Wednesday, August 12, 2009

Loppuisi jo....

Vaalirahakohu jatkuu. Nyt tulessa ovat ammattiliitot, jotka ovat perinteisesti tukeneet poliittista vasemmistoa. Ainakin tämä fakta on ollut tiedossa vuosikaudet. Miksi se kuohuttaa juuri nyt? Itse en oikeastaan ymmärrä, miksi vaalien rahoittamisesta ylipäänsä nousee niin suuri kohu. Joku sanoo, ettei ammattiliittojen keräämiä jäsenmaksuja saa käyttää puolueiden rahoitukseen kysymättä jäseniltä. Kuka kysyi minulta, saako vakuutusmaksujani tai pankkipalvelumaksujani käyttää vaalirahoitukseen?

Jokainen puolue ajaa joidenkin/jonkin ryhmän etuja. SDP on työn ja palkansaajan puolue, Keskusta maaseudun puolustaja ja Kokoomus enemmän tai vähemmän pääoman puolue. Näille linjoille löytyy maasta muitakin edunvalvojia kuin puolueet. Nämä tahot ovat tukeneet omaa etuansa ajavaa puoluetta vaaleissa. Onko tässä sitten jotain pahaa? Tuskin muuta kuin se, että kaikki kolme suurta puoluetta ovat pyrkineet salaamaan rahoittajansa. Kohu olisi laantunut aika päiviä sitten, jos kaikki olisivat tulleet ulos kaapista.

Paikallisella tasolla Vihreät hämmentävät soppaa minkä ehtivät, PerSujen seuratessa perässä. Valtakunnallisesti PerSujen ikävät rasismikohut on tehokkaasti saatu upotettua vaalirahakohun jalkoihin. Jahka PerSutkin saisivat aikaan puolueen joka populismin lisäksi taitaisi vastuunkannon. On niin helppo aukoa suutaan, kun vastuuta ei tarvitse kantaa. Ja olipa PS:kin päässyt ay-rahoituksen listalle.

Vihreät sen sijaan taiteilevat nätisti ja ilmoittavat, etteivät ole kenenkään eturyhmän asialla. Silti tukea on tullut sekä yritysmaailmasta että ammattiliitosta, kuten kaikille muillekin. Salossa Vihreät ovat useaan otteeseen vaatineet puolueita avaamaan rahoituksensa. SDP sen jo teki; ei ulkopuolista rahaa. Muita odotellessa...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home