Listoja
Yleensä äänestyksen jälkeen toinen osapuoli tuntee voittaneensa. Maanantain kaupunginhallituksen jälkeen kukaan normaali ihminen ei voi iloita voitostaan. Jos iloitsee, niin silloin on kyllä joku päässä pahasti pielessä. En usko edes persujen iloitsevan, vaikka ay-liike ja sosialidemokraatit heille punainen vaate onkin.
Äyräväinen tylyttää demareita omassa blogissaan oikein olan takaa. Terkkuja vaan Tapsalle mutta en aio provosoitua ja anteeksi, jos olen joskus unohtanut tervehtiä.
He puuhaavat nyt omaa vaihtoehtoaan kaupungin talouden tervehdyttämiseksi. Blogissa ehdotettu veroprosentin nosto kesken vuoden ei ole mahdollinen, mutta muutoin odotan varsin mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Itse asiassa toivon, että muutkin lomautusten puoltajat laativat listojaan. Jos vaikka löytäisimme sitten lopputulemana sellaisen esityksen, jonka kaikki voivat hyväksyä.
On kuitenkin turha kuvitella, että lomautuksista puhuminen olisi ohi. Sitä se ei tule olemaan vielä moneen vuoteen. Asialla on pitkäkantoisia vaikutuksia.
Solidaarisuuden irvikuva
Salon kaupunki lomauttaa 2000 työntekijää
kaupunginhallituksen äänestyspäätöksellä 7-6. Lomautuksia kannattivat
Kokoomuksen Viitanen, Punta ja Friberg, Keskustan Huittinen, Honkanen ja
Lehti sekä perus-Äyräväinen. Vastaan äänetivät SDP:n ryhmän lisäksi
Vihreät, Vasemmistoliitto sekä perussuomalainen Lundén.
"Epärealistista, epärealistista", huutavat oikeiston suut. Silti heillä itsellään ei ole halua tai kykyä esittää minkäänlaisia vaihtoehtoja. Takki kääntyy, kun kunnallisvaalit on käyty. Toteuttavat kuulemma valtuuston tahtoa, kun lomauttavat. 3,5 miljoonan edestä valtuuston tahdon yli kuitenkin voivat kävellä, kun lomautuksilla kuitenkin vain haetaan puolta päätetystä seitsemästä miljoonasta. Olenko se vain minä vai ontuuko tässä nyt joku logiikka?
Lomautuksia kannattaneiden tiedottaminen on ala-arvoisuudessaan uusi ennätys. En olisi ikuna uskonut, että keskustalaiset lähtevät nostamaan tikun nokkaan entistä valtuuston puheenjohtajaa Katja Taimelaa. Kokoomuksesta nyt voin uskoa mitä tahansa, tosin kaupunginhallituksen uuden puheenjohtajan kohdilta tämä kyllä hieman yllätti. Sanalla sanoen ällöttävää!
On tietysti ymmärrettävää, että tämäkin yritetään kääntää meidän demareiden syyksi, jos itse ei pysty päätöksen kanssa elämään. Uutinen: tätä on turha vierittää meidän syyksi, kun itse istuitte kaikkien päätöksenteon avainten päällä. Käytitte avaimen lomautuksiin, ette niiden torjumiseen. Koomisinta on, että päätöksen tehtyänne olette heti huutamassa henkilöstöä talkoisiin. Ehkä syynä olikin se, että vaihtoehtoinen esitys tuli demareiden,vihreiden ja vasemmistolaisten suulla ja olisi ollut poliittisesti hankalaa asettua sen taakse.
Lomautukset alkavat 1.6. Tämä tarkoittaa, että kesälomat tehdään ilman sijaisia. Lomien päälle vielä lomautukset. Lisäksi jo tälle vuodelle oli kertynyt noin 20 000 pitämätöntä lomapäivää enemmän kuin normaalisti vuoden vaihtuessa. Tältä vuodelta pitämättömiä päiviä tullee todennäköisesti enemmän ja määrä siis vain lisääntyy.
Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Lomat on pidettävä ennemmin tai myöhemmin. Tämän vuoden lomautukset sekoittavat lopullisesti myös ensi vuoden 2014 palvelutuotannon, kun henkilöstö pitää pois kertyneitä lomiaan. Lisäksi tästä aiheutuu lisääntyneitä sijaiskustannuksia, mikäli ei ensi vuottakin mennä lomautuksen kaltaisessa tilassa ilman sijaisia.
