Thursday, October 25, 2012

Keskeneräisiä uudistuksia

Olen kiertänyt hyvän aikaa vaalikentillä ja valtakunnallisesti kuumaksi perunaksi noussut sote-uudistus ei ole tullut vastaan yhdessäkään keskustelussa. Kuntalaiset ovat toki huolissaan palveluista, mutta heitä ei ole kiinnostanut se, millaisella rakenteella palveluita järjestetään, vaan se, että palveluita on.

Salon Seudun Sanomien vaalipaneelissa vanhempi herrahenkilö yleisöstä kysyi, minkä asian panelistit kokevat terveydenhuollon puolella tärkeimmäksi ensi valtuustokaudella. Kovin oli kummastukseni suuri, kun kaupunginhallituksen puheenjohtajaa myöten tärkeimmäksi koettiin synnytysten ja lastenosaston säilyminen Salossa. Allekirjoittaneelle olennaisinta, että terveyskeskuksessa olisi tarpeeksi lääkäreitä, jotta hoitoon pääsisi nopeammin. Tästä myös kysymyksen esittäjäkin oli huolissaan.

En väheksy synnytys- ja lastenosastojen olemassaoloa kaupungissamme, mutta meillä on vakavia ongelmia perusterveydenhuollossa, jotka pitää hoitaa kuntoon. Kertomus lääkäriin pääsyn vaikeudesta on esillä miltei jokaisessa vaalitilaisuudessa. Lisäksi kaupungin lisääntyvä työttömyys tulee kasvattamaan terveyskeskuksen kuormaa, kun ihmiset tipahtavat työterveyshuollon ulkopuolelle. Perusterveydenhuollon avulla voimme myös vaikuttaa erikoissairaanhoidon tarpeeseen. Varhainen puuttuminen säästää kustannuksissa. Juuri julkisen perusterveydenhuollon edellytysten turvaamiseksi tarvitsemme uudistuksen rakenteisiin. 

Keskusta käy kuntavaalikampanjaa härskisti kunta- ja soteuudistuksen voimalla. Puolue, joka on ollut kaksi vaalikautta pääministerin pallilla ja kantanut ao. hallinnonalan ministerin salkkua, tekee nyt kuntavaaleja asioilla, joille he eivät saaneet aikaiseksi yhtään mitään.

Hallituksen alkuperäinen linjaus vahvoihin peruskuntiin perustuvasta mallista on hyvä. Kuntayhtymiin valuva päätöksenteko on kaikkea muuta kuin lähidemokratiaa tukevaa. Käsi pystyyn, kuka pystyy nimeämään SSKKY.n  tai VSSHP:n valtuustojen ja hallitusten salolaisjäsenet. Ja siis ilman googlea.

Uutisointi kertoo, että hallituksen sisällä on kiistaa enää muutamissa kysymyksissä sote-uudistuksen suhteen. Kokoomus haluaisi avata palvelutuotantoa enemmän yksityistämiselle. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että pörssi- ja veroparatiisiyhtiöille avattaisiin mahdollisuus saada jalkansa myös erikoissairaanhoidon oven väliin. Siellä liikkuvat ne todella isot rahat.

Maan hallitus tekee aivan oikein, ettei se tule ulos asialla, josta ei vallitse hallituksessa yksimielisyyttä. Kuuden puolueen hallitukseen mahtuu monenlaista kantaa ja on ymmärrettävää, että kompromissin hakemiseen välillä menee aikaa. Mikäli SDP:n ja Kokoomuksen välillä ei olisi mitään ideologisia eroja, olisimme todennäköisesti samaa puoluetta.

Ps. Eilinen Maikkarin vaalitentti oli kamalaa katsottavaa. Voisiko enää sekavammaksi huuteluksi mennä?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home