Tuesday, March 06, 2012

Vastakkainasettelun aika on ohi

Salon kaupunginvaltuusto keskusteli eilen pitkään maaseutuohjelman tarpeellisuudesta kaupunkiimme. Ohjelma jätettiin lopulta tekemättä, mutta keskustelu jäi minua hieman vaivaamaan.Meitä "citysalon" valtuutettuja syytetään usein maaseudun unohtamisesta, mutta eilinen keskustelu toi kyllä esiin myös asian toisen puolen.

Lähes kaikki puheenvuorot toistelivat samaa kaavaa, ettei kyse ole vastakkainasettelusta keskustan ja maaseudun välillä, vaan molemmat ovat arvokkaita. Asialta putosi pohja, kun eräs valtuutettu ääneen ihmetteli, ettei keskustasta ole lähtenyt yhtään palvelua. Siis hetkinen!

Totta on, ettei keskustasta ole lähtenyt yhtään konkreettista koulua tai vanhainkotia. Palveluiden taso vain on madaltunut. Helpot esimerkit ovat urheiluun ja kulttuuriin käytettävät rahamäärät(per asukas), jotka eivät nouseen asukasmäärän suhteessa kuntaliitoksen tapahtuessa, vaan pienenivät vanhan Salon tasoon verran huomattavasti. Toinen esimerkki on Salo-lisän laajeneminen koko kunnan alueelle. Muitakin löytyy. Onko valtuustossa todella joku, joka on sitä mieltä, että 25000 henkilön massan vierestä pitää siirtää palvelut 700 henkilön massan viereen?

Entiseen Kiskon kuntaan on tehty vesijohtoremonttia huimilla summilla. Mutta ei. Eihän näitä lasketa. En ymmärrä, mikä kuntaliitokseen mentäessä on ollut oletus? Että joka paikkaan alkaa kerran tunnissa kulkea bussi tai uimahalli tulisi lähemmäs omaa taajamaa? Oma oletukseni on, että lähipalvelut turvataan. On kuitenkin otettava huomioon, että koulu ei voi olla jokaisen kotipihalla tai päiväkoti ihan työmatkan varrella.

Lisähaasteen kaupungin palvelutuotannolle tuo se, että talous on kuralla. Kaikkien ohjelmatyöryhmien perustaminen, hankkeiden aloittaminen ja konsulttien käyttäminen pitää rajata minimiiin. Nämä asiat syövät aina myös kaupungin rahaa. Koska osassa päättäjiä näkyy haluttomuus säästöihin, niin näistä on helppo aloittaa.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home