Monday, August 31, 2009

Salon Vaalirahat

Salon Seudun Sanomat julkaisi tänään jutun puolueiden vaalirahoituksesta. Mitään yllättävää ei tullut esiin. Suurin uutinen tuntui olevan kristillisten vaalinakit. Suurimmat puolueet olivat kukin liikkeellä kolmenkymmenentuhannen paikkeilla liikkuvalla budjetilla. Keskusta oli ainoana järjestänyt seminaarin, muutoin varainkeruu painottui lehti-ilmoituksiin.

Vihreät oli erehdyksessä laittanut väärän nimisen yrityksen omaksi tukiakseen. Onni on, ettei ko. nimistä yritystä ollut ollenkaan olemassa, joten sekaannuksilta siinä suhteessa vältyttiin. Salon Jätehuolto on tukenut tasapuolisesti monia puolueita pääosin lehti-ilmoituksen muodossa. Selailin läpi oman lehtemme ja heidän ilmoitustaan ei siellä ollut. Vellovan jätekeskustelun takia voinen kai sanoa, että onneksi.

Kunnallisvaalien budjetit olivat mielestäni ainakin suurilla puolueilla aika suuret. 112 ehdokkaan lista tosin vaatii jo lehtimainokseltakin kohtalaista kokoa, mikä paisuttaa budjettia. Toivottavasti ensi vaaleissa selviämme pienemmällä rahalla. Myös osa ehdokkaista käytti suunnattoman suuria summia omaan kampanjaansa. Kymmenen tuhannen kieppeillä ja sen yli liikkuvat summat eivät enää kuulu kunnallisvaaleihin. Naamakkain tehtävän työn merkityksestä kertoo myös se, että osa ehdolla olleista tuli valituksi ainoastaan yhteismainosten turvin.


Friday, August 28, 2009

Lautakunta palaa kesätauolta

Salossa aletaan vähitellen käsitellä ensi vuoden budjetteja. Liikunta- ja nuorisolautakunta käsittelee omaansa ensi viikolla. Viikonloppuna on edessä aiheeseen perehtyminen oiken toden teolla, eilen vain vilkaisin listan läpi. Ensi viikon kokouksessa jaetaan myös tukku avustuksia. Suurimmat avustuksen saajat osasi melkein jo arvata ennakkoon.

Lisäksi käsiteltävänä on Kiekkohaiden oikaisuvaatimus. Ymmärrys sille, että joukkuetta närästää lautakunnan alkukesäinen päätös olla myöntämättä jäähallia käyttöön maksutta, on kasvanut sisälläni sitten viime kerran. Tosin olen edelleen sitä mieltä, että lautakunta toimi oikein ja noudatti sääntöjä. Tätä ymmärrystä on kasvattanut kaupunginjohtajan päätös myöntää Uriah Heep-tapahtumaan maksuton urheilutalo sekä vielä markkinointirahaakin. Sinänsä ko. tapahtuma toi varmasti Salolle hyvää julkisuutta, mutta mikä hyöty yhden tahon on toimia johdonmukaisesti, jos joku toinen sitä ei tee?

Sivistystoimi on kevään mittaan rypenyt jos jonkinlaisissa ikävissä tilanteissa. Ensin kulttuuripuolella taisteltiin moneen otteeseen avustuksista, sitten liikuntapuoli sai osansa kiekkohaiden muodossa ja seuraavaksi tulee sitten opetuspuolen ongelmat. Enpä ole moista kuullut mistään muusta hallintokunnasta. Nämä ovat kaiketi vain käynnistymisvaikeuksia, toivottavasti.

Itse liikunta- ja nuorisolautakunnasta täytyy sanoa, että toiminta on mielestäni mukavaa ja joustavaa. Jäsenet ymmärtävät asioiden riitelevän, eikä siellä koskaan mennä henkilökohtaisuuksiin(kuten eräät valtuuston pöntössä). Keskustelu on vilkasta ja päätökset on pyritty tekemään yhteistuumin. Tänä vuonna ei tosin ole vältytty äänestyksiltä, sillä budjetti avattiin keväällä ja muitakin mielipiteet jakavia päätöksiä on tehty. Toivottavasti lautakunnan rakentava henki jatkuu koko kauden, sillä vaikeitakin päätöksiä on varmaan edessä.

