Tuesday, April 16, 2013

Asiantuntijapalvelua

Eilinen kaupunginvaltuusto äänesti jätteenkuljetusjärjestelmästä. Keskustelu oli uskovaisten sananvaihtoa ja tuskin kukaan sen keskustelun jälkeen mieltänsä muutti suuntaan tai toiseen. Asia siirtyy nyt jätehuoltolautakunnalle.

Eilen julkistettiin kaupungin organisaatiotyön tavoitteet ja julki tuotiin myös se, että asiaa valmistelemaan on työryhmän avuksi palkattu ulkopuolinen asiantuntija. Kustannus jää alle 30 000 euroon ja rahoitus otetaan olemissa olevista määrärahoista. Minulta on sitten kysytty jo tänään, että miksi?

Siksi:
1) Olemme hakemassa organisaatiouudistuksella isoa muutosta, joka lähtee puhtaalta pöydältä, ei nykyisen organisaation viilaamisesta. Tämä tarkoittaa myös mm. toimialojen rajapintojen tutkiskelua. Meillä on kaupungissa asiantuntevat työntekijät, mutta monenko läheisen työtoverisi pallia sinä olisit valmis heiluttamaan tehokkuuden hakemiseksi?

2) Ulkopuolinen näkee selkeämmin ne ongelmakohdat, jotka kipeimmin vaativat muutosta. Hänellä on myös kokemusta siitä, mikä muissa kunnissa on toiminut ja mikä ei.

3) Kunnan organisaatio ja palvelut ovat olemassa kuntalaisia varten. Jos joku kuvittelee jotain muuta, on väärässä. Vaara piilee siinä, että organisaatio kehittää itseään vain itseään varten ja omista lähtökohdistaan, mikäli tavoite kuntalaisten palveluiden sujuttamisesta ei ole kirkkaana mielessä. Omiin poteroihin jämähtäminen ja sieltä ampuminen on vaarallisinta, mitä tässä tilanteessa voi tapahtua.

Salon kaupungissa tehdään parhaillaan myös selvitymissuunnitelmaa. Tätä suunnitelmaa varten on tehty vertailukuntahanketta, jossa Salon palvelutuotannon kustannuksia on verrattu edullisempiin kaupunkeihin ja tutustuttu heidän tapaansa tuottaa palvelut. Tämä työ palvelee osin myös organisaatiouudistuksen etenemistä, sillä monet eurot selittyvät organisoinnilla.



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home