Tuesday, December 18, 2012

Attendo herättää kysymyksiä

Salon Seudun Sanomat uutisoi näyttävästi viikonloppuna, että Salon kaupunki aikoo vuokrata Attendo Oy:ltä uusia tiloja vanhuspalveluiden käyttöön. Samalla lakkaisi Pahkavuoren ryhmäkoti. Hyvää tarkoittava ajatus uusista, ajanmukaisista tiloista vanhuksille on varmasti meidän kaikkien yhteinen tahto, mutta ko. sopimus sisältää monta epäilystä herättävää kohtaa.

Keskusteluissa uusien tilojen vuokraaminen on yhdistetty vuoden 2011 syksynä tehtyyn päätökseen Särkisalokodin lakkauttamisesta, eikä ihme, koska nyt ollaan tekemässä sopimusta, joka tarkoittaa kahdeksan lisäpaikan syntymistä vanhustenhuoltoon. Särkisalokodin lakkauttamispäätöstä tehdessä meille päättäjille vakuutettiin, että paikat riittävät sulkemisesta huolimatta. Nyt mieleen herää ajatus, riittävätkö sittenkään. Tai sitten kulisseissa puuhataan jo jonkin toisen yksikön lakkauttamista.

Salon kaupunginhallitus antoi lokakuussa puoltonsa Tyvene Oy:n lainalle, mutta linjasi samalla, ettei päätöksellä sitouduta mihinkään, mutta vain kuukautta myöhemmin sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitettiin Attendon esitys tilojen yhteiskäytöstä. Itse uskon, että Attendon tarjouksesta oli tieto jo lainan puoltoa käsitellessä, mutta sitä ei vain haluttu kertoa.

Vaikka kuinka yritetään muuta todistaa, on kyseessä askel kohti koko palvelun yksityistämistä. Ensi sijassa mennään vuokratiloihin, joissa asiakkaat ovat vuokrasuhteessa kaupungin sijasta suoraan Attendoon. Laitteista ja kalusteista sovittu vuokra on niin edullinen, ettei se voi olla todellinen. Jo tästä syystä pitäisi olla hereillä. Puhetta on ollut myös henkilöstön yhteiskäytöstä.

Mitä sitten, kun Attendo ilmoittaa, että vuokra nousee tuntuvasti? Kaupungin on pakko maksaa, koska omia tiloja ei enää ole. Mitä sitten, kun Attendo ilmoittaa, että sopimus irtisanotaan, ellei muitakin palveluita osteta heiltä? Kaupungin on pakko ostaa, kun omia tiloja ei enää ole. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa kaupunki on pakotettu yksityistämään koko toiminnan Viitanlaaksossa.

Kaikkein pahiten asiassa haiskahtaa kiire. Vielä kuukausi sitten puhuttiin neuvottelujen jatkamisesta, mutta tulevana keskiviikkona kokoontuvalle lautakunnalle esitetään jo sopimuksen hyväksymistä. Yksityinen yritys ei voi sanella kaupungin päätöksenteon aikataulua, joten taitaa olla kyse virkakoneiston pelosta, ettei esitys enää uuden valtuustokauden alkaessa mene läpi.

Koska kaupungin yhteistyö paikallisten ja voittoa tavoittelemattomien toimijoiden kanssa on ollut äärettömän vaikeaa, eikä siihen ole ollut kiinnostusta miltei ollenkaan, on pakko lopuksi kummastella toimialan halua tehdä yhteistyötä monikansallisen yrityksen kanssa. Tällaisenko arvovalinnan me haluamme tehdä?

Julkaistu SSS 18.12.2012

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home