Saloair - palkkioiden perässä
Salon Seudun Sanomat kertoi tänään, että kaupungin keskusvaalilautakunnassa kuohuu jälleen. Edellisellä kerralla peistä taitettiin esittelijän tarpeellisuudesta, tällä kertaa lautakunnalle kohdistuvien säästöjen kohdentamisesta lautakunnan sisällä. Kiitos Tuomisen Liisalle, joka yritti asiaan vaikuttaa.
Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa leikata keskuvaalilautakunnan talousarviosta yli 20000 euroa. Asia oli myös kaupunginhallituksen esitys. Määrärahaleikkauksen evästykseksi kaupunginhallitus kirjasi sihteerin palkkion kohtuullistamisen. Keskusvaalilautakunnan sihteerin palkkioksi lautakunta oli määrittänyt presidentin vaaleissa 20000 euroa kahdelta kierrokselta. Kunnallisvaalien palkkio olisi 12000 euroa.
Sihteeri saa siis kohtuullisen vuosipalkan verran erilliskorvausta tehtävästään. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja perustelee asiaa sillä, ettei sihteeri saa vaaliasioita hoitaessaan palkkaa päätoimestaan, ja leimaa asiasta nouseen haloon kateudeksi. Olisi mukava tietää, kuinka monen päivän työstä tuo sihteerin palkkio maksetaan, sillä tuolla palkalla työtön työnhakija tulisi varmasti mieluusti töihin vaaleja hoitamaan.
Salossa myös ennakkoäänestyksen hoitamiseen osallistuville kaupungin työntekijöille maksetaan 25 euron tuntipalkkaa(vrt. vaalilautakunnassa istuvan luottamushenkilön korvaus on 120€/pv). Olen sitä mieltä, että tämäkin palkkio tulee kohtuullistaa sille tasolle, jota tämän hetken taloustilanne edellyttää. Turussa vastaava palkkio on yli puolet pienempi. Vaalitoimintaan liittyvät palkkiot näyttävät olevan Salon oma Finnair.
Keskusvaalilautakunnan riippumattomuus tekee sen ohjaamisen vaikeaksi. On olemassa ainoastaan mahdollisuus ohjata sille ohjattavaa rahoitusta. Lähtökohtana pitäisi olla, että valtiolta saamien tukien kanssa pystyisimme hoitamaan vaalien järjestämisen. Toukokuussa avaamme budjetin ja ainakin minä lähden siitä, että myös keskusvaalilautakunnalta lähtee oma osansa.
Salaiset kansiot
Tatu kirjoittaa asiaa hallintosäännöstä. Tatun kirjoitukseen voin yhtyä ja toivoa, että saamme hallintosäännöstä muokattua sellaisen, että luottamushenkilöillä on heille kuuluva valta. Ylin virkamiehistö tosin toivoo jotain ihan muuta. Mutkan kautta liittyy myös seuraavaan asiaan.
Salossa on taloustilanteen vuoksi käytössä vaikeutettu rekrytointi,
jonka kautta on ollut tarkoituksena saada aikaan henkilöstösäästöjä
jättämällä virkoja täyttämättä. Lopullinen päätös on ollut
kaupunginhallituksella. Ensi maanantaina kaupunginhallitus käsittelee täyttölupamenettelyn muuttamista siten, että valta siirtyisi asiassa kokonaan johtoryhmälle. Siirtämisen lisäksi esitetään, että johtoryhmä voi tehdä muutoksia
täyttölupamenettelyyn, ja että kaupunginhallitukselle raportoidaan
asiasta aina kuukausiraporttien yhteydessä.
Esityksen perusteluissa sanotaan mm. seuraavaa: "Täyttölupamenettely
kaikkine eri vaiheineen on työläs ja aikaa vievä. Kokemukset ovat
osoittaneet, että prosessi tällaisenaan on liian yksioikoinen ja painottuu liikaa lyhyen aikavälin ratkaisuihin. Mikäli toimialojen
henkilöstöresurssin suunnittelu painottuisi enemmän pitempään aikaväliin
eläkepoistuma huomioiden, voisi optimaalisen henkilöstömäärän
saavuttaminen olla helpompaa."
