Wednesday, January 02, 2013

Rahalla saa ja hevosella pääsee?

SSS kirjoitti juttunsa vaalirahoituksesta jo ennen kuin ilmoitusten viimeinen jättöpäivä oli edes ollut. Minut syksyn kunnallisvaalien budjetit löivät täysin ällikällä. Kampanjointi oli saanut myös oman, eduskuntavaaleista tutun, enemmän yksilöön painottuvan muodon. Onko meillä nyt paras valtuusto, jonka rahalla saa?

Eri puolueiden valtuutettujen rahoituksessa on valtaisia eroja. Otin tarkempaan tutkailuun kolme suurinta puoluetta Salossa. Erot näkyivät hyvin selvästi jo seuratessa kampanjointia ja lehti-ilmoittelua eli sinällään asia ei yllätä. Alle 800 kampanjan käyneet ja erittelemättömät ilmoitukset olen käsitellyt kaikki niin, että summa on ollut 799 euroa, joten tämä saattaa hieman muuttaa summia, mutta kaikilla siis sama summa.

Kirkkaan kärkisijan otti kokoomus, jonka nykyvaltuutetut käyttivät kampanjointiin liki viisinkertaisesti sen, mitä valituiksi tulleet sosialidemokraatit. Kokoomuksen valtuutettujen käytetty yhteissumma oli n. 65 000 euroa eli noin 4650 euroa per valtuutettu. Juhani Nummentalo oli myös netonnut kampanjallaan, sillä ilmoitetut kulut jäivät tuloja pienemmäksi.

Toiseksi eniten rahaa käyttivät Keskustan valituiksi tulleet, mutta jäivät kauaksi kärjestä. Yhteissumma pyörii 21 000 euron paikkeilla. Valtuutettua kohden kampanjoitiin siis noin 1750 euron edestä.

Koska Simo Vesa ei ole ilmoittanut vielä ilmoittanut lopullista rahoitustaan, olen laskenut SDP:n ryhmään mukaan vain ne, joiden ilmoitus on jätetty. Yhteensä kampanjaa käytiin n. 13 400 euron edestä eli rapiat 1200 euroa per nenä.

Suurin vaaleihin käytetty summa oli yli 12 000 euroa. Juha Punnan vaaleihin käyttämällä rahalla olisi siis tehnyt lähes kaikkien demarivaltuutettujen kampanjan.

Itselleni yksi ääni maksoi hieman alle viisi euroa. Kampanjaan meni rahaa liki yhtä paljon kuin edellisissäkin vaaleissa. Asetin itselleni tavoitteen pysyä alle 800 euron siinä onnistuen. Kova panostus sekin jo silloisessa elämäntilanteessani.

On kyllä silti ihmeteltävä, että onko tuhansien ja taas tuhansien eurojen käyttäminen kunnallisvaaleihin välttämätöntä? Onko kilpailu jo Salossakin niin kovaa, ettei täällä pärjää muuta kuin rahalla? En usko. Nikkasen Saku teki upean tuloksen vain parilla sadalla ja Määttäsen Asko kympillä.

Jos kilpavarustelu lopetetaan, muuttuuko tulos radikaalisti? Niiden osalta, jotka itselleen pohjustivat 2015 eduskuntavaaleja, ymmärrän panostuksen hieman paremmin. Tosin niihinkin on matkaa vielä kolme vuotta.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home