Työllistämisprosessi
Salon kaupungin myllerrys jatkuu ensi vuonnakin ja sitä seuraavana. Varmaan koko valtuustokauden saamme elää erinäisten epävarmuustekijöiden ikeessä. Kaupunginvaltuusto nuiji pari viikkoa sitten kiinni noin seitsemän miljoonan euron henkilöstösäästötavoitteen.Organisaatiouudistus on laadittava vuoden ensimmäisten kuukausien aikana. En halua, että sille käy kuten hallintosäännölle, josta tehty esitys viipyi matkalla aina ties minkäkin tekosyyn varjolla. Ensin hallintosääntötyöryhmää ei kutsuttu koolle, koska prosessien kuvaaminen oli kesken. Prosessien kuvaaminen on edelleen kesken, vaikka työtä on nyt tehty kohta neljä vuotta. Välillä pistää ihmetyttämään, miksei mikään valmistu.
Kaupunginjohtaja olisi halunnut ulkopuolisen konsultin valmistelemaan organisaatiouudistusta. Tämä kielii siitä, että kaupungin organisaatiosta puuttuu joko osaaminen tai uskallus muutosten tekemiseen. Veikkaisin jälkimmäistä. Virkamiehistö on lojaali toisilleen, eikä halua esittää kaverin tuolia heilutettavaksi. Jos virkamiesjohto ei kykene muutosten tekemiseen, on asiaan otettava vahva luottamushenkilöohjaus.
Järkevä organisaatio ja optimaalinen palveluverkko tulevat tuomaan pysyviä säästöjä kaupungin menoihin.
Lomautusten toimimattomuus on tullut tämän syksyn aikana huomattua, joten ne tuskin ovat vaihtoehtona henkilöstösäästöjä etsittäessä. Lomautukset ovat aiheuttaneet ongelmia mm. kaupungin työllistämistoimissa. Emme ole enää kyenneet työllistämään pitkäaikaistyöttömiä, joten Kelalle maksettava "sakko" on kasvussa. Kysymys kuuluu, onko järkeä lähteä edes yt-neuvotteluihin?
Ensi vuonna tulee kiinnittää erityistä huomiota työllistämiseen, jotta saamme pitkäaikaistyöttömille töitä sekä sakkomaksut kuriin. Työllisyydestä huolehtiminen on kaupungille hyödyllistä monestakin näkökulmasta: verotulot kasvavat ja myös toimeentulotuen tarve pieneneeole, kun henkilö pääsee palkkatuettuun työhön.
Salossa Kelalle maksettavat maksut ovat olleet aina korkeat. Jopa silloin, kun meillä meni vielä hyvin, roikotimme pitkäaikaistyöttömiä kortistossa sen sijaan, että olisimme tehneet työllistämistpanostuksia. Miten voisikaan olettaa meidän kasvaneen työllisyysosaajiksi, kun emme ole sitä ikinä osanneet. Vai oliko niin, että rikkaan kaupungin tarvinnut välittää satojen tuhansien ylimääräisistä laskuista? Rahaa oli, joten oli aivan sama, minne sitä käytettiin?
ps. Olen muuten sitä mieltä, että seuraavan hallintosääntötyöryhmän puheenjohtajaksi tulee valita luottamushenkilö, jotta seuranta tulee hoidettua, eikä joka käänteessä vedota tekosyihin keskeneräisistä prosesseista sun muusta.
Lisäksi olen sitä mieltä, että Salon ei tule antaa Attendolle pikkusormeaan yhteisten tilojen muodossa. Siinä voi mennä koko käsi.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home