En ymmärrä, miten kaupunginhallitus nyt olisi tätä asiaa vaikeuttamassa, vaikka hallituksen toiminta välillä pikkuasioilla askartelemiseksi on mennytkin. Niin kauan kuin täyttölupamenettely on ollut nykyisellään, on hallitus jopa jättänyt täyttämättä virkoja, joita johtoryhmä on esittänyt täytettäväksi. Viimeisimpänä varhaiskasvatuspäällikkö(oli muuten liitoksen vuoksi perustettu tehtävä), joka tosin oli suunniteltu täytettäväksi sisältä, mutta aiemmat kokemukset huomioon ottaen, olisimme jossain vaiheessa olleet täyttämässä jotain virkaa ulkopuolelta tämän yhden sisäisen täytön vuoksi.
Salon kaupungissa
pitäisi nyt asettaa tehtävien täyttökielto, joka asetettaisiin suoraan
koskemaan kaikkea muuta paitsi lakisääteisten palveluiden(mm. vanhusten
ympärivuorokautinen hoito, lastenhoito ja opetus) tuottamiseen
tarvittavaa henkilöstöresurssia. Taloustilanteen vuoksi olisi nyt
tässäkin ryhdistäydyttävä. Suurta ihmetystä on keskustelussa herättänyt
se, että meillä vielä ole käytössä rekrytointikieltoa.
Asian esittelytekstissä sanotaan myös: "Kaupungin ylin virkamiesjohto vastaa siitä, että henkilöstökustannuksia vähennetään henkilötyövuosikertymän vähenemisen kautta." Tarkoittaako tämä siis, että johtoryhmä ei ole tähän asti tuntenut minkäänlaista vastuuta kustannusten vähentämisestä?
Kaupunginhallitus
kokoontuu Salossa lähes joka viikko, joten on kestämätöntä perustella
täyttöprosessin hitautta sillä, että asiat viedään hallituksen käsittelyyn. Ei
ole hallituksen vika, jos virkamiehet eivät ole saaneet valmiiksi
organisaation kehittämiseen liittyviä suunnitelmia. Herra ties niitä on
virkamiehiltä pyydetty. Luottamushenkilöjohto ei ole saanut käyttöönsä
edes organisaatiokaaviota nykyisestä organisaatiosta. Mikä tässä voi
olla niin vaikeaa? Sitä ei olla antamassa edes tämän täyttölupamenettelyn yhteydessä, vaikka hallitus niin on edellyttänyt.
En tiedä, onko vika
luottamushenkilöiden heikkoudessa vai virkamiesjohdon ylimielisyydessä,
mutta asioiden on korjaannuttava. Mikäli toiminta jatkuu tällaisena,
lisääntyy luottamuspula edelleen, eikä asioiden eteenpäin viemisestä
tule yhtään mitään.
Vai onko kyse siitä, että ylin virkamiesjohto haluaa pitää tiedot "salassa" mahdollisimman pitkään, jotta luottamushenkilöiden perehtyminen asiaan olisi vain pintapuolista? Halutaanko luottamushenkilöitä kuljettaa kuin pässiä narussa? Ja kuinka kauan me tähän suostumme? Alussa mainittu hallintosääntö on tyyppiesimerkki siitä, miten asioita haudotaan. Ryhmille ei ole edelleenkään annettu käyttöön hallintosääntötyöryhmän valmistelemaan esitystä, jotta siitä päästäisiin poliittisten ryhmien kesken neuvottelemaan. Alkuperäinen käsittelypäivä oli määrätty toukokuuksi.
Puhkikulunut mantra ensimmäisen vuoden tekosyyksi oli prosessien läpikäyminen, mihin vedoten emme vielä tienneet organisaatiokaaviota. Prosessien läpikäyminen on edelleen kesken, organisaatio kuitekin olemassa ja toiminnassa, uusi valtuustokausi alkamassa, eikä tietoa vaan tipu.