Vaihtoehtomme torpattiin epärealistisen. Palataanpa eilen tehdyn päätöksen realistisuuteen. Lomautuksilla haetaan siis 3,5 miljoonan euron säästöjä. Realistinen odotus on korkeintaan kahden miljoonan säästö, sillä lomautukset vaikuttavat heikentävästi kaupungin tulopohjaan sekä maksujen että verotulojen muodossa. Lisäksi työllistämistoimet tyssäävät, Kelan sakkomaksut kasvavat ja toimeentulotukimenot nousevat. Toinen puoli seitsemästä miljoonasta on edelleen päättämättä ja kukaan ei kanna huolta siitä, miten tuon listan hyväksymisen kanssa käy. Again, olenko se vain minä vai ontuuko tässä nyt jonkun muun toiminta?
Puhumattakaan siitä inhimillisestä näkökulmasta, kun pieniä lapsia kuskataan taas varahoitopaikasta toiseen. Ei välttämättä tuttuja hoitajia, eikä tuttuja kavereita. Ruokapalveluiden ja laitoshuollon henkilökunta on jo nyt vedetty minimiin ja he joutuvat nyt hoitamaan koko rumban ilman sijaisia. Viime vuoden lomautukset toimivat tsemppihengellä ja solidaarisuudesta toisia työntekijöitä kohtaan. Montakohan viikkoa solidaarisuutta työnantajalla on lupa odottaa?
Lisäksi on todettava, että kaupunginhallituksen enemmistön on turha käyttää tänä vuonna puheenvuoroja siitä, miten harmillista on, että palvelut kärsivät. Niiden kuuluukin kärsiä, jos niitä tuottavat kädet eivät ole töissä. Pelkistä lomautusten vaikutusten arvoinneista oli luettavissa, mitä ne tekevät kaupugin palvelutuotannolle. Tosin toinen vaihtoehto on uskoa, että lomautusten vaikutuksia on liioiteltu niin kuin olemme monet kerrat virkamiesten suusta kuulleet.
Lopuksi haluan toivottaa voimia kaikille niille, joita lomautukset koskevat! Teimme voitavamme, mutta se ei tällä kertaa riittänyt.
Turbulenssia vesilasissa
On havaittavissa tiettyä turbulenssia. Tiistaina lähetin julkisuuteen SDP:n ja Vihreiden laatiman leikkauslistan, jolla voitasiin välttää lomautukset. Tästä on tietyille tahoille seurannut paniikki. Niihin vähän edempänä. Ensin haluan perustella, miksi en halua lomautuksia.
1) Viime vuoden lomautusten vaikutusten arvioinnista on selkeästi luettavissa, millaisen sekasotkun lomautukset aiheuttivat. Päivähoito selvisi lomautuksista, koska vanhemmat osallistuivat talkoisiin ja lapsia oli paljon kotona lomautusten aikaan. Vanhemmilla tuskin on mahdollista pitää kolmen viikon ylimääräisiä lomia joka vuosi.
2) Lomautusten johdosta kaupungille jää tulematta tuloja mm. kunnallisveroa, maksuja. Lisäksi menetimme jo ryhmien pienentämiseen saadun valtionosuuden. Terveyskeskuksen kuntoutus lomautettiin viime vuonna ja tämä aiheutti
kotiuttamisen viivästymistä tk:n vuodeosastoilta eli kustannusten
kasvua. Myös siirtoviivemaksut kasvoivat.
3) Työllistäminen vaikeutuu ja kaupungin Kelalle maksamat sakkomaksut kasvavat. Myös nuorten kesätyöllistäminen saattaa vaikeutua, mikäli heitä käytetään sellaisissa töissä, joita lomautetutkin tekeävät.
4) Lomautusta voidaan pitää hyväksyttävänä, mikäli taloustilanteen notkahdus on tilapäinen. Salossa näin ei ole.
