Mistä on vuosi 2010 tehty
Muutamia poimintoja teksteistäni vuoden varrelta.
"AY-liike on kokoomukselle punainen vaate. Mikäs siinä ollessa. AY-liike neuvottelee, myös kokoomuslaisille, kuntien palveluksessa oleville edut ja palkankorotukset, jonka jälkeen voit luottamushenkilönä olla niitä siunailemassa. Ja rahaa tippuu tilille ihan säännöllisesti. Voi aikoja, voi tapoja." (4.1.2010 Kevättä odotellessa)
"Äkillisesti poisnukkunut valtuutettumme Antti Allén(1948-2010) puhui palatsivallankumouksesta. Hän ei tainnut olla niin kovin väärässä. Ikävä vain, että olemme itse luovuttaneet aseet vallankaappaajien käyttöön (28.2.2010 Hallintosääntö ja palatsivallankumous)
"Pitänee taas kysyä, mentiinkö pylly edellä puuhun, mistä nyt tullaan naamalleen ruohikkoon?" (24.3.2010 Muutosta ilmassa)
"Mäenpään Pekka(Salonjokilaakso) tuli viereeni ja kysyi: "Vieläkö sä täällä hääräät?" ja katsoi valtaisaa mahaani. Joo, olisi varmaan ollut ihan aiheellista siinä kuumuudessa pysyä visusti liikkumatta, mutta minkäs teet." (23.4.2010 Isejä ja äitejä)
"Sinä hetkenä, kun Taistojen tiellä kajahti, ei ollut epäselvää, oletko valmis asettamaan itsesi alttiiksi tämän liikkeen eteen." (30.5.2010 Halaa kaksi demaria päivässä)
Hevosmiesten tietotoimisto osasi kertoa, että tekstin laatija ei edes tiennyt tekstin olevan aloite vastaus, vaan luuli sitä normaaliksi sähköpostiksi. (15.6.2010 Rannalle, sannalle ja bussiin)
"Ihmiset kommentoivat ensin keskustelua vaatimalla vaikkapa sähkönsäästöä ja ryhtyvät sitten ajamaan partaansa sähkökoneella tai lämmittämään sukkiaan sähköllä." (9.7.2010 Pää pensaaseen ja hyvää kesää)
"Selväksi tuli, että Norja, jonka elvytys on painottunut muualle kuin veroelvytykseen on selvinnyt nopeimmin ja parhaiten." (24.8.2010 Kesäkokousterveisiä)
"Onko niin, että kun kaverit pääsevät uuteen kaupungintaloon, on meidänkin saatava edes ilmastointi? Ketä huoletti kuluneena kesänä korkeat lämpötilat terveyskeskuksissa tai vanhainkodeissa?" (26.9.2010 Pyhä lehmä ja muita ajatuksia)
"Kuitenkaan kertaakaan, en kertaakaan, ole ollut niin pienessä tai porvarillisessa kylässä mukana piirikokouksessa, etteikö paikkallinen lehti olisi vaivautunut paikalle. Nyt sekin on nähty. Se tapahtui Salossa. " (19.10.2010 Mur ja lyhyt äänestyskehotus)
"Olisin odottanut parempaa huolellisuutta, kun kerran niin jaloja kiitoksia meille demareille jaettiin. (17.11.2010 Sananen valtuustosta)
" Sdp haluaa Suomeen maailman parhaan työelämän. Työelämän, jossa sekä työntekijällä että työnantajalla on hyvä olla. Työelämän, joka joustaa mukana muuttuvissa elämäntilanteissa." (13.12.2010 Kohti maailman parasta työelämää)
Kohti maailman parasta työelämää
Viime aikoina on käyty paljon keskustelua suomalaisen työelämän laadusta ja työhyvinvoinnista. Näistä seikoista keskusteleminen on aiheellista, sillä hyvinvointivaltiomme turvaamiseksi on työurien pidentämiseen löydettävä kestäviä keinoja.
Varhainen eläkkeellejääminen on haaste yhteiskunnassamme, varsinkin, kun työelämästä poistutaan yhä useammin mielenterveyssyistä. Näihin kysymyksiin ei mekaaninen eläkeiän nosto tuo vastausta. Vain työelämää parantamalla ja työhyvinvointia lisäämällä voimme nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää. Eläkkeelle tulee jatkossakin voida siirtyä joustavasti siten, että työntekijä voi itse päättää, haluaako hän vielä 63-ikävuoden jälkeen jatkaa työelämässä.
Työurien pidentämisessä on huomiota kiinnitettävä niiden alkupäähän sen sijaan, että keskustelu pyörii vain eläkeiän ympärillä. Nuorten työttömyys on keskimääräistä työttömyysastetta suurempi, mikä on kestämätöntä. Jokainen yhteiskunnan ulkopuolelle putoava nuori on liikaa. Nuorisotyöttömyydelle tulee seuraavassa hallituksessa asettaa nollatoleranssi, jolla taataan kaikille työttömille nuorille työ- koulutus- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta. Sdp on tähän tavoitteeseen sitoutunut.
Työelämän tulee joustaa elämäntilanteiden vaihtuessa. Vuorotteluvapaat, osittaiset hoitovapaat sekä mahdollisuus osa-aikaiseen työhön ovat keinoja tukea yksilön jaksamista työssään. Työ- ja perhe-elämän tulee olla yhdisteltävissä joustavasti. Ainoastaan työoloihin panostamalla voimme puuttua liian varhaiseen poistumiseen työelämästä.
Työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin tehtävät panostukset ovat panostuksia tulevaisuuteen. Esimies- ja alaistaitojen kehittämiseen tulisi työelämässä panostaa entisestään. Viihtyisässä työympäristössä jokaisella on hyvä tehdä työtään. Ikäluokkien pieneneminen ja huoltosuhteen muuttuminen aiheuttaa lisäpaineita työelämän kehittämiselle. Työt tehdään tulevaisuudessa pienemmällä henkilömäärällä ja on huolehdittava siitä, että kaikki työikäiset saadaan pidettyä mukana työelämässä.
Sdp haluaa Suomeen maailman parhaan työelämän. Työelämän, jossa sekä työntekijällä että työnantajalla on hyvä olla. Työelämän, joka joustaa mukana muuttuvissa elämäntilanteissa. Haluamme työelämän, jossa pelataan reiluilla ja oikeudenmukaisilla pelisäännöillä. Meille on tärkeää, että jokainen työikäinen on mukana työelämässä ja myös pystyy elättämään itsensä ja perheensä tekemällään työllä.
Hyvinvointi rakentuu työstä.
Saija Karnisto, SDP:n Salon Kunnallisjärjestön pj.
Kirjoitus julkaistu Uutispäivä Demarissa ja Turun Sanomissa 1.12.2010