Wednesday, October 17, 2012

Yhtä pätevät, samanarvoiset?

Nainen ja mies kampanjoivat kuntavaaleissa rinta rinnan. Keskenään he ovat samaa ikäluokkaa, koulutustaustaltaan identtisiä, työtä he tekevättä toisiaan vastaavassa asemassa, ovat ehdolla samasta puolueesta ja molemmilla on pieni lapsi. Molemmat potentiaalisia nimiä johtopaikoille kunnan luottamustehtävissä.

Kuntalainen saapuu vaalitilaisuuteen. Arkensa asioista kiinnostunut äänestäjä kyselee ehdokkaiden kantoja vanhuspalveluihin, terveydenhuoltoon ja katujen kunnossapitoon. Ehdokkaat kertovat omasta kannastaan, perustelevat näkemyksiään ja kuuntelevat myös kysyjän kantoja. On vaikea löytää eroa ehdokkaiden arvoista ja mielipiteistä.

Kuntalainen haastaa ehdokkaat kiivaaseen väittelyyn keskustan kehittämissuunnitelmista, jotka eivät hänen mukaansa vastaa ollenkaan nykypäivän odotuksia. Jälleen ehdokkaat kertovat mietteitään ja toteavat kuin yhdestä suusta kannattavansa tekeillä olevaa suunnitelmaa. Mies on perehtynyt kaavoitukseen ja hallitsee asian. Hän kertoo hyvät puolet niin ympäristön kuin liiketoiminnankin näkökulmasta. Nainen katsoo asiaa enemmän ihmisten näkökulmasta ja toivoo keskustasta ihmiselle hyvää.

Sivutaanpa keskustelussa eurokriisiä ja Espanjan talousvaikeuksiakin. Nainen on tässä keskustelussa vahvoilla. Hän on ollut aina erityisen kiinnostunut kansainvälisistä asioista ja perehtynyt niihin. Hän kykenee keskustelemaan provosoitumatta ja on vahva kannassaan. Mieskin on perillä asiasta, mutta osaaminen hukkuu naisen vahvaan taitamiseen.

Aikansa keskusteltuaan äänestäjä on tyytyväinen saamiinsa vastauksiin ja kiittää ehdokkaita keskustelutuokiosta. Hän lähtee kiertämään vaalitilaisuuksiin toistenkin puolueiden teltoille. Saatuaan kierroksensa tehtyä hän palaa takaisin, mutta pysähtyy nyt vain esittääkseen lisäkysymyksen naiselle.
Kysymys koskee naisen perhetaustaa. Kun selviää, että kotona on pieni lapsi, josta nainen on yksin vastuussa, seuraa toinen kysymys. Toiseen kysymykseen sisältyy epäilys siitä, miten nainen pystyy huolehtimaan lapsestaan tultuaan valituksi.

Nainen hämmentyy ensimmäistä kertaa koko keskustelun aikana. Hän ei ole edes ajatellut, että lapsensa hoito nousisi keskusteluun vaalien alla. Hän pitää asiaa henkilökohtaisena. Asiana, josta on lähipiirin kanssa käyty ennen vaaleja monet keskustelut. Asiana, joka ei vaikuta hänen osaamiseensa tai pätevyyteensä. Tämän hän kertoo myös kysyjälle. Kuntalainen poistuu paikalta ja miettii vielä äänestyspäätöstään.

28.10 hän seisoo äänestyskopissa kynä kädessään. Hän muistaa tilaisuudessa tapaamansa naisen ja miehen. Hän muistaa saamansa vastaukset. Hän tietää, että molemmat olisivat päteviä hoitamaan hänen asioitaan. Hän miettii, onko naisen perhetaustalla ja lapsella vaikutusta naisen kykyyn johtaa kaupunkia. Hän pyyhkii mielestään viimeiset kaksi kysymystä. Vastakkain ovat mies ja nainen, yhtä pätevät, yhtä vahvat, omien alojensa asiantuntijat.

Käsi piirtää numeron

Ylläoleva on tasa-arvovaalit.fi -sivustolle kirjoittamani kuntavaalikolumni, joka julkaistiin 9.10.2012.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home