Wednesday, March 13, 2013

Sananen nuorisotakuusta

SDP:n valtuustoryhmä teki 4.3 valtuustossa aloitteen nuorten pajatoiminnan paikkojen lisäämiseksi. Aloitteessa esitimme, että esimerkiksi mediapajaa voitaisiin laajentaa siten, että yhtenä osana nuoret alkaisivat tuottaa ohjelmaa ja elvyttäisivät paikallisradion. Uskon, että tähän saattaisi löytyä projektirahoitusta ja myös yrityselämän tukea.

Aloitteen perimmäinen syy on siinä, että pajatoiminnan paikat eivät tällä hetkellä millään muotoa riitä tarpeeseen. Jonossa on yhdeksänkymmentä nuorta ja paikkoja noin kaksikymmentä. Pajatoiminnan nuoret ovat niitä, joiden vaara syrjäytymiseen on kaikkein suurin, eikä koulumainen ympäristö ole kaikkein paras.

Nuorisotakuun toteuttamisessa pajatoiminta on yksi osa, mutta juuri se, joka palvelee vaikeassa tilanteessa olevia nuoria. Yksinään pajatoiminnan resurssien lisääminen ei nuorisotakuuta voi, eikä sen kuulukaan, toteuttaa. Tarjolla on oltava mahdollisuus erityyppisiin ratkaisuihin. Saloon on myös perustettu työryhmä takuun toteuttamista valvomaan. Tähän työryhmään pitäisi tosin tehdä pieni lisäys ja tuoda mukaan myös poliittinen edustus.

Takuun toteuttamisessa merkityksellistä ovat niin riittävät koulutuspaikat kuin mahdollisuus harjoittelu-, oppisopimus- tai työpaikkaankin. Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä on jo vuosien ajan toteuttanut oman kenttänsä koulutuksessa kiitettävästi. Opiskelijoita on otettu ylipaikoille, jotta ikäluokasta ei kukaan jäisi vaille toisen asteen koulutusta.

Koulutuspaikkoja suurempi ongelma Salossa on yleinen huono työllisyystilanne. Tämä vaikuttaa väistämättä nuorisotakuun toteuttamiseen. Jos yrityksissä pyörivät yt:t ja lomautukset tai tilanne on muutoin veitsenterällä, ei uutta väkeä palkata. Tästä näkökulmasta kaupunki nousee merkittävään rooliin nuorisotakuun eteenpäin viemisessä.

Jos kaupungissa pyörähtävät käyntiin lomautukset, ei kaupunkikaan voi aktiivisesti enää työllistää. Tosin en myöskään halua enää kertaakaan kuulla tai lukea, että meillä ei ole varaa työllistämiseen tai nuorisotakuun toteuttamiseen. Näihin asioihin ei virkamiehellä tule mieleenkään hakea lisämäärärahaa, vaan todetaan vain rahojen loppuneen. Työllistäminen on kaupungille lähes ilmaista(varovaisenkin laskelman mukaan) ja tulee varmasti halvemmaksi pitkällä aika välillä kuin lisääntyvä, vakituinen toimeentulotukiasiakkaiden joukko.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home