Tuesday, May 21, 2013

Lauri ja otto

Eilen sinetöityi Laurin koulun kohtalo. Valtuusto äänesti asiasta ja hajasijoitukseen päädyttiin lopulta äänin 28-22. Oma esitykseni oli jatkaa Astrumissa siten, että Perniön yläkoulun kapasiteetti oltaisiin käytetty täysimittaisesti hyödyksi. Tällöin Astrumiin ei olisi tarvittu lisätilaa ja Moision ja Marian koulujen sisäilmatilanne olisi saata katsoa loppuun rauhassa.

Tuohon Marian ja Moision tilanteeseen perustuu myös laatuaan ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen u-käännökseni politiikassa. En olisi hyvillä mielin käydä illalla nukkumaan, kun tiedossa on se, että molemmissa kouluissa oireillaan ja tutkimukset ovat kesken. Astrumissa pysyminen olisi ollut myös nykytilaan nähden jotakuinkin kustannusneutraali.

Kaupunginhallituksen esityksessä valtuustolle oli eritelty se, mistä oppilaat Perniöön kuljetettaisiin. Tämä oli hallitukselta lapsus, mikä onneksi valtuustossa nyt korjaantui. Valtuusto on delegoinut lähikoulusta päättämisen opetuslautakunnalle ja lautakunta edelleen opetuspäällikölle. Valtuusto ei voi tätä päätösvaltaa itselleen palauttaa kuin hallintosääntömuutoksella. Toki valtuusto olisi voinut evästää varsinaista päättäjää, mutta kyllä se nyt olisi melkoinen epäluottamuslause viranhaltijalle.

Lähikouluista päättäminen on viranhaltijan tehtävä siksi, että järjestelmä on joustava ja lähikoulujen oppilaita voidaan ohjata sujuvasti koko kaupungissa. Jos lautakunta rupeaisi näitä päättämään, olisi tämä päättymätön suo. Meillä on kymmeniä kouluja ja tuhansia oppilaita. Sielläkö lautakunta sitten kokoontuisi ja pohtisi, menevätkö Virtasen lapset Ollikkalaan vai Pajulaan. Ei, hei, kyllä Korhosen lapset pitää laittaa sittenkin Inkereelle.

Tämä ei ole luottamushenkilöiden tehtävä. Emme ole tämän kaupungin operatiivista johtoa. Kun joku muuttaa alueelle, asia tuodaan taas lautakunnan päätettäväksi? Vielä koomisempaa tämän sijoittelukeskustelun käyminen olisi valtuustossa. Sinne se olisi kulkenut lautakunnan lausunnon kautta kaupunginhallituksen päätösesityksellä. Salossa lakkautettiin viime valtuustokaudella kaksi alakoulua, eikä näiden oppilassijoittelusta käyty minkäänlaista keskustelua. Viranhaltija on päätöksen tehnyt ja piste.

On myös varsin kummallista, että substanssilautakunnan puheenjohtaja uhkailee jo somessa sillä, että lautakunta tulee käyttämään otto-oikeuttaan näihin sijoittelupäätöksiin. Toki hän saa puheenjohtajana käyttää otto-oikeuttaan ihan mihin vain, mutta koko lautakunnan puolesta ei nyt kannattaisi mennä vööhöttämään. Kyllä siellä on kaksitoista ihan omilla aivoillaan ajattelevaa muutakin jäsentä. Toisekseen otto-oikeudella uhkaaminen ennen kuin yhtään päätöstä on tehty, on kyllä hivenen kyseenalaista. Eli riippumatta siitä, mitä opetuspäällikkö päättää, otto tulee. Voi aikoja!




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home