Sunday, March 04, 2012

Iso paha kuntaliitos

Salon kuntaliitosta syytetään monesta. Kaikki ikävät asiat ovat kuntaliitoksen vikaa, eikä millään muulla ole olevinaan ollut mitään merkitystä kaupungin yhä synkkenevään tilanteeseen. Kuntauudistuskeskustelussakin Saloa käytetään jossain määrin epäonnistuneena esimerkkinä siitä, miksi kuntaliitoksia ei pitäisi tehdä.

Eilen istuin aamupäivällä viisaiden miesten kanssa keskustelussa. Lopputuleman tuosta keskustelusta voi tiivistää siihen, että Salon kuntaliitos oli paitsi oikea ratkaisu, se tehtiin oikeaan aikaan ja oikealla tavalla. Nykyisen Salon kaupungin muodostamat kymmenen kuntaa tekivät paljon yhteistyötä jo ennen liitosta ja liitos oli luontainen jatkumo tuolle yhteistyölle.

Vaikka tietyt asiat olisivat voineet soljua sutjakammin, pitäisi meidän kyetä ajattelemaan asiaa pidemmällä tähtäimellä.On selvää, että neljäntoista organisaation fuusiossa tulee törmäyksiä ja alkuvaiheessa myös lisää kustannuksia. Toimintatapojen hiominen niin työntekijöiden kuin luottamushenkilöiden välisessä toiminnassa ei ole ihan kitkatonta ja muutoksen tuloksiin menee aikaa. Puolustan kuntaliitosta mielelläni.

Tuleva valtuustokausi 2013-16 tulee olemaan erittäin haastava. Tänä vuonna tuota valtuustokautta varten on päätettävä kaupungin hallintosäännöstä. Tämän hetkisen hallintosäännön keskeisin ongelma on vallan subdelegointi, joka on johtanut vallan valumiseen jonnekin, minne valtuusto sitä ole alunperin tarkoittanut. Asia pitää tulevassa säännössä korjata. Hallintosäännön uudistaminen on ryhmien neuvottelujen yksi tärkeimpiä asioita tänä keväänä.

Hallintosääntöä olisi valtuustokauden aikana myös pitänyt seurata tarkemmin. Ongelma on ollut siinä, ettei työryhmää saatu moneen aikaan kutsuttua koolle, vaikka sitä vaadittiin. Ratkaisu ensi kaudeksi on valita hallintosäännön seurantaryhmälle puheenjohtaja luottamushenkilöiden keskuudesta. Toivottavasti löydämme yksimielisyyden hallintosäännön sisällöstä. Tämä on yksinomaan luottamushenkilöiden päätettävä asia. On meidän tehtävämme päättää, mistä haluamme päättää.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home