Tuesday, August 25, 2009

Vippejä valtuustossa

Salon valtuusto äityi eilen keskustelemaan kiivaasti sosiaalisesta luototuksesta, jonka käyttöönotto lopulta torpattiin Kokoomuksen ja Keskustan toimesta. Vaikka päätös minua harmistuttaakin, niin enemmän olen huolissani käytetyistä puheenvuoroista. Lausuntoautomaatiksi itseään kutsunut Kalevi Satopää haukkui kaikki pikavippejä ottavat ja mahdollista sosiaalista luototusta tarvitsevat pummeiksi. Normaalit ihmiset eivät niitä kuulemma tarvitse. Myös Keskustassa oltiin sitä mieltä, että tällaista ei tarvita, koska on jo toimeentulotuki. Kokoomus tuntui olevan vastustajista kaikken vähiten vastustava, vaikka en kyllä usko Punnan esiintuomaan Pakistanin malliin "vähävaraisten pankista".

Sosiaalinen luototus olisi tuonut helpotusta mm. niille, jotka joutuvat kuukausia odottamaan korvauksia työttömyyskassasta. Nämä ihmiset eivät ole oikeutettuja toimeentulotukiin. Pahimmassa tapauksessa sosiaalitoimiston viesti on: Myy talosi ja autosi! Oikean siiven valtuutetut eivät varmaan koskaan ole olleet tilanteessa, jossa rahat ovat aivan finaalissa. Meidän perheessämme on eletty karsitun budjetin elämää koko vuosi lomautusten vuoksi. Tuskin olisimme toimeentulotukea saaneet, mikäli tilanne olisi tullut pahemmaksi. Mene ja tiedä. Valtuuston päätös oli joka suunnasta murhellinen.

Perussuomalaisten Janne Saarioja sanoutui irti Satopään vuodatuksesta, mitä jo valtuuston takapenkissä odottelimmekin. Sosiaalisen luototuksen puolesta äänesti SDP, Vasemmistoliitto, Kristillisdemokraatit, Vihreät sekä Perussuomalaisten Saarioja. Mielestäni nämä puolueet olivat valmiit laittamaan rahaa ennaltaehkäisyyn. Ilmeisesti esitystä vastustavissa puolueissa halutaan edelleen keskittyä jälkihoitoon.

Tuesday, August 18, 2009

Sekaisin Salossa

Salossa tuntuu olevan joillekin tahoille epäselvää, mikä on kunnan hallinnon marssijärjestys. Kunnan ylin päättävä elin on valtuusto. Näin ollen Salossa raskain nuija on käsissään Roosin Jukalla. Vasta sitten tulee hallituksen pj Nummentalo, vaikka ainakin paikallismediaa seuraamalla saattaa saada erilaisen kuvan. Puhumattakaan nyt kaupunginjohtaja Rantakokosta, joka tuntuu kuvittelevan olevansa luottamushenkilöiden esimies, eikä päinvastoin. Tämä fakta tuntuu unohtuvan aika ajoin kaupungin asioita hoidettaessa. Rakentavaa yhteistyötä tuskin on ilman, että perusasiat hoidetaan asianmukaisesti.

Kaupunginjohtaja on päättänyt, että keväällä alkanut seminaarikierre saa jatkoa syksyllä. Nämä seminaarit järjestetään keskellä päivää, joten työläisten on pakko järjestää vapaata jokaisen seminaarin ajaksi. Vaikka järjestelystä ei koidu työnantajalle välittömiä kustannuksia, saattavat työkaverit karsastaa ajatusta, että yksi on jatkuvasti joukosta poissa. Näin äitiyslomalaisenakin tilanne vaatii järjestelyä, koska perheen kolmas jäsen on työssä. Seminaarien kustannukset olisi myös mielenkiintoista tietää, sillä tuskin Neilimo ihan ilmaiseksi puhumaan tulee.

Kaupungin johtoryhmä on päättänyt lähettää itsensä koulutukseen. Tai oikeammin päättänyt esittää hallitukselle, että se lähettää heidät koulutukseen, jonka hintalappu on 50000 euroa. Siis kahdeksalta hengeltä yhteensä. Hallitus siirsi asian käsittelyä äänin 7-6 ja saa nyt selvityksen, mitä kaikkia koulutuksia on jo menossa/alkamassa. Näin sivusta asiaa seuranneena täytyy todeta, että johtoryhmän henkilöt ovat asemassa, johon ei pitäisi päästä ilman asianmukaista johtamistaitoa ja koulutusta. Pitääkö tulkita niin, että kaikilla ei näitä taitoja ole? Tämä samainen johtoryhmä istuu myös edellä mainituissa seminaareissa. Milloin he ehtivät tehdä leipätyönsä? Totta puhuen seminaarien anti ei ole vastannut odotuksia. Määrä ei korvaa laatua seminaarien määrässä.

