsittämätöntä, mikäli asiaa ei oltaisi hyväksytty. Liikkeen, joka on syntynyt tasa-arvon saavuttamiseksi ja paremman elämän tarjoamiseksi, täytyy olla sellainen myös käytännössä.
Joensuun puoluekokous teki merkittäviä päätöksiä sekä loistavia henkilövalintoja. SDP on valmis ensi kevään vaaleissa. Valmis tarttumaan työhön hyvinvointivaltion pelastamiseksi!
Kaikki on mahdollista
Olen eilen viettänyt työpäivän mittaisen rupeaman piiritoimistolla Turun työväentalolla. Ensin muutaman tunnin laskien eduskuntavaalien ehdokkaista käydyn jäsenäänestyksen tuloksia ja sitten puoluekokousryhmän kokouksessa puoluesihteeriehdokkaita kuunnellen ja asiakysymyksiä käsitellen.
Katja Taimela pärjäsi jäsenäänestyksessä mahtavasti ja sijoittui kolmanneksi. Hänen edelleen kirivät Ilkka Kantola ja Heli Paasio. Piirin puheenjohtaja Mika Maaskola sijoittui istuvien kansanedustajien jälkeen neljänneksi. Veikkaukseni kärjen osalta osui oikeaan. Onnittelut kaikille paikkansa varmistaneille! Tästä on hyvä jatkaa työtä kohti vaalivoittoa!
Puoluekokoukseen valmistautuminen on loppusuoralla. Aloitekirja on luettu ja visioasiakirjaan perehdytty. Puoluekokous käsittelee 343 aloitetta sekä Varjosta valoon -asiakirjan. Aloitteiden määrä kertoo mielestäni siitä, että SDP:n jäsenillä on vahva halu vaikuttaa puolueen linjaan ja puoluekokouksen katsotaan olevan edelleen se paikka, jossa suuret ja vähän pienemmätkin linjat vedetään. SDP on perinteisesti ollut se puolue, jonka puoluekokousten paino on ollut ohjelmatyössä. On mukava nähdä, että sitä olemme edelleen.
Viime kerralla pidettyyn kokoukseen nähden olen valmistautunut hieman eri tunnelmissa. Tulevan puoluekokouksen henkilövalinnat koskevat myös allekirjoittanutta uudella tavalla. Varsinais-Suomen puoluekokousryhmä on asettanut allekirjoittaneen ehdolle puoluevaltuuston varapuheenjohtajaksi, mikä on minulle suuri kunnia. Vielä on jännitettävä ensi muutama yö, jotta asia puoluekokouksessa ratkeaa.
Toinen piirimme ehdokas puoluehallituksen pöytäkuntaan on nykyinen puolueen 1. varapuheenjohtaja Ilkka Kantola, jota esitetetään edelleen jatkamaan puolueen puheenjohtajistossa. Myös muut istuvat varapuheenjohtajat ovat ilmoittaneet jatkohaluistaan. Myös lukuisia muita ehdokkaita on tullut mukaan kisaan. Heistä nimekkäimmät Susanna Huovinen ja Kari Rajamäki. Itse kannatan nykyisen puheenjohtajiston jatkokautta. Meillä on nyt varapuheenjohtajina kolmikko, joka täydentää toinen toistaan.
Tästä päästäänkin sujuvasti puoluesihteerin valintaan. Kaikki kolme ehdokasta kävivät eilen ryhmässämme esittäytymässä. Yksi tähti loistaa ylitse muiden. Puoluesihteeri täydentää hyökkäysketjumme ja parhaiten sen Jutan ja Eeron rinnalla tekee Mikael Jungner. Vaikka olin melko varma kannastani jo ennen eilistä, perusteluni täydentyivät esittelyn aikana. Mutkaton ja vilpitön esiintyminen oikeilla teemoilla teki vaikutuksen. Parasta Mikaelissa kuitenkin oli hänen uskonsa Jutta Urpilaiseen. Hän kutsui Juttaa timantiksi. Näen, että Jungner osaisi parhaiten hioa esiin kiillon ja särmät. Toinen vahva argumentti on Mikaelin usko tulevaisuuteen ja positiivisuuteen. Sloganikseen hän ilmoitti: "Kaikki on mahdollista!"
Avustusten viidakossa
SSS:n tämän päivän numerossa on Simo Paassillan kirjoitus eläkeläisjärjestöjen liikunta-avustuksista. Lautakunta on päättänyt, että nämä järjestöt eivät ole oikeutettuja avustukseen, koska niiden keskusjärjestöt eivät ole opetusministeriön listoilla liikuntajärjestöjä. Lautakunta ei ole lähtenyt jakamaan harkinnanvaraisia avustuksia, mikä on mielestäni oikea linja. Sillä olisimme äkkiä päättymättömässä suossa.