5) Olen kuullut alkuvuoden aikana useammin kuin kerran kiireellisen valmistelun syyksi lomautukset. Ei ole ehtinyt aloittaa valmistelua, koska lomautukset ovat olleet käynnissä. Pelkään pahoin, että organisaatiouudistuksen tekeminen tyssää tänä vuonna samaan syyhyn. Ei ole aikaa perehtyä organisaatioon, koska aika kuluu lomautusten toteuttamisessa. Saanko silloin syyttää kaupunginhallituksen enemmistöä työn viivästymisestä?
Leikkauslistan suurin paniikki on tullut elektroniikkakokoelman rakentamisen pysäyttämisestä. Kysynkin, mikä estää olemassa olevaa henkilökuntaa rakentamasta museota, vaikkei ostopalveluita saakaan? Toimialat ylittävällä yhteistyöllä saataisiin varmasti myös organisaation sisältä apuvoimaa, mikäli sitä kahden työntekijän ja museojohtajan lisäksi tarvitaan.
Mikäli lomautukset aloitetaan, ei saa rekrytoida. Otetaan esimerkiksi vaikka puistojen kausityöntekijät, jotka jäävät rekrytoimatta, kun vakituisilla on lomautusuhka. Lisähenkilökunta jää siis joka tapauksessa palkkaamatta ja vakituinenkin henkilökunta on poissa. Mikäli lomautuksia ei tulisi, kausityöntekijät jätettäisiin palkkaamatta, olisi sentään oma henkilöstö työssä.
"Henkilöstö on voimavara." My ass. Jos ja kun(nyt näyttää siltä) hallitus maanantaina päättää lomautusten käynnistämisestä, kohdellaan henkilöstöä kaikkena muuna kuin voimavarana. Viime vuotiset lomautukset olivat virhe. Kyllä, kannatin niitä itsekin, mutta minulla on myös tapana ottaa opikseni tekemistäni virheistä. Valitettavasti jotkut haluvat hakata päätään seinään.
Sananen nuorisotakuusta
SDP:n valtuustoryhmä teki 4.3 valtuustossa aloitteen nuorten pajatoiminnan paikkojen lisäämiseksi. Aloitteessa esitimme, että esimerkiksi mediapajaa voitaisiin laajentaa siten, että yhtenä osana nuoret alkaisivat tuottaa ohjelmaa ja elvyttäisivät paikallisradion. Uskon, että tähän saattaisi löytyä projektirahoitusta ja myös yrityselämän tukea.
Aloitteen perimmäinen syy on siinä, että pajatoiminnan paikat eivät tällä hetkellä millään muotoa riitä tarpeeseen. Jonossa on yhdeksänkymmentä nuorta ja paikkoja noin kaksikymmentä. Pajatoiminnan nuoret ovat niitä, joiden vaara syrjäytymiseen on kaikkein suurin, eikä koulumainen ympäristö ole kaikkein paras.
Nuorisotakuun toteuttamisessa pajatoiminta on yksi osa, mutta juuri se, joka palvelee vaikeassa tilanteessa olevia nuoria. Yksinään pajatoiminnan resurssien lisääminen ei nuorisotakuuta voi, eikä sen kuulukaan, toteuttaa. Tarjolla on oltava mahdollisuus erityyppisiin ratkaisuihin. Saloon on myös perustettu työryhmä takuun toteuttamista valvomaan. Tähän työryhmään pitäisi tosin tehdä pieni lisäys ja tuoda mukaan myös poliittinen edustus.
Takuun toteuttamisessa merkityksellistä ovat niin riittävät koulutuspaikat kuin mahdollisuus harjoittelu-, oppisopimus- tai työpaikkaankin. Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä on jo vuosien ajan toteuttanut oman kenttänsä koulutuksessa kiitettävästi. Opiskelijoita on otettu ylipaikoille, jotta ikäluokasta ei kukaan jäisi vaille toisen asteen koulutusta.
Koulutuspaikkoja suurempi ongelma Salossa on yleinen huono työllisyystilanne. Tämä vaikuttaa väistämättä nuorisotakuun toteuttamiseen. Jos yrityksissä pyörivät yt:t ja lomautukset tai tilanne on muutoin veitsenterällä, ei uutta väkeä palkata. Tästä näkökulmasta kaupunki nousee merkittävään rooliin nuorisotakuun eteenpäin viemisessä.
