Friday, March 22, 2013

Turbulenssia vesilasissa

On havaittavissa tiettyä turbulenssia. Tiistaina lähetin julkisuuteen SDP:n ja Vihreiden laatiman leikkauslistan, jolla voitasiin välttää lomautukset. Tästä on tietyille tahoille seurannut paniikki. Niihin vähän edempänä. Ensin haluan perustella, miksi en halua lomautuksia.

1) Viime vuoden lomautusten vaikutusten arvioinnista on selkeästi luettavissa, millaisen sekasotkun lomautukset aiheuttivat. Päivähoito selvisi lomautuksista, koska vanhemmat osallistuivat talkoisiin ja lapsia oli paljon kotona lomautusten aikaan. Vanhemmilla tuskin on mahdollista pitää kolmen viikon ylimääräisiä lomia joka vuosi.

2) Lomautusten johdosta kaupungille jää tulematta tuloja mm. kunnallisveroa, maksuja. Lisäksi menetimme jo ryhmien pienentämiseen saadun valtionosuuden. Terveyskeskuksen kuntoutus lomautettiin viime vuonna ja tämä aiheutti kotiuttamisen viivästymistä tk:n vuodeosastoilta eli kustannusten kasvua. Myös siirtoviivemaksut kasvoivat. 

3) Työllistäminen vaikeutuu ja kaupungin Kelalle maksamat sakkomaksut kasvavat. Myös nuorten kesätyöllistäminen saattaa vaikeutua, mikäli heitä käytetään sellaisissa töissä, joita lomautetutkin tekeävät.

4) Lomautusta voidaan pitää hyväksyttävänä, mikäli taloustilanteen notkahdus on tilapäinen. Salossa näin ei ole.

5) Olen kuullut alkuvuoden aikana useammin kuin kerran kiireellisen valmistelun syyksi lomautukset. Ei ole ehtinyt aloittaa valmistelua, koska lomautukset ovat olleet käynnissä. Pelkään pahoin, että organisaatiouudistuksen tekeminen tyssää tänä vuonna samaan syyhyn. Ei ole aikaa perehtyä organisaatioon, koska aika kuluu lomautusten toteuttamisessa. Saanko silloin syyttää kaupunginhallituksen enemmistöä työn viivästymisestä?

Leikkauslistan suurin paniikki on tullut elektroniikkakokoelman rakentamisen pysäyttämisestä. Kysynkin, mikä estää olemassa olevaa henkilökuntaa rakentamasta museota, vaikkei ostopalveluita saakaan? Toimialat ylittävällä yhteistyöllä saataisiin varmasti myös organisaation sisältä apuvoimaa, mikäli sitä kahden työntekijän ja museojohtajan lisäksi tarvitaan.

Mikäli lomautukset aloitetaan, ei saa rekrytoida. Otetaan esimerkiksi vaikka puistojen kausityöntekijät, jotka jäävät rekrytoimatta, kun vakituisilla on lomautusuhka. Lisähenkilökunta jää siis joka tapauksessa palkkaamatta ja vakituinenkin henkilökunta on poissa. Mikäli lomautuksia ei tulisi, kausityöntekijät jätettäisiin palkkaamatta, olisi sentään oma henkilöstö työssä.

"Henkilöstö on voimavara." My ass. Jos ja kun(nyt näyttää siltä) hallitus maanantaina päättää lomautusten käynnistämisestä, kohdellaan henkilöstöä kaikkena muuna kuin voimavarana. Viime vuotiset lomautukset olivat virhe. Kyllä, kannatin niitä itsekin, mutta minulla on myös tapana ottaa opikseni tekemistäni virheistä. Valitettavasti jotkut haluvat hakata päätään seinään.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home