Wednesday, January 23, 2013

Valmistelun pohjaksi


Salon uusi kaupunginhallitus kokoontui ensimmäistä kertaa kuluvan viikon maanantaina. Saatiinpa aikaan jo yksi äänestyskin, mutta onneksi mistään kuolemanvakavasta ei ollut kyse, vain hallituksen edustajista lautakunnissa.


On varmaan koko hallituspöydälle selvää, että kaupungin päätöksenteossa on väistämättä edessä vaikeita päätöksiä. Taloustilanne ajaa meitä siihen. Näen laajapohjaisen yhteistyön ainoana vaihtoehtona asioiden läpiviemiselle, sillä valtuustotasolla saavutettu kahden puolueen(sdp+kok tai kesk+kok) enemmistö olisi yhden äänen varassa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, kun voi kertoa, ettei yksikään ryhmä* tule koko valtuustokautta äänestämään täysin yhtenäisenä.

 
Salossa on valmisteltu talousarviota sekä muita tärkeitä kysymyksiä valtuustoryhmien puheenjohtajien, valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistojen sekä kaupunginjohtajan johtoryhmän voimin. Mielestäni tätä tapaa on syytä jatkaa. Näin jokainen valtuustoryhmä on oikeutettu osallistumaan valmisteluun. Lisäksi laaja pohja antaa asioiden läpiviemiselle paremmat lähtökohdat.

 
Puolueet tekivät varsin rohkeita valintoja omissa luottamushenkilövalinnoissaan, mikä saattaa johtaa viranhaltijan kiusaukseen yrittää vaikuttaa asioihin vielä vanhojen mandaattien perustella. Onhan se ehkä outoa, että viime kauden hallituksen puheenjohtajista kaksi on siirtynyt valtuuston johtoon ja hallituksen johto uudistunut kokonaan. Tilanne on sama myös monessa lautakunnassa, joissa entinen puheenjohtaja saattaa olla nykyään varapuheenjohtaja tai lautakunnan jäsen.

Valinnat on tehty ja pulinat pois. On sopeuduttava elämään valittujen henkilöiden kanssa. Se, että henkilö on tuore omassa pestissään, ei tarkoita sitä, että hän on ovimatto, jonka ylitse voi käydä valmistelemaan asioita jonkun muun kanssa. Se ei myöskään tarkoita sitä, ettäkö häntä voisi sumuttaa kokemattomuuden varjolla hyväksymään aivan mitä tahansa. Tämän vuoksi on olemassa taustavoimat, jotka tukevat alkuun taipaleella.
Tai no, ainakin meillä. Toivottavasti myös muilla. 

Aivan lopuksi on pakko kiittää puolueita neuvotteluista. Yhteinen sävel löytyi toisten kanssa nopeammin kuin toisten, mutta loppuviimein sopu syntyi. Oma tuntumani on, että uusi keskusteluyhteys löytyi noiden neuvottelujen myötä.

*ryhmällä tarkoitan enemmän kuin yhden henkilön käsittävää konklaavia ja luulen, että kristillisdemokraatit saattavat äänestää koko kauden yhtenäisesti.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home