Thursday, April 25, 2013

Lomautusrumbaa

Eilinen ilta oli varsin mielenkiintoinen. Sekä sote että tekla hylkäsivät lautakunnan lomautussuunnitelmat. Soten äänestystulos oli murskaava 11-2 ja vain kaksi kokoomuksen edustajaa oli sitä mieltä, että lomautukset tulee toteuttaa. Teklassa äänet menivät 7-6.

SDP on vastustanut lomautuksia alusta saakka ja olemme tehneet selväksi, että vastustamme niitä loppuun saakka. Vasemmisto ja Vihreät ovat tässä olleet kanssamme koko ajan samassa rintamassa. Se, miksi muiden ryhmien rivit rakoilevat johtunee vain ja ainoastaan siitä, että lautakunnissa esitetyt tarkemmat lomautussuunnitelmat ovat paljastaneet, ettei tavoiteltua säästöä synny ja haitta on suurempi kuin hyöty. Vaihtoehtomme löytyy täältä.

Vaikka joku sitä taas haukkuu epärealistiseksi, niin uskallan sen edelleen linkittää. Tosin totean myös itse, että Yrityssalon osalta tilanne on arvioitava uudelleen, koska yhtiö on noilla vuokrilla konkurssissa. Lisäksi totean, että lomautustenkaan säästölukemat eivät ole realistisia, sillä niistä puuttuu kaikki se tulo, mitä jää saamatta ja kustannukset, jotka siirtyvät mahdollisesti toiselle kustannuspaikalle vrt. erikoissairaanhoidon kasvanut tarve perusterveydenhuollon takutessa.

Siirtyviä kustannuksia ei kukaan halua miettiä. Esimerkkejä on useita. On lapsia, joiden on terveydellisistä syistä oltava perhepäivähoidossa. Lomautusten ajaksi heidät laitetaan päiväkotiin, koska ei ole pakko tarjota muuta kuin varahoitopaikka. Tämän seurauksena lapsi tarvitsee sairaalahoitoa. Sillä hinnalla olisi pitänyt perhepäivähoitajaa useamman kuukauden töissä.

Meillä on lapsia, jotka tarvitsevat ympärilleen tutut hoitajat ja avustajat, mutta lomautusten seurauksena tämä ei ole mahdollista. Kustannukset siirtyvät vammaispalveluihin, jotta lapselle saadaan riittävä tuki, jos yksinhuoltajavanhempi ei kykenekään pitämään kolmea viikkoa ylimääräistä vapaata töistään. Mutta ei, eihän sillä ole merkitystä, kunhan kustannukset pysyvät poissa opetuslautakunnan budjetista? Viis soten kasvavista menoista. Näppärää, kun kustannukset voi vyöryttää toisaalle, koska viime sijainen maksaja löytyy kyllä. Ensisijainen maksaja on kyllä yleensä se edullisempi ja edullisuuttahan lomautuksillakin kaiketi tavoitellaan.

Keskustelin eilen soten pj. Nikkasen kanssa ja hän teki varsin selväksi, että soten osalta lomautuksista ei ole odotettavissa säästöjä. Sotessa painaa lisäksi AVI:n uhka, mikäli terveydenhoitajat neuvoloissa ja kouluissa lomautetaan ja tarkastuksia jää toteuttamatta. Lisäksi lomautusten vaikutus hoitoketjun toimintaan on lamaannuttava, vaikka tietyt rajaukset on jo hallituksessa tehty.

Teklan osalta kaupunginhallituksellekin on esitetty, että ravitsemus- ja puhtaanapidon lomautukset on liki mahdoton toteuttaa. Ko. palvelut on jo nyt vedetty niin alas, että työtä tehdään kieli vyön alla, jotta ruokaa on kouluissa, päiväkodeissa ja ikäihmisten kokopäivähoitolaitoksissa ja että näiden puhtaus on vaaditulla tasolla.

Jos enemmistö halituksesta edelleen on sitä mieltä, että revitään vain lisää henkilöstön selkänahasta, niin saamme varautua tulevaisuudessa pitämättömien vuosilomien lisäksi myös lisääntyneisiin sairauspoissaoloihin. Kyllä se joustavinkin työntekijä katkeaa jossain pisteessä, kun työn kuormittavuus sen kuin lisääntyy.

Teklan kokoomuslainen puheenjohtaja halusi kääntää keskustelun työttömyysturvan karenssiaikaan, joka paukahtaa umpeen siinä vaiheessa, jos hallitus käyttää ottoa teklan päätökseen. Tämä on tässä asiassa tietysti se varjopuoli ja siitä on oltava pahoillaan työntekijöiden suuntaan. Tosin jos lomautuksia ei tule, ei tarvitse miettiä karenssejakaan.

Alunperin viime vuoden puolella puhuttiin jo, että mahdolliset yt-neuvottelut olisi pitänyt aloittaa jo vuoden 2012 puolella, jotta mahdolliset lomautukset olisi saatu täytäntöön heti 2013 vuoden alusta. Asia kuitenkin siirtyi tuonnemmaksi. Tuolloin henkilöstöjohtaja perusteli yt:n aloittamista vasta vuoden 2013 puolella lomautusten vaikutusten arvioinnin valmistumisella.

Näin jälkiviisaana on hyvä kysyä, miksi haluttiin odottaa lomautusten vaikutusten arviointeja, jos niillä sitten pyyhittiin takapuoli ja alettiin kiivetä se pyyhitty pylly edellä puuhun?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home