Wednesday, April 10, 2013

Uudistuksia kyydissä

Maanantain kaupunginhallitus istui kokoustaan melkein viisi tuntia, vaikka listan mukaan arvioin kokouksen kestävän korkeintaan kolme tuntia. Jätehuolto puhutti mielestäni aiempaa vähemmän. Lienee selvää, että kaikilla on jo kantansa ja käännytystyö ei enää ollut käynnissä. Pyörää on turha keksiä uudelleen, joten käykää lukaisemassa Honkasen Raimon mietteet asiasta. Varsin objektiivinen näkemys tilanteeseen.

Hallitus päätti myös esittää valtuustolle, että äänestysalueita karsitaan nykyisestä. Tämä on oikeanlaista kehitystä. On kuitenkin muistettava, että demokratiaa tämä päätös ei saa kaventaa ja meidän on löydettävä uusia keinoja ennakkoäänestyksen tukemiseksi. Siksi olenkin tyytyväinen siitä, että selvitys vaalibussista käynnistettiin. SDP:n ryhmä olisi halunnut säilyttää Teijon omana alueenaan ja siirtää Perttelin äänestyspaikan Inkereelle, mutta hävisimme äänestyksen. Nimesin tämän leikkimielisesti urani pahimmaksi poliittiseksi tappioksi. :)

Äänestysalueuudistus on hyvä asia. Nykyisen jaon pyörittäminen on ollut kohtuuttoman raskas paletti ja henkilöitä vaalilautakuntiin on ollut haastava haalia kokoon Asiassa minua harmittaa se, että nyt tehtävä uudistus ei ole loppuun saakka viety. Olisi pitänyt puuttua rohkeammalla kädellä ja uskaltaa ylittää myös vanhat kuntarajat. On alueita, joiden lähin äänestyspaikka ei suinkaan ole vanhan kuntakeskuksensa liepeillä, vaan kokonaan toisessa suunnassa. Päätöksenteolla on kuitenkin kiire, koska asia tuli valmistelusta vasta maaliskuussa, joten aikaa uudelleenvalmisteluun ei ole, mikäli alueet halutaan voimaan jo vuoden 2014 vaaleissa. Viime vuoden lomautukset ovat kuulemma viivästyttäneet valmistelua.

Lähtökohtana jokaisessa vanhassa kuntakeskuksessa säilytetään äänestyspaikka. Tästä lähtökohdasta olisi voinut katsoa alueet myös toisella tapaa kuin noudattamalla vanhaa kuntarajaa. Olen kuitenkin tyytyväinen, että aika asialle oli nyt kypsä. Tämä antaa jonkin verran uskoa siihen, että saatamme saada myös palveluverkkopäätöksiä tehtyä.

Palveluverkkopäätös liittyy tiivisti käynnissä olevaan organisaatiomuutokseen, joten se on akuutti saada tehdyksi kuluvan vuoden aikana, ainakin päälinjojen osalta. Pelkään kuitenkin niitä puheenvuoroja, joissa talouden tasapainottamisen ohella vaaditaan palveluiden säilyttämistä vähintään nykytasolla. On tosiasia, ettei meillä ole varaa nykyiseen palveluverkkoon ja supistuksia on pakko tehdä. Palvelut voivat silti jatkua laadukkaina, mutta niitä tuotetaan harvemmassa yksikössä.

Organisaatiouudistuksesta on turha huutaa pelastavaa Messiasta, jos palveluverkkoa ei saada päätettyä. Yksinään organisaation muutoksesta ei tule niin mittavia säästöjä, että sillä voitaisiin talous paikata. Toivottavasti tämä alkaa olla meille päättäjille selvää. Mittavia uudistuksia organisaatioon tarvitaan ja nämä muutokset pitää tehdä  asiakkaan näkökulmasta.





0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home