Tuesday, September 30, 2008

Luottamusbudjetti ja vähän muutakin

SDP julkisti oman vaihtoehtobudjettinsa jokin aika sitten. Vaihtoehdossa on näkyviä panostuksia mm. lapsiperheille, ikäihmisille ja joukkoliikenteeseen. Veronkevennyksen suunnataan pieni- ja keskituloisille. Otan esiin muutaman mielenkiintoisen kohdan.

Hallituksen budjettiesityksessä lapsilisää korotetaan alkaen kolmannesta lapsesta. Tämän sanotaan kannustavan ihmisiä perheenlisäykseen. Ei kiitos, ensin pitää saada ne kaksi ensimmäistä, että saan kolmannesta korotukset. Hallituksen esityksessä 80% lapsiperheistä jää korotuksen ulkopuolelle. Vaihtoehtobudejetissa lapsilisää korotetaan jo ensimmäisestä lapsesta alkaen. Maksuttoman päivähoidon ensiaskeleet kuuluvat myös vaihtoehtobudjettiin. Olen pohtinut sitä jo aiemmin.

On kummallista, että hallitus, jossa yhtenä puolueena istuu myös Vihreät, ei panosta joukkoliikenteeseen. Hallituksen nyt kaavailemat panostukset riittävät tuskin edes kustannusten nousuun. Tämä karsii auttamatta jälleen joukkoliikenteen palveluja, varsinkin syrjäseuduilla. Joukkoliikenteen kehittäminen vaatii lisäpanostuksia valtiolta. Vihreät taiteilevat kahdella pallilla: kunnissa puhutaan toista ja hallituksessa puuhataan toista. Vaihtoehtobudjetista panostuksia joukkoliikenteen kehittämiseen löytyy.

Suomessa nähtiin lyhyen ajan sisään toinen erittäin surullinen kouluampuminen. Lasten ja nuorten psykiatrisiin palveluihin on aina löytynyt korvamerkittyä rahaa valtion budjetista. Nyt niitä ei enää suoraan ole osoitettu siihen työhön. Tämä tarkoittanee suoraa vaikutusta esim. psykologien määrään jo muutenkin huonolla tolalla olevaan sektoriin.

En malta olla kommentoimatta lyhyesti Yhdysvaltain tilannetta. Siellä ainoa positiivinen seikka on se, että Obama viimeisen näkemäni tutkimuksen mukaan johti kisaa selvin luvuin. Roskapankkihanke kaatui senaatissa ja maan talous jatkaa taistoaan. Allekirjoittaneen veikkaus on, ettei tilanne meren toisella rannalla rauhoitu ennen kuin maassa on uusi presidentti. Tuppaavat vaalit sekoittamaan pakkaa joka puolella.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home