Monday, November 05, 2012

Kenttää kyydissä

Kohta on tämän valtuustokauden viimeisen budjettikäsittelyn aika. Viikon päästä maanantaina naulataan kiinni vuoden 2013 budjetti, joka on karua luettavaa. Leikkauksia, henkilöstösäästöjä ja minimiin vedetyt investoinnit.

Investointien osalta suurta haloota herättänyt liikenneympyrä poistui suunnitelmista kaupunginhallituksen käsittelyssä. Urheilupuiston saneeraus sen sijaan jäi ohjelmaan, vaikka on sekin herättänyt kuntalaisissa suuria tunteita. En ole ihan varma, ovatko kaikki kriitikot käyneet kentällä viime vuosina, koska osasta lausuntoja saa sen kuvan, että nyt oltaisiin investoimassa priimakuntoiseen kenttään.

Kenttä on huonossa kunnossa sekä nurmikentän että yleisurheilun suorituspaikkojen osalta. Syyssateilla on enää turha kuvitella voivansa pelata jalkapalloa yläkentän nurmella, joka muistuttaa sateella ennemminkin lampea kuin nurmikkoa. Kenttä ei läpäise vettä.

Pelit on siis siirretty alapuolen keinonurmelle, joka on jo nyt riski pelaajille. Alusta ei enää ole sovelias pelaamiseen edes vanhimmille junioreille. Kolmen talven jälkeen, joilloin kenttä on tarkoitus uusia, matto tuskin on sovelias enää nuoremmillekaan junioireille ja on turha puhua sen siirtämisestä yhtään minnekään. Jo tulevana talvena seurat joutuvat miettimään, missä harjoittelu tapahtuu, koska kenttä ei enää ole turvallinen.

Urheilupuiston saneerauksessa lähtökohtana on kääntää keinonurmi samaan suuntaan kuin ylänurmikin on. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kentän alla oleva lämmitysputkisto käänntetään, jolloin investointi kaupungille on huomattavasti kalliimpi kuin pelkän keinonurmen uusiminen. En usko päivääkään siihen, että putkisto olisi jo nyt siinä kunnossa, että se olisi uusittava. Eihän voi olla niin, että joka kerta maton tullessa tiensä päähän, pitää myös putket uusia?

Tiedän, että jalkapalloseurat toivovat kentän uusimista nopeammin kuin vuonna 2015. Tiedän myös, että seuroilla saattaisi olla omaa halua uusia pinta itse, jotta harjoittelu voisi jatkua Salossa tauotta. Kaupungin virkamiehistö pitää kuitenkin tiukasti kiinni siitä, että kenttä pitää kääntää ja tällöin puhutaan täysin toisen mittaluokan budjetista. Salon kaupungissa on tehty henkinen päätös keinonurmen ajoittaisesta uusismisesta silloin, kun nurmi on alunperin rakennettu. On täytynyt olla tiedossa, että pinta ei ole ikuinen.

Miksi ihmeessä, jos jollain tahoilla on halu uusia kenttä ensi vuonna, seurat pääsevät keskinäiseen yhteisymmärrykseen kentän käytöstä ja kaupungille ei tule uusia kustannuksia, kaupunki pitäytyy tiiviisti suunnitelmassaan? Pinnan uusimisen kautta saisi aikaistettua yläkentän investointia vuodella ja keinonurmi voitaisiin kääntää sitten, kun uusiminen seuraavan kerran n. kahdeksan vuoden päästä on jälleen keskusteluissa.

On totta, että yleisurheilun harjoitusalueita ei pysty tekemään, jos keinonurmi jätetään nykyiseen suuntaansa, mutta come on! Ovatko harjoitusalueet nyt ihan ykkösjuttu tässä investoinnissa? Siis vaikka ne tehtäisiinkin vasta muutaman vuoden kuluttua kentän korjaamisen jälkeen. Samoin puuttuvat investointisuunnitelmasta pukukopit ja katsomo, joista ensin mainitut ovat todella rupuisessa kunnossa ja urheilupuiston kokoiseen toimintaan niitä on myös liian vähän.

Tämä on nyt omaa ajatteluani, enkä voi ollenkaan ymmärtää, miksei suunnitelmia voi muuttaa, jos talousahdingossa kärvistelevälle kaupungille tarjoutuu tilaisuus saada isompi investointi lykättyä vielä muutamalla vuodella eteenpäin. Kenttäinvestointia tulee kuitenkin aikaistaa vain siinä tapauksessa, että uusimisen hoitaa joku muu kuin kaupunki itse.

*******

ps. A. Leppästä ottaa päähän(hän käytti rumempaa sanaa) kunnallisvaalien vaalitulos. Henkilöstölle koittavat hänen mukaansa vaalituloksen myötä entsitä ankeammat ajat. Kummastelen hieman hänen harmistustaan, koska hän on viimeisen vuoden tehnyt taukoamatta töitä juuri saadun vaalituloksen eteen.


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home