Jos kaupungissa pyörähtävät käyntiin lomautukset, ei kaupunkikaan voi aktiivisesti enää työllistää. Tosin en myöskään halua enää kertaakaan kuulla tai lukea, että meillä ei ole varaa työllistämiseen tai nuorisotakuun toteuttamiseen. Näihin asioihin ei virkamiehellä tule mieleenkään hakea lisämäärärahaa, vaan todetaan vain rahojen loppuneen. Työllistäminen on kaupungille lähes ilmaista(varovaisenkin laskelman mukaan) ja tulee varmasti halvemmaksi pitkällä aika välillä kuin lisääntyvä, vakituinen toimeentulotukiasiakkaiden joukko.
Rapu
"YT-neuvottelujen aikana rekrytointia ei pääosin voi suorittaa. Vakinaisen
henkilöstön ja pitkäaikaisten sijaisten rekrytointi siirtyy odottamaan
neuvottelujen päättymistä ja syntyvää neuvottelutulosta
Mikäli ravitsemispalveluissa siirryttäisiin viime kevään (2012)
toimintamalliin, valmistavia keittiöitä olisi 19 ja ainakin liitteessä esitetyt
kuusi tehtävää (Inkere, Kaivola, Komissuo, Mustamäki, Särkisalo ja
Suomusjärven terveystalo) on välttämättöminä täytettävä.
Käytännössä ateriapalveluprosessit eivät kuitenkaan tule onnistumaan sillä
toimintavuoden aikana tuleviin uusiin poissaoloihin ei voida palkata
henkilökuntaa talousarvioon varatuista henkilöstömäärärahoista"
Yllä lainaus teknisen lautakunnan kuluvan viikon esityslistalta. Jospa joku ihan oikeasti osaisi kertoa, miten rapu tulee selviämään uusista lomautuksista(jos ja kun se yt:n tulos on). Alalla on paljon työntekijöitä, joilla on täydet kesälomat ja tähän päälle sitten tulisi vaikkapa kahden viikon lomautus/palkaton vapaa. Erona viime vuoteen olisi, että nyt myös kesälomat pitäisi hoitaa ilman sijaisia.
Miten koko yhtälö vaikuttaa minusta mahdottomalta?
Liibalaabaa
Salon kunnallispolitiikassa on tulossa varsin mielenkiintoinen vuosi. Vakaan taloustilanteen saavuttamiseksi on löydettävä iso joki. Nyt on etsitty vasta pieniä puroja.
Lukiessani eilen paikallislehdestä juttua siitä, miten Salo saadaan takaisin nousuun, totesin, että syksyllä tullaan vääntämään veroprosentin korotuksesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ilmoitti, ettei veroa voi juuri korottaa nykyisestä ja tulkitsen asiaa niin, että kahdenkympin rajapyykkiä ei kykypuolue haluaisi missään olosuhteissa ylittää.
SDP valmistelee parhaillaan omaa vaihtoehtobudjettiaan. Tämä on velvollisuutemme, koska emme tule suostumaan lomautuksiin. Niiden vaikutukset nähtiin viime vuonna ja ovat mm. sote- ja opetuspuolella karua luettavaa. Olen luvannut, että vaihtoehtomme on valmis, kun yt:n tulos vahvistuu.
Paljon puhutaan päätöksenteon avoimuudesta. Avoimuus on mielestäni sitä, että asioista tiedotetaan jo valmisteluvaiheessa. Turhinta työtä on valmistella asiaa, jolla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta edetä poliittisessa päätöksenteossa. Myös kuntalaisia tulee tiedottaa ajoissa tapahtuvista muutoksista.
Olen ollut viimeisen kuukauden aikana huomaavinani pienoista paniikkia virkamiesjohdossa. Luottamushenkilöiden halu saada tietoa leimataan herkästi tunkeiluksi, epäluottamukseksi ja kyräilyksi. Pitänee muistuttaa, että luottamushenkilöllä on oikeus saada tietoa asioista. Onko pelko siitä, että paljastuukin jotain, mitä ei olisi haluttu kertoa?
Tässä on muuten aika hauska ero kunnallisen toiminnan ja yksityis/kolmannen sektorin välillä. Kunnassa katsotaan vähän karsaasti vierailevia luottamushenkilöitä(ylintä johtoa), kun taas yksityiset tahot oikein kutsumalla kutsuvat meitä käymään. Yhteistyön merkitys on vissisti toisaalla ymmärretty paremmin?