En ollut mukana lautakunnan päätöksenteossa, mutta kaupunginhallituksen avustuskäsittelyssä olin mukana. Hallitus lähetti omat avustuksensa uuteen valmisteluun ja siinä yhteydessä pyysin tutkimaan, mikseivät liikunta- ja nuorislautakuntaan tulleet avustushakemukset olleet listalla. Listalle oli mahtunut pitkä liuta eläkeläisjärjestöjä. Toivottavasti kaikki nyt saavat tässä tasapuolisen kohtelun ja myös Linuun tulleet hakemukset käsitellään uudelleen hallituksessa. En ainakaan minä vähättele eläkeläisyhdistysten toimintaa millään tavalla.
Avustusjärjestelmä on tällä hetkellä kovin sekava. Viime vuonna eläkeläisjärjestöt saivat avustusta sosiaalitoimesta, nyt kaupunginhallituksesta. Pohjiimmiltaan järjestelmän tulisi olla sellainen, että avustuksia saa vain yhdeltä luukulta. Nyt hallituksen listalle oli jo eksynyt sellainenkin kummallisuus, että ainakin yksi yhdistyksistä oli jo avustuksensa saanut. Avustusjärjestelmä on mielestäni kokonaistarkastelun tarpeessa, jotta jokaiselle löytyy oma paikkansa, joka ei vaihdu joka vuosi.
*********
Sitten maanantain valtuustoon. Yksi poiminta. Voihan roska! Eikö riitä, että asiasta on jo jauhettu monta kertaa pitkiä aikoja, vaan siitä vielä pitää aloitettakin tehdä? Mielenkiintoinen näkemys, että yksityistäminen toisi jätekuljetukset ilmaiseksi. Milloin liiketoimintaa on näin alettu harjoittaa? Aloitteen jättäneellä Satopäällä on varmaan myös suunnitelma, miten kunta sitten jatkossa hoitaa sille kuuluvan valvontatehtävän? Rouskiksen kohtaloon joutunemme palaamaan, ainakin, jos muut omistajakunnat toteuttavat uhkauksensa ja lähtevät yhtiöstä.
Sääntelyn asialla
Eilisissä MTV3:n uutisissa käsiteltiin SDP:n päätöstä äänestää Kreikalle annettavaa lainaa vastaan. Siinä sitten toimittaja totesi lopuksi, että demarit pelasivat itsensä ulos ensi kevään hallitusneuvotteluista. Jäin kummastelemaan. Miten ihmeessä hallitusneuvottelut liittyvät tähän kysymykseen? Käsittääkseni vaalit käydään 17.4.2011, mikäli tämä hallitus vielä silloin istuu. Natisee ja nitisee, muttei katkea.
SDP:lla on selkeät perusteet sille, miksi se ei sellaisenaan voi hyväksyä hallituksen esitystä. Hallituksen esitys päästää vastuutahot kuin koirat veräjästä - jättäen maksumieheksi tavallisen kansalaisen. Jyrki ja Matti tuohtuivat ja syyttivät demareita populismista. Viikko sitten kyselytunnilla Vanhanen ei vastannut Urpilaisen kysymykseen neuvotteluista opposition kanssa ja pankkien laittamisesta vastuuseen. Yhteistyö opposition kanssa ei tuolloin innostanut. Nyt ollaan kuitenkin huutamassa myös opposition vastuun perään. Pelkäävätkö hallituspuolueet, ettei ratkaisu kenties olekaan oikea? Että SDP:n saamisella mukaan pelastettaisiin oma nahka, mikäli näin on?
Maailmantalouden kriisin perimmäinen syy löytyy sääntelemättömistä rahoitusmarkkinoista. Me demarit kaipaisimme nyt kunnon sääntelyä näille markkinoille. Suomen yltiökapitalistiselle hallitukselle se ei vain käy. Sen mielestä mellastaminen voi jatkua. Lainataan sitten lisää rahaa, kun joku valtio on jälleen konkurssin partaalla. Onko tämä hallituksen ratkaisu? Kukaan tuskin kiistää sitä, etteikö kriisin leviämistä pidä ehkäistä. Erimielisyydet koskevat täysin muita kysymyksiä. Kyse on hallituksen haluttomuudesta puuttua keinotteluun rahoitusmarkkinoiden paremmalla sääntelyllä.