Kaupunginjohtaja kirjoitti viikonloppuna kaupungintalosta. Kirjoituksen oli kai tarkoitus puoltaa hanketta, mutta kaatoi kyllä vettä suoraan vastustajien myllyyn. Näin sitä pitää... Toveri Leppäsen kirjoitus aiheesta riittänee kommentoimaan asiaa.

Itäinen ohikulkutie äänestettiin pöydälle viikoksi. Nyt se on pöydällä kolme viikkoa, koska Rantakokko tekee taustaselvityksiä. Olenko ymmärtänyt jotain väärin, kun luulen, että pöydällä olo tarkoittaa sitä, ettei esitykseen tehdä enää lisäyksiä tai muutoksia? Uudelleen valmistelu tarkoittanee tätä.

Kyllä Salossa on mukavaa.

Wednesday, August 12, 2009

Loppuisi jo....

Vaalirahakohu jatkuu. Nyt tulessa ovat ammattiliitot, jotka ovat perinteisesti tukeneet poliittista vasemmistoa. Ainakin tämä fakta on ollut tiedossa vuosikaudet. Miksi se kuohuttaa juuri nyt? Itse en oikeastaan ymmärrä, miksi vaalien rahoittamisesta ylipäänsä nousee niin suuri kohu. Joku sanoo, ettei ammattiliittojen keräämiä jäsenmaksuja saa käyttää puolueiden rahoitukseen kysymättä jäseniltä. Kuka kysyi minulta, saako vakuutusmaksujani tai pankkipalvelumaksujani käyttää vaalirahoitukseen?

Jokainen puolue ajaa joidenkin/jonkin ryhmän etuja. SDP on työn ja palkansaajan puolue, Keskusta maaseudun puolustaja ja Kokoomus enemmän tai vähemmän pääoman puolue. Näille linjoille löytyy maasta muitakin edunvalvojia kuin puolueet. Nämä tahot ovat tukeneet omaa etuansa ajavaa puoluetta vaaleissa. Onko tässä sitten jotain pahaa? Tuskin muuta kuin se, että kaikki kolme suurta puoluetta ovat pyrkineet salaamaan rahoittajansa. Kohu olisi laantunut aika päiviä sitten, jos kaikki olisivat tulleet ulos kaapista.

Paikallisella tasolla Vihreät hämmentävät soppaa minkä ehtivät, PerSujen seuratessa perässä. Valtakunnallisesti PerSujen ikävät rasismikohut on tehokkaasti saatu upotettua vaalirahakohun jalkoihin. Jahka PerSutkin saisivat aikaan puolueen joka populismin lisäksi taitaisi vastuunkannon. On niin helppo aukoa suutaan, kun vastuuta ei tarvitse kantaa. Ja olipa PS:kin päässyt ay-rahoituksen listalle.

Vihreät sen sijaan taiteilevat nätisti ja ilmoittavat, etteivät ole kenenkään eturyhmän asialla. Silti tukea on tullut sekä yritysmaailmasta että ammattiliitosta, kuten kaikille muillekin. Salossa Vihreät ovat useaan otteeseen vaatineet puolueita avaamaan rahoituksensa. SDP sen jo teki; ei ulkopuolista rahaa. Muita odotellessa...

Sunday, August 09, 2009

Oikaisu ja itäinen ohitus

Ennen kuin kommentoin osaltani itäistä ohikulkutietä, haluan kommentoida perjantaina paikallislehdessä julkaistua juttua Kiekkohaista. Liikunta- ja nuorisolautakunta käsitteli kesäkuussa joukkueen anomusta maksuttomista käyttövuoroista kaupungin jäähalliin. Anomus hylättiin(äänestystulos 10-2), sillä säännöissä todetaan selvästi, että maksuttomat vuorot voi saada vasta vuoden toiminnan jälkeen. SSS kirjoittaa myös, että lautakunta on jakanut hallin käyttövuoroja epäreilusti. Korjaus tähän: lautakunta ei jaa käyttövuoroja, vaan virkamiehistö. Eli tätä on turha yrittää sälyttää luottamushenkilöiden viaksi. Tosin sotii allekirjoittaneen oikeuskäsitystä vastaan, mikäli uusi seura ei saa yhtään lauantaivuoroa. Mutta tämä on siis virkamiehen päätös ja uskon hänen valmistelleen asiat perusteellisesti.

