Thursday, September 25, 2008

Unelma maksuttomasta päivähoidosta

SDP:n puoluekokous teki Hämeenlinnassa suuren päätöksen maksuttomasta päivähoidosta. Esitys leimattiin typeräksi ja julkisuudessa siitä äkkiä tuli puheenjohtaja Urpilaisen ajatus. Se oli kuitenkin puoluekokouksen tahto.

Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin useaan kertaan. Nyt se on unelmalistallani. Maksuton päivähoito voidaan toteuttaa niin haluttaessa. Kyse on arvovalinnoista. Maksuton päivähoito hyödytää lapsiperheitä huomattavasti enemmän kuin lähes kaksinkertaisen rahamäärän maksava ruuan arvonlisäveron alennus. Saadakseen vastaavan hyödyn ruuan arvonlisäveron alenemisesta perheen pitäisi syödä yli 4000 euron edestä kuukaudessa.

Maksuttoman päivähoidon tulisi ensin koskea esiopetusta ja sen jälkeen vuosi kerrallaan alentaa maksuttomuutta, kunnes se kattaa koko päivähoidon. Kotihoito säilyy edelleen mahdollisuutena. Päivähoitomaksut luovat kannustinloukkuja, joita eivät ainakaan porvarihallituksen taksannostot auttaneet. Korkeat maksut aiheuttavat sen, ettei työpaikan vaihto paremmin palkattuun välttämättä kannata maksujen noustessa seuraavalle tasolle, syöden palkankorotuksen tai työhön meno ei kannata, koska maksut nielevät suuren osan tuloista.

Tulevaisuuden yhteiskunnassa päivähoito tulee olla maksuton. Niin myös unelmieni Salossa!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home