Ekomaksua ja uusia yhtiöitä
Kaupunginhallituksessa käsiteltiin eilen kaksi asiaa ylitse muiden: ekomaksu ja Salon liittyminen kuntien perustamaan osakeyhtiöön, joka tarjoaisi atk-, henkilöstö- ja taloushallinnonpalveluja. Äänestin ekomaksun puolesta ja yhtiöön liittymistä vastaan. Jollain kummalla tavalla nämä asiat kulkevat myös hieman käsikädessä. Ihmettelen, miksi porvaririntama haluaa mukaan uusiin osakeyhtiöihin, kun vanhoistakaan ei haluta pitää huolta.
Ensin perusteluni ekomaksulle. Kenestäkään ei uusien maksujen määrääminen ole mukavaa, mutta valittavana oli joko kiinteiä kolmenkymmenen euron suuruinen ekomaksu tai tieto siitä, että Rouskis nostaa hintoja, mikäli ekomaksu ei mene läpi. Jälkimmäisestä emme voi tietää summaa, mutta tämä vaihtoehto tarjoaa myös kuljetusyrityksille mahdollisuuden nostaa hintoja vedoten Rouskiksen nostamiin hintoihin. Tuo nousu jäänee tuskin tasan Rouskiksen noston suuruiseksi. Niin ei käynyt ainakaan viimeksi, kun käsittelyhintoja nostettiin, vaan jätelasku nousi huimasti ennemmän.
Itse en ymmärrä perustelua, etteikö ekomaksu kannustaisi kierrättämään. Näen asian hieman päinvastoin. Ekomaksulla ylläpidettäisiin mm. hyötyjätepisteet, joiden soisi tulevaisuudessa lisääntyvän eri puolilla kaupunkia. Nyt on olemassa uhka, että nämä hyötyjätepisteet vähenevät. Mikäli oma lähipisteemme katoaisi, olisi varmaa, että myös kierrättäminen loppuisi siihen. En näe mieltä ajaa kilometrien päähän autolla viemään roskia. Ympäristönsuojelu maksaa. Kun se ymmärretään, voidaan tehdä kestäviä päätöksiä.
Rouskis ei voi tehostaa toimintaansa vähentämällä henkilöstöä, sillä tarvittavien säästöjen saamiseksi olisi koko henkilökunta irtisanottava. En kiellä, etteikö yrityksessä varmaan olisi tehostettavaa ja tarkistettavaa, mutta pötypuheet voisi lopettaa. Salon jätesoppaa kiehuttavalta levyltä pitäisi nyt saada puhti pois. Asia on paisunut ulos mittasuhteistaan jo ennen kuljetuspäätöksen tekemistä. Tärkeintä olisi nyt löytää keskusteluyhteys joka suuntaan ja läpi toimijoiden. Tässä asiassa KAIKKI toimijat ovat tehneet ylilyöntejä, muuta on turha väittää. Allekirjoittaneelle on kuitenkin kummallista, miksi roskia käsitellään tunteella...
Rouskiksen muut omistajakunnat ovat kummastelleet Salon toimintaa jätekysymyksissä. Kummalta se varmaan ulospäin näyttääkin. Kaupunkimme päättäjät eivät tunnu haluavan pitää huolta omistamastaan yrityksestä. Vakaalta tahdolta näyttää halu ajaa Rouskis konkurssiin ja päästää haaskalinnut raadolle. Rouskiksen konkurssi maksaisi kaupungille satojatuhansia euroja, lisäksi muilla omistajakunnilla on oikeus korvauksiin. On vain ajan kysymys, kun muut omistajat lähtevät yhtiöstä. Siihen me sitten jäämme ihmettelemään.
Tästä päästäänkin sujuvasti aiheeseen uuden osakeyhtiön perustamisesta. Kokoomus ja Vihreät olisivat halunneet hyväksyä aiesopimukset liittymisestä kahteen uuteen osakeyhtiöön. Tietoa noista yhtiöistä ei juurikaan ollut, osakkeen hintaa lukuunottamatta. Tietohallinnon ulkoistaminen on varmasti jollain aikavälillä tarpeellista ainakin harkita, mutta uskoni on, että yritykseen pääsee kyllä mukaan myöhemminkin. On kuitenkin selvää, että monta kuntaa kattavien sovellusten käyttöönotto tuskin on ihan yksinkertaista.
