Friday, December 13, 2013

Laittomuuksien tiellä

Salon kaupunki päätti eilen neuvotella palkanalennuksista työntekijöiden kanssa. Kunkin kanssa henkilökohtaisesti. Persujen ponsiesitys meni läpi keskustan ja osan kokoomusta edustavien äänillä. Ainoa vain, että ponnen esitys on laiton. Kunnallisen pääsopimuksen mukaan neuvotteluoikeus on ainoastaan pääsopijajärjestöillä. Tähän ei Salon kaupunginvaltuusto voi vaikuttaa, vaikka päättäisi mitä.

Huikkasin kokouksen jälkeen kepun ryhmyrille, että päätitte sitten hyväksyä laittoman ponnen. Vastaus oli lyhyt ja ytimekäs: "Se oli vain ponsi." Kyllä näihin silti sisältyy aina suurempi viesti äänestäjiensä ymmärryksestä ja arvoista. Minulle ei edelleenkään ole selvinnyt, miksi kepu vihaa ay-liikettä kuin ruttoa. Puolueen piiristä käytetään pahempia puheenvuoroja kuin kokoomuksesta konsanaan.

Minäkin totesin ryhmäpuheenvuorossani, että toivoisin paikallista sopimusta edes siitä, että kaupunki saisi kysyä työntekijöiltä vaikka lomarahojen vaihdosta. JHL voisi tämän kaltaisen sopimuksen tehdä. En kuitenkaan usko sen syntyyn ja näin ollen kaupungissa lomautetaan jälleen ensi vuonna. Jotkut edelleen yrittivät väittää, että eilinen päätös henkilöstösäästöistä ei tarkoita lomautuksia. En kuitenkaan näe vaihtoehtoa, mitä ne sitten olisivat.

Olen puhunut aika ajoin siitä, miten kaupungissa tempoillaan ja luvut voivat keikahtaa yhdessä yössä minne sattuu. Yhdessä sovimme sopeuttamisohjelmaan liittyvän henkilöstösäästön olevan kahdeksan miljoonaa euroa viimeisen kolmen valtuustovuoden aikana. Nyt asia viedään läpi yhden vuoden aikana ja silmät kiiluen enemmistö päättäjistä lapsellisesti uskoo siihen, että ne eivät haittaa palveluita. Kyllä ne haittaavat. Ja maksamme näistä lomautuksista laskua vielä pitkällä tulevaisuudessa.

Lomautukset tulevat myös ensi vuonna koskemaan samoja henkilöitä kuin tänä ja viime vuonnakin. Listalla rankimpia kärsijöitä ovat siis mm. varhaiskasvatus ja ravitsemis- ja puhtaanapito. Vähemmällä pääsevät opettajat ja sotessa lomautukset ovat minimaaliset. En pidä sitä oikeudenmukaisena, että samat ryhmät kolmatta kertaa maksavat päätöksistämme.

Jos kuuden viikon lomautus lasketaan yhteen pitämättömien lomapäivien(esim. 23) ja ensi vuoden lomien kanssa, niin henkilö olisi poissa työstä ensi vuonna neljä kuukautta - ilman sijaista. En usko, että kukaan kuvittelee tämän olevan mahdollista. Tämä tarkoittaa myös laajempia sulutuksia palveluissa. Kirjasto, uimahalli, päiväkodit jne. ovat jälleen valtavassa myllerryksessä.

Kepu ei edelleenkään ole kyvykäs keskustelemaan palveluverkosta. Se on kuitenkin ainoa keskustelu, jolla saadaan aikaan rakenteellisia uudistuksia. Koska saamme siis avattua sen portin, jossa pohdimme: mitä, missä ja miten?




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home