Kaikki pyynnöt, joita olen virkamiehille tehnyt, on kuitattu sillä, että sitten pitää antaa sama tieto kaikille. No antakaa, hyvät ihmiset! Kaikki me sen saman tiedon ansaitsemme ja tarvitsemme. Luottamushenkilöllä on oikeus pyytää ja saada tietoa kaupungin asioista, mutta Salossa tietoa ei vain nykyään saa. Pitäisikö tässä alkaa muistuttaa sanktioista?
Sateentekijä
Eilinen SDP:n puoluevaltuusto oli tämän kauden viimeinen - ja sillä oli koko kauden valtuustoista kaikkein negatiivisin sävy.
SDP on uutisten mukaan nyt kriisissä. En allekirjoita tätä. Valtuustossa kritisoitiin mm. vaalipiiriuudistusta, mikä nostattaa suuria tunteita väessämme. Tämä on ihan aiheellista. Valtuustossa oltiin huolissaan puolueen tilasta. Jälleen ihan aiheellista, sillä kannatuksemme matelee gallupien mukaan jossain kuudentoista tietämillä.
Jutta valittiin puheenjohtajaksi 2008 ja häneen ladattiin melkoisesti odotuksia. Kun arki alkoi, viskattiin tyttö veteen ja katsottiin jaksaako hän uida. Media hyökkäsi tuoretta puheenjohtajaamme vastaan ja puolustajat olivat vähissä. Tänään me kaikki tiedämme, että neljä vuotta sitten tehty valinta oli oikea.
Samoin kävi puoluesihteerivalinnan kanssa 2010. Mikaelista odotettiin sateentekijää ja messiasta, joka yhdessä yössä nostaa puolueen kannatuksen nousuun ja korjaa ongelmat. Kun sitä ei tapahtunut, kritiikki kasvoi ja kasvoi. Kukaan ei voi kiistää Mikaelin panosta SDP:n astumisessa askeleen eteenpäin mm. tiedotuksessa ja somen käytössä. Mutta ilmeisesti odotuksemme olivat niin kovat, että tämä ei riitä. Paljonko yksi mies voi saada aikaan kahdessa vuodessa?
SDP on kansanliike, jonka jokaisen jäsenen panosta tarvitaan puolueen nostamiseksi. Ei tämä ole yhden naisen tai yhden miehen liike. Tämä on 50000 jäsenen ja sen äänestäjien liike. Tämän kevään puoluekokouksessa valitaan uusi puoluesihteeri. Olemmeko jo valmiit siihen, että emme löydä etsimäämme sateentekijää, vaan saamme työmyyrän, joka tekee työtä kentällä puolueen ja sen jäsenistön eteen? Vai odotammeko jälleen yhden yön ihmettä?
Olemmeko kunnallisvaaleissa valmiit käärimään omat hihamme ja ryhtymään työhön? Vai odotammeko, että puoluetoimisto ja -johto tekee työn puolestamme? Johto on jo hihansa käärinyt. 75 päivää, 320 kuntaa ja 7000 ehdokasta. Kysymys kuuluu, oletko sinä, olenko minä?
Vastakkainasettelun aika on ohi
Salon kaupunginvaltuusto keskusteli eilen pitkään maaseutuohjelman tarpeellisuudesta kaupunkiimme. Ohjelma jätettiin lopulta tekemättä, mutta keskustelu jäi minua hieman vaivaamaan.Meitä "citysalon" valtuutettuja syytetään usein maaseudun unohtamisesta, mutta eilinen keskustelu toi kyllä esiin myös asian toisen puolen.
Lähes kaikki puheenvuorot toistelivat samaa kaavaa, ettei kyse ole vastakkainasettelusta keskustan ja maaseudun välillä, vaan molemmat ovat arvokkaita. Asialta putosi pohja, kun eräs valtuutettu ääneen ihmetteli, ettei keskustasta ole lähtenyt yhtään palvelua. Siis hetkinen!