Lyhyesti täytyy omasta näkemyksestäni noin yleensä todeta, että mielestäni kaupungin tulee panostaa ennenkaikkea junioritoimintaa järjestäviin seuroihin. Usealla näistä on myös korkealla tasolla oleva edustusjoukkue(Vilpas, Viesti, Salo HT Naiset), jonne omat kasvatit pääsevät näyttämään kyntensä. Lasten ja nuorten liikkumisen tukeminen maksaa itsensä takaisin myöhemmin. Myös koko kansan liikuttamiseen liittyvät toimenpiteet ovat äärimmäisen tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimia mm. uimahalli sekä erilaiset ryhmäliikunnat.

*****************

Sitten itäiseen ohikulkutiehen. Kaupunginjohtaja Rantakokko ehdottaa, että kaupunki toimisi valtion rahoittajana hankkeessa. Ehdotus tulee miltei yhtä huonoon aikaan kuin Vietnamilaisen työvoiman rekrytointi ikään. Valtion kassana toimiminen tarkoittaisi noin viiden miljoonan euron lisävelkaa, mikä tuntuu hurjalta tilanteessa, jossa olemme juuri määränneet tuottamattomat saunamaksut, poistaneet korvaukset syöpäsairailta sekä päättäneet lukuisista muista säästöistä.

En vastusta tietä sinällään, sillä nykyinen reitti on pidemmän päälle kestämätön Kirjolansillan vuoksi, mutta demarimieleni ei ymmärrä, miksi kunta ottaisi itselleen lisävelvoitteita valtiolta vapaaehtoisesti. Olemme koko kevään istuneet seminaareissa ja pohtineet kunnan perustehtävää. Tämä tuskin on sitä. Itse Rantakokko on ollut etupäässä rajaamassa pois asioita kunnan tehtävälistalta.

Kaupunginjohtajan toiminta on muutenkin mielenkiintoista, sillä hän tuntuu toimivan vain kepun ja Kokoomuksen kanssa. SDP vastusti aikanaan Rantakokon valintaa loppuun saakka. Itselleni tässä olisi jo riittävästi syytä siihen, että yrittäisin erityisesti näille vastustajille todistaa kykyni. Suurimman valtuustopuolueen ohittaminen tuntuu hivenen kummalliselta, oltiinpa sitä millä puolella tahansa.

Olen jo aiemmin huutanut Rasilan ja Vähäsillan perään. Tulkaa takaisin, sillä minulla on ikävä!

Saturday, August 01, 2009

ALV-alesta

Kirjoitan tätä tekstiä pojun nukkuessa päiväuniaan kantoliinassa ja kirjoittaminen on hivenen työlästä. En tunnu pääsevän tarpeeksi lähelle konettani, mutta käyhän tämä näinkin. Edellispäivänä tartuin pölyrättiin samaisessa asetelmassa. Kantoliina on kyllä varmasti yksi meidän perheen parhaita vauva hankintoja.

Sitten asiaan. SSS:n päivän pääkirjoituksessa ylistetään ruuan arvonlisäveroa ja todetaan sen hyödyttävän tasapuolisesti kaikkia kansalaisia. Tosi on, että vero on kaikille sama ja sitä kautta voidaan sen sanoa hyödyttävän tai rankaisevan kaikkia tasapuolisesti. Eri keskustelu saadaan aikaan siitä, hyödyttääkö veronalennus todellisuudessa kuluttajaa ollenkaan. Oma veikkaukseni on, että hinnat tippuvat, mutta vähemmän kuin vero laskee. Kaupat saivat aikaa vuodesta 2007 valmistautua veronalennukseen nostamalla pikkuhiljaa hintoja ylemmäs. Lopputulema on siis joka tapauksessa kuluttajalle huono.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen joudutaan tuomaan keskusteluun veronkorotukset, joten alvin poisto tässä vaiheessa on kummallinen toimenpide, sillä se tuo valtion kassaan 500 miljoonan euron loven veropohjaan. Vero olisi tässä tilanteessa syytä pitää ennallaan, koska veron nostaminen takaisin tulevaisuudessa on sitten jo vaikeampi päätös. Toisaalta veroale ei hyödytä pienituloista läheskään samassa mittakaavassa kuin suurituloista. Kulutustottumukset kun sattuvat olemaan aivan erilaiset. Tasaverolla on tapana rangaista pienempituloista suhteessa huomattavasti enemmän.

Niin tai näin, keskustalle alv-ale on jonkinlainen Graalin malja ja alennus lokakuussa toteutuu huolimatta järjen äänestä.