Saturday, August 01, 2009

ALV-alesta

Kirjoitan tätä tekstiä pojun nukkuessa päiväuniaan kantoliinassa ja kirjoittaminen on hivenen työlästä. En tunnu pääsevän tarpeeksi lähelle konettani, mutta käyhän tämä näinkin. Edellispäivänä tartuin pölyrättiin samaisessa asetelmassa. Kantoliina on kyllä varmasti yksi meidän perheen parhaita vauva hankintoja.

Sitten asiaan. SSS:n päivän pääkirjoituksessa ylistetään ruuan arvonlisäveroa ja todetaan sen hyödyttävän tasapuolisesti kaikkia kansalaisia. Tosi on, että vero on kaikille sama ja sitä kautta voidaan sen sanoa hyödyttävän tai rankaisevan kaikkia tasapuolisesti. Eri keskustelu saadaan aikaan siitä, hyödyttääkö veronalennus todellisuudessa kuluttajaa ollenkaan. Oma veikkaukseni on, että hinnat tippuvat, mutta vähemmän kuin vero laskee. Kaupat saivat aikaa vuodesta 2007 valmistautua veronalennukseen nostamalla pikkuhiljaa hintoja ylemmäs. Lopputulema on siis joka tapauksessa kuluttajalle huono.

Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen joudutaan tuomaan keskusteluun veronkorotukset, joten alvin poisto tässä vaiheessa on kummallinen toimenpide, sillä se tuo valtion kassaan 500 miljoonan euron loven veropohjaan. Vero olisi tässä tilanteessa syytä pitää ennallaan, koska veron nostaminen takaisin tulevaisuudessa on sitten jo vaikeampi päätös. Toisaalta veroale ei hyödytä pienituloista läheskään samassa mittakaavassa kuin suurituloista. Kulutustottumukset kun sattuvat olemaan aivan erilaiset. Tasaverolla on tapana rangaista pienempituloista suhteessa huomattavasti enemmän.

Niin tai näin, keskustalle alv-ale on jonkinlainen Graalin malja ja alennus lokakuussa toteutuu huolimatta järjen äänestä.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home