Monday, December 13, 2010

Kohti maailman parasta työelämää

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua suomalaisen työelämän laadusta ja työhyvinvoinnista. Näistä seikoista keskusteleminen on aiheellista, sillä hyvinvointivaltiomme turvaamiseksi on työurien pidentämiseen löydettävä kestäviä keinoja.

Varhainen eläkkeellejääminen on haaste yhteiskunnassamme, varsinkin, kun työelämästä poistutaan yhä useammin mielenterveyssyistä. Näihin kysymyksiin ei mekaaninen eläkeiän nosto tuo vastausta. Vain työelämää parantamalla ja työhyvinvointia lisäämällä voimme nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää. Eläkkeelle tulee jatkossakin voida siirtyä joustavasti siten, että työntekijä voi itse päättää, haluaako hän vielä 63-ikävuoden jälkeen jatkaa työelämässä.

Työurien pidentämisessä on huomiota kiinnitettävä niiden alkupäähän sen sijaan, että keskustelu pyörii vain eläkeiän ympärillä. Nuorten työttömyys on keskimääräistä työttömyysastetta suurempi, mikä on kestämätöntä. Jokainen yhteiskunnan ulkopuolelle putoava nuori on liikaa. Nuorisotyöttömyydelle tulee seuraavassa hallituksessa asettaa nollatoleranssi, jolla taataan kaikille työttömille nuorille työ- koulutus- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta. Sdp on tähän tavoitteeseen sitoutunut.

Työelämän tulee joustaa elämäntilanteiden vaihtuessa. Vuorotteluvapaat, osittaiset hoitovapaat sekä mahdollisuus osa-aikaiseen työhön ovat keinoja tukea yksilön jaksamista työssään. Työ- ja perhe-elämän tulee olla yhdisteltävissä joustavasti. Ainoastaan työoloihin panostamalla voimme puuttua liian varhaiseen poistumiseen työelämästä.

Työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin tehtävät panostukset ovat panostuksia tulevaisuuteen. Esimies- ja alaistaitojen kehittämiseen tulisi työelämässä panostaa entisestään. Viihtyisässä työympäristössä jokaisella on hyvä tehdä työtään. Ikäluokkien pieneneminen ja huoltosuhteen muuttuminen aiheuttaa lisäpaineita työelämän kehittämiselle. Työt tehdään tulevaisuudessa pienemmällä henkilömäärällä ja on huolehdittava siitä, että kaikki työikäiset saadaan pidettyä mukana työelämässä.

Sdp haluaa Suomeen maailman parhaan työelämän. Työelämän, jossa sekä työntekijällä että työnantajalla on hyvä olla. Työelämän, joka joustaa mukana muuttuvissa elämäntilanteissa. Haluamme työelämän, jossa pelataan reiluilla ja oikeudenmukaisilla pelisäännöillä. Meille on tärkeää, että jokainen työikäinen on mukana työelämässä ja myös pystyy elättämään itsensä ja perheensä tekemällään työllä.

Hyvinvointi rakentuu työstä.

Saija Karnisto, SDP:n Salon Kunnallisjärjestön pj.

Kirjoitus julkaistu Uutispäivä Demarissa ja Turun Sanomissa 1.12.2010

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home