Friday, November 30, 2012

Liian halpa ollakseen totta?

SSS uutisoi tänään, että Salon Sote-lautakunta ei tartu oikopäätä Attendon tarjoukseen tilojen vuokraamisesta. Lisäksi uutisessa kerrotaan, että selvitys halutaan myös muilta yrityksiltä. Varmaan kaikki meistä haluavat vanhuksille hyvät, uudet ja asianmukaiset tilat, mutta keskiviikkoisella esityslistalla olleessa tekstissä on mielestäni monta epäilyttävältä haiskahtavaa kohtaa.

Ensimmäinen epäilyksen herättäjä on puolta halvempi vuokra kuin nykyisissä vanhoissa tiloissa Pahkavuoressa. Joko kaupungin sisäiset vuokrat ovat pahasti pielessä tai Attendo on heittänyt lautakunnalle täkyn, johon on helppo tarttua. Mitä sitten, kun vuokra nouseekin hetken päästä uusiin ulottuvuuksiin? Kaupungin on vain pakko maksaa, kun omia tiloja ei enää ole.

Lehtijutussa todetaan, että kaupunki on kiinnostunut vain seinistä. Lautakunnan esittelytekstissä todetaan kuitenkin, että Attendo tuottaisi niin ruoka-, siivous- kuin pyykkipalvelunkin, joista maksetaan sopimuksen mukainen hinta. Sama kysymys kuin vuokran kanssa: mitä sitten, kun hinnat nousevat? Valitettavan kyynisenä uskon monikansallisen jättiyhtiön pesevän Salon kaupungin 6-0 sopimusten luonnostelussa.

Kolmas kohta liittyy viime syksynä tehtyihin päätöksiin Särkisalokodin ja Kajalakodin suhteen. Tuolloin meille vakuutettiin, että lakkauttamispäätösten jälkeen tullaan toimeen olemassa olevilla paikoilla. Nyt oltaisiin kuitenkin perustamassa kahdeksan tehostetun palveluasumisen paikkaa lisää. Väistämättä herää kysymys, onko luottamushenkilöitä johdettu harhaan paikkojen riittävyyden suhteen. Tai sitten ollaan lopettamassa vielä jotain muutakin yksikköä, jonka asukkailla tuo kahdeksan lisäpaikkaa täytetään. Joku ei nyt täsmää.

Esityslistalla mainitaan myös, että A-klinikkasäätiö on kiinnostunut koko Pahkavuoren tilakokonaisuudesta. Kiinnostus ei ole varmuutta. Mitä sitten, jos meillä onkin taas tyhjää tilaa neliökaupalla? Kaupungin kulut tätä myötä vain lisääntyvät vrt. nuorisotilan vuokraaminen, josta säästöjä tulee, kunhan joskus tyhjäksi jäävät kiinteistöt myydään.

Aiemmin asiaa käsitelleessä lehtijutusta Attendon edustaja totesi, että yritys tarvitsee kaupungin rinnalleen pienentääkseen riskiään. Muistuttaa vähän tuota talouskuplan puhkeamista, jossa voitot menevät sijoittajien taskuun, mutta riskit kantaa veronmaksaja. Saman lehtijutun mukaan Attendo maksaa veronsa Suomeen. Googlettamalla yritystä, löytyy linkit niin AVI:n huomautuksiin kuin yhtiön tarjoamaan verosuunnitteluapuun lääkäreille.

Mikäli pää yrityksille tätä kautta avataan, niin se on silloin auki. Hetken päästä meille tullaan esittämään, että koko palvelu pitää ostaa Attendolta. Olen hieman kummissani siitä, että kaupungin on ollut tuhottoman vaikea tehdä yhteistyötä mm. yhdistyksen pyörittämän Ilolansalon kanssa, mutta monikansallisten yritysten kelkkaan oltaisiin hyppäämässä lähes tuosta vain.

Toivon todellakin pidempää aikalisää kuin kahden kokouksen välinen aika tämän asian perusteelliseen pohdintaan ja selvittelyyn. Lopuksi täytyy todeta pettymykseni poukkoilevaan päätöksentekoon. Viime syksyn palveluverkkopäätöksen jälkeen on jo yritetty lakkauttaa kaksi koulua(Svenska skolan ja Montessoriopetus) sekä nyt Pahkavuoren ryhmäkoti. Ehkä valta näissä asioissa pitäisikin olla kaupunginvaltuustolla?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home