Totta on, ettei keskustasta ole lähtenyt yhtään konkreettista koulua tai vanhainkotia. Palveluiden taso vain on madaltunut. Helpot esimerkit ovat urheiluun ja kulttuuriin käytettävät rahamäärät(per asukas), jotka eivät nouseen asukasmäärän suhteessa kuntaliitoksen tapahtuessa, vaan pienenivät vanhan Salon tasoon verran huomattavasti. Toinen esimerkki on Salo-lisän laajeneminen koko kunnan alueelle. Muitakin löytyy. Onko valtuustossa todella joku, joka on sitä mieltä, että 25000 henkilön massan vierestä pitää siirtää palvelut 700 henkilön massan viereen?
Entiseen Kiskon kuntaan on tehty vesijohtoremonttia huimilla summilla. Mutta ei. Eihän näitä lasketa. En ymmärrä, mikä kuntaliitokseen mentäessä on ollut oletus? Että joka paikkaan alkaa kerran tunnissa kulkea bussi tai uimahalli tulisi lähemmäs omaa taajamaa? Oma oletukseni on, että lähipalvelut turvataan. On kuitenkin otettava huomioon, että koulu ei voi olla jokaisen kotipihalla tai päiväkoti ihan työmatkan varrella.
Lisähaasteen kaupungin palvelutuotannolle tuo se, että talous on kuralla. Kaikkien ohjelmatyöryhmien perustaminen, hankkeiden aloittaminen ja konsulttien käyttäminen pitää rajata minimiiin. Nämä asiat syövät aina myös kaupungin rahaa. Koska osassa päättäjiä näkyy haluttomuus säästöihin, niin näistä on helppo aloittaa.
Iso paha kuntaliitos
Salon kuntaliitosta syytetään monesta. Kaikki ikävät asiat ovat kuntaliitoksen vikaa, eikä millään muulla ole olevinaan ollut mitään merkitystä kaupungin yhä synkkenevään tilanteeseen. Kuntauudistuskeskustelussakin Saloa käytetään jossain määrin epäonnistuneena esimerkkinä siitä, miksi kuntaliitoksia ei pitäisi tehdä.
Eilen istuin aamupäivällä viisaiden miesten kanssa keskustelussa. Lopputuleman tuosta keskustelusta voi tiivistää siihen, että Salon kuntaliitos oli paitsi oikea ratkaisu, se tehtiin oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Nykyisen Salon kaupungin muodostamat kymmenen kuntaa tekivät paljon yhteistyötä jo ennen liitosta ja liitos oli luontainen jatkumo tuolle yhteistyölle.
Vaikka tietyt asiat olisivat voineet soljua sutjakammin, pitäisi meidän kyetä ajattelemaan asiaa pidemmällä tähtäimellä.On selvää, että neljäntoista organisaation fuusiossa tulee törmäyksiä ja alkuvaiheessa myös lisää kustannuksia. Toimintatapojen hiominen niin työntekijöiden kuin luottamushenkilöiden välisessä toiminnassa ei ole ihan kitkatonta ja muutoksen tuloksiin menee aikaa. Puolustan kuntaliitosta mielelläni.
Tuleva valtuustokausi 2013-16 tulee olemaan erittäin haastava. Tänä vuonna tuota valtuustokautta varten on päätettävä kaupungin hallintosäännöstä. Tämän hetkisen hallintosäännön keskeisin ongelma on vallan subdelegointi, joka on johtanut vallan valumiseen jonnekin, minne valtuusto sitä ole alunperin tarkoittanut. Asia pitää tulevassa säännössä korjata. Hallintosäännön uudistaminen on ryhmien neuvottelujen yksi tärkeimpiä asioita tänä keväänä.
Hallintosääntöä olisi valtuustokauden aikana myös pitänyt seurata tarkemmin. Ongelma on ollut siinä, ettei työryhmää saatu moneen aikaan kutsuttua koolle, vaikka sitä vaadittiin. Ratkaisu ensi kaudeksi on valita hallintosäännön seurantaryhmälle puheenjohtaja luottamushenkilöiden keskuudesta. Toivottavasti löydämme yksimielisyyden hallintosäännön sisällöstä. Tämä on yksinomaan luottamushenkilöiden päätettävä asia. On meidän tehtävämme päättää, mistä haluamme päättää.