Tuesday, May 11, 2010

Ekomaksua ja uusia yhtiöitä

Kaupunginhallituksessa käsiteltiin eilen kaksi asiaa ylitse muiden: ekomaksu ja Salon liittyminen kuntien perustamaan osakeyhtiöön, joka tarjoaisi atk-, henkilöstö- ja taloushallinnonpalveluja. Äänestin ekomaksun puolesta ja yhtiöön liittymistä vastaan. Jollain kummalla tavalla nämä asiat kulkevat myös hieman käsikädessä. Ihmettelen, miksi porvaririntama haluaa mukaan uusiin osakeyhtiöihin, kun vanhoistakaan ei haluta pitää huolta.

Ensin perusteluni ekomaksulle. Kenestäkään ei uusien maksujen määrääminen ole mukavaa, mutta valittavana oli joko kiinteiä kolmenkymmenen euron suuruinen ekomaksu tai tieto siitä, että Rouskis nostaa hintoja, mikäli ekomaksu ei mene läpi. Jälkimmäisestä emme voi tietää summaa, mutta tämä vaihtoehto tarjoaa myös kuljetusyrityksille mahdollisuuden nostaa hintoja vedoten Rouskiksen nostamiin hintoihin. Tuo nousu jäänee tuskin tasan Rouskiksen noston suuruiseksi. Niin ei käynyt ainakaan viimeksi, kun käsittelyhintoja nostettiin, vaan jätelasku nousi huimasti ennemmän.

Itse en ymmärrä perustelua, etteikö ekomaksu kannustaisi kierrättämään. Näen asian hieman päinvastoin. Ekomaksulla ylläpidettäisiin mm. hyötyjätepisteet, joiden soisi tulevaisuudessa lisääntyvän eri puolilla kaupunkia. Nyt on olemassa uhka, että nämä hyötyjätepisteet vähenevät. Mikäli oma lähipisteemme katoaisi, olisi varmaa, että myös kierrättäminen loppuisi siihen. En näe mieltä ajaa kilometrien päähän autolla viemään roskia. Ympäristönsuojelu maksaa. Kun se ymmärretään, voidaan tehdä kestäviä päätöksiä.

Rouskis ei voi tehostaa toimintaansa vähentämällä henkilöstöä, sillä tarvittavien säästöjen saamiseksi olisi koko henkilökunta irtisanottava. En kiellä, etteikö yrityksessä varmaan olisi tehostettavaa ja tarkistettavaa, mutta pötypuheet voisi lopettaa. Salon jätesoppaa kiehuttavalta levyltä pitäisi nyt saada puhti pois. Asia on paisunut ulos mittasuhteistaan jo ennen kuljetuspäätöksen tekemistä. Tärkeintä olisi nyt löytää keskusteluyhteys joka suuntaan ja läpi toimijoiden. Tässä asiassa KAIKKI toimijat ovat tehneet ylilyöntejä, muuta on turha väittää. Allekirjoittaneelle on kuitenkin kummallista, miksi roskia käsitellään tunteella...

Rouskiksen muut omistajakunnat ovat kummastelleet Salon toimintaa jätekysymyksissä. Kummalta se varmaan ulospäin näyttääkin. Kaupunkimme päättäjät eivät tunnu haluavan pitää huolta omistamastaan yrityksestä. Vakaalta tahdolta näyttää halu ajaa Rouskis konkurssiin ja päästää haaskalinnut raadolle. Rouskiksen konkurssi maksaisi kaupungille satojatuhansia euroja, lisäksi muilla omistajakunnilla on oikeus korvauksiin. On vain ajan kysymys, kun muut omistajat lähtevät yhtiöstä. Siihen me sitten jäämme ihmettelemään.

Tästä päästäänkin sujuvasti aiheeseen uuden osakeyhtiön perustamisesta. Kokoomus ja Vihreät olisivat halunneet hyväksyä aiesopimukset liittymisestä kahteen uuteen osakeyhtiöön. Tietoa noista yhtiöistä ei juurikaan ollut, osakkeen hintaa lukuunottamatta. Tietohallinnon ulkoistaminen on varmasti jollain aikavälillä tarpeellista ainakin harkita, mutta uskoni on, että yritykseen pääsee kyllä mukaan myöhemminkin. On kuitenkin selvää, että monta kuntaa kattavien sovellusten käyttöönotto tuskin on ihan yksinkertaista.

Uusi kunta on ollut olemassa vasta reilun vuoden. Olemme huomanneet, että asiat eivät toimi kuin vettä vain. Ja nyt haluttaisiin jo perustaa yhtiö sekoittamaan lisää pakkaa. Henkilöstön kannalta eilinen päätös ei ollut suinkaan pieni. Emme voi lähteä soitellen sotaan ja todeta, että kyllä henkilöstölle jotain keksitään. Meitä sitoo henkilöstön suhteen vielä reilut kolme vuotta kuntien yhdistymissopimus. Lisäksi todettakoon, että oma kokemukseni on, että mitä kauemmas palvelut ihmiseltä siirtyvät, sitä vaikeammaksi niiden hoitaminen tulee. Esimerkki: Kela keskitti puhelinpalvelunsa. Kun soitat kysyäksesi hakemuksesi perään, kehoitetaan ottamaan yhteyttä omaan konttoriin. Tehokkuuttako?

5 Comments:

At 9:10 AM , Blogger Kristiina said...

Pakko kommentoida tuota kappaletta, jossa puhutaan hintojen nostamisesta.

Jätelasku koostuu á-hinnasta ja Jk-maksusta. Tuo á-hinta on kuljetushinta, jota Salon Jätehuolto on nostanut viimeksi 2006. Jk-maksu on jätteenkäsittelymaksu, jota Salon Jätehuolto on nostanut 2009 vuoden alussa saman 17% jonka Rouskis Oy nosti. Jos Rouskis Oy nostaa jätteenkäsittelymaksuaan täytyy Salon Jätenhuollon nostaa jätteenkäsittelymaksuaan koska kaikki sekajäte viedään Rouskis Oy:hyn ja käsitellään siellä.

Tämän voit vaikka omista laskuistasi tarkistaa. Mielipide on aina mielipide, mutta faktat kannattaisi tarkistaa.

 
At 9:57 AM , Blogger Saija said...

Olkoonkin pilkun viilaamista, mutta viimeksi Rouskiksen nosto ei ollut ihan tuota seitsemäätoista. Ihan näin lyhyelläkin lukiomatikalla 16,67%. Jonnekin se 0,33 erotus matkalle jäi.

 
At 10:25 AM , Blogger Kristiina said...

Oo nyt Saija järkevä!! Laskeppas kuinka monta senttiä tuo 0,33% on sun jätteenkäsittelymaksustas!!:D

Ja sitäpaitsi mä pyöristin tuon JK-maksu korotuksen, anteeksi siitä.

 
At 10:26 AM , Blogger Saija said...

Eijaseni, kyse onkin periaatteesta :D

 
At 10:42 AM , Blogger Kristiina said...

Niin missä on kyse periaatteesta??

Siinä, että sä blogissas kerrot että 0,33% nousu on "huimasti" sun jätelaskuun?

Vai siinä, että sä periaatteesta maksat 30€ ekomaksua ns. tyhjästä kaikkien näiden muiden maksujen lisäksi?

Vai siinä, että mä unohdin tuon _n._ ennen 17%?

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home