Tuesday, November 13, 2012

Kuin Haminan kaupunki

Eilen lyötiin lukkoon Salon kaupungin budjetti 2013. Muutamia omia havaintojani valtuuston kokoukseen liittyen.

1) Valtava keskustelu käytiin tämän vuoden lisämäärärahoista. Määrärahaylitysten tullessa valtuustoon ei kuitenkaan ole oikein mitään tehtävissä. Asiaan pitäisi jo tarttua aikaisemmin. Nykymeno tuntuu hieman hälläväliä-asioidenhoidolta, jossa määrärahat ylittyvät, mutta asiaan ei tartuta. Ei ole edes halua.

2) Veroprosentti määrättiin tasolle 19.75. Suurempaa korotusta halunneet laupiaasti kertoivat pöntössä, ettei veronkorotus tarkoita sitä, että rahat laitetaan lisäkustannuksiin, vaan otetaan vain vähemmän lainaa. Katin kontit, paljastui myöhemmässä vaiheessa.

3) Opetustoimen budjettiin tehtiin kuudessa minuutissa yli neljän miljoonan lisäysesitykset ja niiden kaaduttua alettiin väittää SoMessa, että valtuusto päätti lomauttaa myös 2013. Kyllä oli melkoinen sekametelisoppa, jonne oli eksynyt vissiin jotain muutakin kuin meteleitä. 

4) Valtuutetut eivät ole edes neljän vuoden jälkeen oppineet, missä kohtaa talousarvioon tehdään määrärahamuutoksia koskevat muutokset. Niitä tehtiin milloin tekstissä ja milloin perusteluissa. Pah.

5) Valtuuston päätösvaltaan ei kuulu päättää Varvojärven saunasta, vaan määrärahoista, joilla lautakunta toimintaansa pyörittää. Vaikka saunan lopettaminen olisi ollut minustakin väärin, ihmettelen, miksi keskustelu lähti taas sauna-aiheeseen. Asiassa suurimmin minua häiritsi se, että valmistelu oli salamyhkäistä, eikä meille missään budjettikirjan sivuilla kerrottu, että saunan lakkautus on yksi syy vähemmille kuluille. Avoimmutta! Ja oikeasti valtuusto ei päätä lukion rehtoreista tai saunoista. Ei vain päätä. Niistä ratkaisuvalta on siirretty ao. lautakunnille.

6) Katja hoiti varsin sekavaa kokousta mallikkaasti. Varsin sekava se oli siksi, että ei taaskaan oltu aivan kartalla siitä, miten kirjaa luetaan. En tiedä, kuinka selkeästi se pitäisi kirjoittaa, jotta kokouksen kulku siitä helpottaisi.

Kaiken kaikkiaan allekirjoittaneelle varsin merkittävä kokous. Jääköön se toiseen kertaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home