Wednesday, May 12, 2010

Sääntelyn asialla

Eilisissä MTV3:n uutisissa käsiteltiin SDP:n päätöstä äänestää Kreikalle annettavaa lainaa vastaan. Siinä sitten toimittaja totesi lopuksi, että demarit pelasivat itsensä ulos ensi kevään hallitusneuvotteluista. Jäin kummastelemaan. Miten ihmeessä hallitusneuvottelut liittyvät tähän kysymykseen? Käsittääkseni vaalit käydään 17.4.2011, mikäli tämä hallitus vielä silloin istuu. Natisee ja nitisee, muttei katkea.

SDP:lla on selkeät perusteet sille, miksi se ei sellaisenaan voi hyväksyä hallituksen esitystä. Hallituksen esitys päästää vastuutahot kuin koirat veräjästä - jättäen maksumieheksi tavallisen kansalaisen. Jyrki ja Matti tuohtuivat ja syyttivät demareita populismista. Viikko sitten kyselytunnilla Vanhanen ei vastannut Urpilaisen kysymykseen neuvotteluista opposition kanssa ja pankkien laittamisesta vastuuseen. Yhteistyö opposition kanssa ei tuolloin innostanut. Nyt ollaan kuitenkin huutamassa myös opposition vastuun perään. Pelkäävätkö hallituspuolueet, ettei ratkaisu kenties olekaan oikea? Että SDP:n saamisella mukaan pelastettaisiin oma nahka, mikäli näin on?

Maailmantalouden kriisin perimmäinen syy löytyy sääntelemättömistä rahoitusmarkkinoista. Me demarit kaipaisimme nyt kunnon sääntelyä näille markkinoille. Suomen yltiökapitalistiselle hallitukselle se ei vain käy. Sen mielestä mellastaminen voi jatkua. Lainataan sitten lisää rahaa, kun joku valtio on jälleen konkurssin partaalla. Onko tämä hallituksen ratkaisu? Kukaan tuskin kiistää sitä, etteikö kriisin leviämistä pidä ehkäistä. Erimielisyydet koskevat täysin muita kysymyksiä. Kyse on hallituksen haluttomuudesta puuttua keinotteluun rahoitusmarkkinoiden paremmalla sääntelyllä.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home