Sunday, January 06, 2013

Äänimäärälautakunnat

Eri puolueiden luottamushenkilövalinnat ovat nostaneet runsaan keskustelun paikallislehden keskustelupalstalla. Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että puolueiden olisi hyväksytettävä valintansa toisilla ryhmillä ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Keskustelua on vasta käyty hallituksen puheenjohtajan ja valtuuston puheenjohtajan ympärillä. Kokoomuksen sisäinen kisailu hallituksen piikkipaikasta on kärjistynyt keskusteluun toisen ehdokkaan pätevyydestä. Annika on julkisestikin sanonut tietävänsä, että hän on hyppäämässä suuriin saappaisiin. Kuten pienet lapset kasvavat sisään koon liian suuriin Kuomiin, kasvaa poliitikkokin tehtävänsä mukana.

Sinänsä pidän äänestämistä puolueen sisällä hyvänä, jos sillä vältytään jälkikäteismukinoilta ja spekuloinneilta. Äänestyksen jälkeen kukin nielköön lopputuloksen ja jatkakoon eteenpäin.

Simo Vesa hyökkäsi eilen SSS mielipidepalstalla voimakkaasti SDP:n kunnallisjärjestöä kohtaan. Hän ilmoitti myös, että uusi puolue on etsinnässä. Koska olen vähintään joulumuori, niin onnea valitsemallasi tiellä. Keskustelupalstalla on ihmetelty, miksei häntä ole valittu SDP:n ehdokkaaksi valtuuston johtoon. Sille paikalle ei hän ole edes ikinä halunnut. Yhdestäkään itseään koskevasta asiakohdasta ei hän myöskään vaatinut äänestystä.

Lähtökohtaisesti en ymmärrä näkemystä siitä, että ainoastaan vaaleissa saadulla äänimäärällä pitäisi olla merkitystä paikkoja jaettaessa. SDP nosti nyt lautakuntiin monta uutta, nuorta ja tuoretta tulokasta, joille pääseminen mukaan päätöksentekoon on tie edetä poliittisella urallaan. Mikäli vain äänimäärä olisi ratkaisevassa asemassa, kaupunkimme asioista päättäisi vain pieni joukko henkilöitä.

Tuossa päätöksenteko järjestelmässä paikat voisi sitten jakaa äänijärjestyksessä. Katja Taimelasta tulisi valtuuston puheenjohtaja, Juhani Nummentalosta hallituksen puheenjohtaja. Hallitukseen valittaisiin lisäksi Äyräväinen, Lundén, Viitanen, Tamminen, Punta,  Fribreg, Vesa, Liede,  Lundström, Honkanen, Lehti ja Suonio-Peltosalo. Varapuheenjohtajat Äyräväinen ja Lundén. Ainakin tasa-arvopykälä näyttää täyttyvän varsin mukavasti ja puolueiden kannatuksen mukainen edustuskin saataisiin?

Seuraavat kaksi valittaisiin valtuuston varapuheenjohtajiksi: Eskola ja Marjatta Halkilahti. Sotelautakunnassa olisivat Kanerva(pj), Paassilta(1 vpj.), Uusitalo(2. vpj), Nikkanen, Hyttinen, Leivonen, Sinervo, Huittinen, Junnila, Lindholm, Määttänen, Hemanus ja Koskinen.

Opetukseen valittaisiin Varajärvi(pj), Ruska(1. vpj), Ahonen-Ojala(2 vpj.), J Halkilahti, Nykänen, Vallittu, Mwegerano, Tuominen M, Keto-oja, Passi, Karnisto, Tamminen ja Kymäläinen.

Seuraavan lautakunnan puheenjohtajuuden saisivat muuten kristillisdemokraatit ja Jaana Shelby. Shelbyn äänimäärä ei riittänyt valtuustoon, mutta tässä äänimääriin perustuvassa uusjaossa se riittäisi esim. kaupsun puheenjohtajaksi. Siihen Jaana kyllä olisi varmasti pätevä, onhan hän jo tämänkin kauden lautakunnassa istunut.




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home