Uusi kunta on ollut olemassa vasta reilun vuoden. Olemme huomanneet, että asiat eivät toimi kuin vettä vain. Ja nyt haluttaisiin jo perustaa yhtiö sekoittamaan lisää pakkaa. Henkilöstön kannalta eilinen päätös ei ollut suinkaan pieni. Emme voi lähteä soitellen sotaan ja todeta, että kyllä henkilöstölle jotain keksitään. Meitä sitoo henkilöstön suhteen vielä reilut kolme vuotta kuntien yhdistymissopimus. Lisäksi todettakoon, että oma kokemukseni on, että mitä kauemmas palvelut ihmiseltä siirtyvät, sitä vaikeammaksi niiden hoitaminen tulee. Esimerkki: Kela keskitti puhelinpalvelunsa. Kun soitat kysyäksesi hakemuksesi perään, kehoitetaan ottamaan yhteyttä omaan konttoriin. Tehokkuuttako?
Marsseja ja viestikapuloita
Olen tänään viettänyt elämäni ensimmäistä äitienpäivää. Sen kunniaksi sain aamulla nukkua pitkään ja tehdä vielä aamulla ihanan pitkän kävelylenkin omassa rauhassa. Kiitos rakkaalle aviomiehelleni ja ihanalle pienelle pojalleni!
Viikonloppu on muutoinkin ollut vauhdikas. Eilen olimme jo kolmatta kertaa rollaattorimarssilla. Demareiden porukka Salossa kasvaa vuosi vuodelta, nyt meitä oli parisenkymmentä. Ilahduttavaa on, että muutkin lähtivät tällä kertaa paremmin mukaan tempaukseen. Vanhuksille päivästä on suunnaton ilo ja ainakin itse olen joka kerta saanut hyvän mielen tapahtumasta! Ulkoilemaan kun eivät ainakaan Kukonkallion vanhukset liiemmin pääse, siksi pienet ovat vanhainkodin henkilöstöresurssit.
Toisena eilispäivän tapahtumana oli Veteraanien haasteviesti. Joukkueemme sijoittui viidenneksi. Juoksu liukkaalla alustalla ilman piikkareita ei tosin ollut mikään nautinnollinen kokemus. Tosin en usko, että välineet tätä kisaa ratkaisivat. Kuulantyöntäjä pikaviestissä ei kai ole ihan normaalia?
Demarit olivat tällä kertaa liikeellä hieman vajain voimin, sillä ykkösnyrkki paranteli urheiluvammojaan. Onnittelut Keskustalle palkintosijasta! Ensi vuonna taas uusi kisa ja uudet kujeet. Muut valtuustoryhmät eivät sitten olleet vaivautuneet paikalle. Luulisi nyt neljä ihmistä löytyvän ainakin suurimmista ryhmistä. Reipasta mieltä ja hieman pilkettä silmäkulmassa tosin kaivattaisiin.
Seurasin ennen viestiä varsinaisia kisoja. Kyllä minut veti hieman hiljaiseksi, kun Ilmari Koppinen taivalsi omaa sadan metrin kisaansa sarjassa M90. Kunnioitettavaa, että urheilu-ura on jatkunut ja mies edelleen vedossa!
Sihteerikkökö?
SDP:n puoluesihteerikilpa sai uutta virtaa keskiviikkona, kun YLE:n entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner päätti lähteä mukaan. Olen iloinen Mikaelin päätöksestä. Keskiviikkoiltana katselin telkkarista Puoli Seitsemää, jossa Jungner oli vieraana. Olin lumoutunut. Uskon, että Mikalista saisimme oivan aisaparin Jutalle viemään demarit voittoon ensi vuoden eduskuntavaaleissa.
Keskustelut usean toverin kanssa osoittavat, että Jungnerilla on takanaan myös hyvä osa kentästä, mikä on puoluesihteerin tärkein tukijalka. Ari Korhonen on laittanut aluelle monia uudistushankkeita, joita toivon tulevan puoluesihteerin omalla panoksellaan jatkavan. Puoluetoimiston uudehkot rekrytoinnit Aslak ja Esa ovat oivia omalla paikallaan ja tuovat nyt tähän uudistustyöhön tarvittavaa jatkuvuutta. Vaikka olisin nähnyt Arin mielelläni jatkossa, on tyytyminen puoluesihteerin vaihtumiseen.
Puoluesihteerin ohella varapuheenjohtajista äänestettäneen. Nykyiset varapuheenjohtajat Kantola, Guzenina-Richardson ja Piia Viitanen ovat ilmoittaneet jatkohaluistaan. Lisäksi useita muita nimiä on mainittu. Jännityksellä odotetaan tapahtuvia käänteitä.