Tuesday, December 03, 2013

Hajatuksia

Kaupungin hallintosääntö on tärkein paperi, joka ohjaa toimintaamme. Sitä ei pidä mennä raakileena hyväksymään vain siksi, että on kiire. Niinpä kaupunginhallitus on eilen ottanut asiassa pienimuotoisen aikalisän ja ensi vuoden muutama ensimmäinen kuukausi mennään eteenpäin nykyisellä säännöllä, pienin teknisin muutoksin. Haluan tuoda esiin muutamia näkökohtia aiheeseen.

1) Kaupungin organisaatiouudistus on täysin kesken. Hallitukselle 18.11 valtuuston jälkeen vielä yhtään jatkosuunnitelmaa aiheesta. Ymmärryksemme mukaan jotain on kuitenkin tehty.

2) Hallintosääntöluonnoksessa, joka hallituksen olisi pitänyt hyväksyä olivat olemassa kaikki nykyorganisaation virat. Tämä olisi ikäänkuin sinetöinyt asian ja muutos olisi voinut pysähtyä kokonaan. En sano, että olisi pysähtynyt, mutta mahdollista se olisi ollut. Uudistus tarkoittaa sitä, että tehdään jotain toisin kuin ennen. Se voi yksinkertaisimmillaan tässä tilanteessa olla niin, että jonkun tehtävät jaetaan muille. Meillä on täytetty monta virkaa määräajaksi juuri siksi, että tässä tilanteessa ne tarkastellaan läpi. Nyt ajateltuna, ne olisi ollut syytä tarkastella läpi heti niiden tyhjettyä.

3) Ensi vuodelle kaavailtu henkilöstösäästö tarkottaisi kuuden viikon lomautuksia. Luulen, että kaikissa ryhmissä on ainakin joku, joka on sitä mieltä, että se on liian pitkä. Ennemmin säästöihin pitää käydä rakenteiden kuin lomautusten kautta. Tämä koskee siis sitä, mitä tehdään ja missä tehdään ja millä porukalla tehdään. Esimerkiksi strateginen kehittäminen on kaupungissa kaupunginjohtajan, apulaiskaupunginjohtajan ja palvelupäälliköiden työtä. Mihin ihmeeseen siis tarvitaan edelleen strateginen kehittäjä? Ulkoistetaan edellämainittujen työ jollekin seuraavalle?

4) Aitojen säästöjen saaminen tarkoittaa myös aitoa pohdintaa siihen, miten asioita voidaan organisaation sisäisesti järjestellä. Eiliseltä listalta löytynyt uinninvalvojan täyttölupa on tyyppiesimerkki siitä, miten haetaan vain täyttölupaa, sen kummempia vaihtoehtoja pohtimatta. Salon kaupungista löytyy kelpoisuusehdot täyttävää väkeä, se todetaan esittelytekstissä. Salon kaupungissa on myös irtisanomisuhka, joten myös uudelleenkoulutus saattaisi tulla kysymykseen. Aina, siis ihan aina, kun työpaikka vapautuu, tulisi tutkia mahdollisuus tiivistää ja täyttää ensisijaisesti organisaation sisältä. Kuitenkin niin, että lopputuloksena yksi virka tai toimi vähenee. Tämä on kivuttomin tapa saada henkilöstöä vähemmäksi.

5) Poliitikot voivat tehdä päätöksiä vain esittelystä. Mikäli esityksiä ei tule, päätöksiä ei tehdä. Mikäli organisaatiouudistus typistyy siihen, että ilman työtä on yksi ihminen ja prosessista tulee 'turvaa duuni frendille'-projekti, niin silloin voidaan kyllä sanoa, että epäonnistuttu on ja rankasti. En kuitenkaan anna vielä periksi.

Siunatuksi lopuksi: SDP:n ryhmä olisi eilen halunnut käyttää otto-oikeutta Montessoriopetusta koskevaan opetuslautakunnan pykälään. Hävisimme äänestyksen tutuin luvuin 7-6. Asialla on mielestäni myös laajempi perspektiivi: koska tätä asiaa ei nyt ollut tarpeen tuoda valtuustoon, niin jatkossakaan sinne sitten tuskin on tarpeen tuoda suoraan lautakunnan päätösvaltaan merkittyjä asioita. Lautakunnat voivat siis jatkossa lyödä lukkoon säästösuunnitelmat ihan itse, kuulematta vaaleilla valittujen valtuutettujen tahtoa. Onhan se tietysti kiva myysailla lautakunnan selän takana ja sanoa, että nuo sen tekivät, emme me.  

Perustelut ottoon ovat suunnilleen samat kuin jokin aika sitten Facessa totesin:
"Pidän hieman kummallisena kaupunginvaltuuston 7.10.2013 kouluverkkotyöryhmään lähettämän Montessoriopetuksen käsittelyä lähettämisen jälkeen. Se, että asia lähetettiin kouluverkkotyöryhmään ei mielestäni tarkoittanut sitä, että valtuusto oli valmis lakkauttamaan opetuksen, vaan sitä, että asiaan haluttiin lisäselvitystä. Nyt asia kuitenkin on päätetty lautakunnassa ja se tuodaan tiedoksi valtuustoon. Vaikka tämä hallintosäännön mukaan onkin oikea päätöksentekoinstanssi, ei tämä nyt ihan oikein mene. Kouluverkkotyöryhmän työ olisi pitänyt tuoda ensin valtuustolle tiedoksi, joka olisi sitten ottanut lopullisen kantansa asiaan ja evästänyt näin lautakuntaa, mikä tässä selviytymissuunnitelman kohdassa on valtuuston lopullinen tahto. Nyt käsillä olevalla menettelyllä tätä tahtoa ei ole näyttää.
Ja nyt on turha sanoa, että rahat vietiin jo. Ei viety, koska budjetti päätetään lopullisesti vasta joulukuussa. En ole ainoa valtuutettu, joka tästä asiasta on hämillään. Olisin hämillään, vaikka asia koskisi mitä tahansa kohtaa suunnitelmassa." 



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home