Thursday, October 31, 2013

Sananen synnytyksistä

Salon kaupunginhallitus käsittelee maanantaina vuoden 2014 talousarviota. Kaupunginjohtajan esitys on kuin häissä: jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua. Tulemme ottamaan ryhmänä kantaa talousarvioon, joten ei siitä sen enempää vielä nyt. Fakta: rahat on loppu, joka puolella.

Hallituksen listalla on myös lausunto synnytys- ja lastentautiosastojen lakkauttamisesta. Jatkossa nämä toiminnot ovat Turussa. Tiettyyn pisteeseen minä uskon keskittämisen tuomaan suuruuden ekonomiaan. Tiettyyn pisteeseen. On aina olemassa optimikoko. Keskustelu velloo ja asiasta syytetään Salon kaupunginhallitusta ja -valtuustoa täysin kyvyttömiksi, kun tämmöistä suunnittelemme. Kerrankin pääsee pälkähästä sanomalla, ettemme suunnittele. Asia herättää paljon tunteita kaikissa ja miksei herättäisi. Salon hallitus on ottanut jo kahdesti yksimielisen kannan siihen, että synnytyksiä ei tule siirtää Turkuun. Mieli on tuskin kellään muuttunut.

Asiasta päättää Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallitus. Hallituksessa on neljä salolaista jäsentä ja kaikki muut tulevat joistain muista maakunnan kunnista. Nämä neljä henkilöä ovat hallituksessa vähemmistönä, joten jos kannatusta ei muilta tule, niin äänestyksissä hävitään. Tämä on opittu jo monessa kohtaa. Synnytysten puolestapuhujat ovat keskittäneet voimansa ja se on varsin vaikuttavaa. Toivon, että myös te olette yrittäneet vaikuttaa niihin, jotka asioista oikeasti päättävät. Salon kaupunginhallituksen jäsenillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lobata ja lausua.

Sairaanhoitopiirin tulevaisuuden suunnitelmat ovat aluesairaalan kohdilta niin radikaaleja, että keskustelun keskittäminen synnytysten ympärille saattaa päästää mittakaavaltaan paljon isommat asiat etenemään täydessä hiljaisuudessa. Se on vähän niin kuin täällä kaupungissa: keskustellaan tuntikausia rantasaunoista -ja uimakouluista, mutta miljoonien henkilöstöleikkaukset painetaan läpi nuijan heilautuksella.

Toivoisin terveydenhuollon tulevaisuudesta käytävän keskustelua kokonaisuutena. Mitä halutaan? Mihin meillä on varaa? Mitä tarkoittaa päivystysasetus? Onko tärkeämpää taata lähellä hyvä perusterveydenhuolto kuin massiiviset erikoissairaanhoidon palvelut? Millainen on yksilön oma vastuu terveydenhuollostaan? Mahtaisivatko Salon ja sairaanhoitopiirin intressit kohdata joissain asioissa? Asiat ovat molemmissa organisaatioissa kesken, eikä ole mitään järkeä siinä, että suunnitelmia, mutta niiden yhtymäkohtia ei kukaan koordinoi.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home