Thursday, May 02, 2013

Täyslaidallinen luottamuspulaa

Viime päivinä on puhuttanut SSS:n juttu siitä, onko Salossa ongelma päätöksenteossa vai valmistelussa. Juttu teki varsin ikävän vastakkainasettelun virkamiesten ja luottamushenkilöiden välille. Leppäsen Antero ruotii asiaa melko ansiokkaasti blogissaan, joten keskityn itse nyt selviytymissuunnitelman nykytilan katsomiseen.

Luottamuhenkilöt ovat pyytäneet virkamiehiltä esityksiä talouden tasapainottamiseksi. On virkamiesten tehtävä myös tehdä nämä esitykset eli selvitymissuunnitelman lista on täten juuri sitä, mitä olemme halunneetkin - esityksiä jatkokeskusteluun. Tuskin yksikään virkamies kuvitteli, että esitys tällaisenaan meihin poliitikkoihin uppoaisi.

Virkamiesesitys päätettiin julkistaa heti sen valmistuttua, koska näistä kysymyksistä käytävää kansalaiskeskustelua ei saa pelätä. Julkistamisen tarkoitus ei tosin ollut se, että poliitikot antavat täyslaidallisen sontaa virkamiesten niskaan siitä, että he ovat toimineet juuri niin kuin me olemme halunneet.

Selviytymissuunnitelman esitykset kaipaavat nyt lihaa luiden ympärille. On tiedettävä, mitä kukin päätös pitää sisällään sen lisäksi, että on esitetty syntyväksi säästöä. Kaipaisin jokaisesta kohteesta SWOT-analyysin, joka pitää sisällään myös päätöksen vaikutuksen kuntalaisiin. Pelkät luvut eivät riitä päätöksenteon pohjaksi. Kyseiset analyysit meille on myös luvattu.


Salossa on käytössä voin päätöksentekojärjestelmä, jossa poliittiset puolueet ovat valmistelussa keskeisessä roolissa. Talousarviota on viime vuosina valmistelu valtuustoryhmien puheenjohtajien ja virkamiesten tiiviillä yhteistyöllä. Luottamushenkilöt ovat saaneet runsaasti tietoa sekä sanoa sanansa käsiteltäviin asioihin jo ennen varsinaista päätöksentekoa. Pidän valmistelutapaa hyvänä, koska se mahdollistaa aidon keskustelun ja sitouttaa luottamuhenkilöt paremmin tuleviin päätöksiin.

Olen viime päivät kuitenkin pohtinut, että onko se juuri tämä avoimuus, joka saa meidät vaatimaan yhä enemmän avoimuutta ja on joidenkin kohdalta kukaties sekoittanut virkamiehen ja luottamushenkilön roolit. Nälkä kasvaa syödessä, mutta pitäisikö meidän kuitenkin pysyä lestissämme. Olen itsekin ollut pettynyt joidenkin asioiden valmisteluun, mutta suurin osa valmistelluista asioista on kuitenkin tehty hyvin. Luottamus on päätöksentekojärjestelmän kivijalka. Jos tämä kivijalka on Salossa sortunut tai sortumassa, on meillä käsissämme vakava ongelma.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home