Wednesday, April 17, 2013

Kirvesvartta, ei enää hyvää päivää

Eilen julkistettiin virkamiesten esitys osana Salon selviytymissuunnitelmaa. Esitys on osin karua luettavaa. Helpoimmin nieltäviä ovat kaiketi kuntoratojen lakkautukset, jos vastakkaisella puolella käydään kovalla kädellä kiinni kouluverkkoon ja vanhuspalveluihin.

Salon kaupunki ei selviä vallitsevasta tilanteesta lomautuksilla, kokoustarjoiluiden ja/tai -palkkioiden leikkaamisella, kaupunginjohtajaa vaihtamalla, päättäjien huimat palkat laskemalla(meistä kukaan ei saa palkkaa), saati pelkästään prosesseja muuttamalla.

Fakta on, että nykyisen palvelutason ylläpitämiseen ei ole varaa. Ei ole varaa. Jostain on otettava. Henkilökohtaisesti olen todella pettynyt teknisen toimen säästölistaan, koska todellista halua ei ole tuntunut sieltä löytyvän. Jos sivistystoimi tuo pohdittavaksi koulujen lakkauttamisia ja sote synnytysten siirtoa, niin odottaisin, että puistojen kunnossapidostakin voisi vähän tinkiä.

Palveluverkon ongelmakohdaksi nousee maantiede. Leikkauslista kohdentuu kohtuuttomalla kirveellä tiettyihin vanhoihin kuntakeskuksiin, joista Kiikalaa ollaan liki tappamassa. Lisäksi huomioni kiinnitti jo voimakkaita leikkauksia osakseen saaneiden vanhuspalveluiden leikkauslista. Aika hurjia ehdotuksia.

En näe, miten palveluketjun loppupäässä olevaa tk:n vuodeosastoa muka voitaisiin ikinä lopettaa, mikäli jatkuvasti karsitaan kotona-asumista tukevista palveluista. Yhtälö ei toimi. Ennaltaehkäisystä on kohta enää turha puhua yhtään mitään. Kotiin vietävien palveluiden tukeminen on ainoa tapa saada kustannussäästöä laitoshoidossa.

Olemme kärttäneet virkamiehiltä esityksiä. Nyt niitä on. Esitys lähtee nyt poliittisten ryhmien käsittelyyn ja lopullisesti päätökset lyödään lukkoon kesäkuussa. Olen sitä mieltä, että päätökset koko valtuustokauden ohjelmasta pitää tehdä nyt, koska valtuustokauden lopussa(vaalien lähestyessä) poliitikoilta tuppaa loppumaan motivaatio vaikeisiin päätöksiin.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home