Sunday, September 23, 2012

Puskista päätöksentekoon

Olen useasti kehunut tapaa, jolla Salossa valmistellaan talousarviota, ja miten toiminta on muuttunut sitä myötä avoimemmaksi ja päättäjien tietomäärä lisääntynyt. Viimeisen kuukauden aikana on kuitenkin kuin puskista tullut pari päätöstä, joista on ensimmäisenä saanut lukea vasta lautakunna esityslistasta.

Ensimmäinen iso päätös oli keskittää nuorisotilat entisen Agrimarketin tiloihin. On ymmärrettävää, että toimintaa pyritään näin tehostamaan, sillä nuorisotoimen henkilöstöresurssit ovat rekrytointikiellon vuoksi vähentyneet, kun määräaikaisia ei enää ole saanut palkata. Tilojen siirtoa on kuitenkin valmisteltu jo pidemmän aikaa.

Päätöksessä ehkä eniten mietityttää se, että tilan vuokraamisessa yksi peruste oli se, että keskittäminen tuo säästöä tilakustannuksiin. Nuorisotoimi on tähän mennessä maksanut vuokria sisäisesti kaupungille ja nyt siirrytään maksamaan ulkoisia vuokria. Eli tilojen kustannukset jäävät edelleen olemaan kaupungin budjettiin, vaikka nuorisotoimen omassa budjetissa säästö näkyykin. Tulos on siis yli sadantuhannen euron lisäkustannukset kaupungille, mikäli tyhjeneviä kiinteistöjä ei saada myytyä. Välillä tuntuu, että kokonaisnäkemys siitä, miten kulut kaupungissa muodostuvat puuttuu, koska tällaisia perusteettomia säästöväitteitä esitetään.

Toinen kysymys liittyen ao. päätökseen on Ollikkalan nuorisotilan loppuminen. Nuorisotilalla on käynyt paljon maahanmuuttajia ja minua mietityttää, miten he löytävät uudelle tilalle vai löytävätkö ollenkaan. Sama huoli liittyy siihen, löytävätkö halikkolaiset nuoret tiensä keskustan isolle tilalle.

Puskista tuli myös teknisen lautakunnan ensi vuodelle suunniteltujen investointien joukossa Mariankadun jättiliikenneympyrä. Mikäli asia olisi esitelty talousarviota valmistelevalle konklaaville, olisi se todennäköisesti tyrmätty jo alkuunsa, kun jokainen ryhmä olisi saanut asiaa rauhassa käsitellä. Luulen, että lopputulema olisi ollut erilaisten vaihtoehtojen etsiminen. Asiasta käymieni keskustelujen ja yhteydenottojen punainen lanka on ympyrä tarve ja koko suhteessa alueen liikennemääriin.

Asiasta olen keskustellut myös teknisen lautakunnan pj Seppälän kanssa ja minua hieman korpeaa tilanne, mihin teklan ryhmämme on joutunut sen vuoksi, että asioita tuodaan käsittelyyn puskista ja ilman kunnollista poliittista ennakkovalmistelua.

Tosiasia on, että risteykselle on pakko tehdä jotain, mikäli Venemestarinkatu puhkaistaan. Nykyisellään alue ei suoraan ole kelvollinen risteykselle. Mitä sille tehdään, onkin sitten eri kysymys. Viime päivinä asiasta on keskusteltu paljon ja erilaisia vaihtoehtoja on esitetty. Toivottavasti tarkoitusta palveleva ja huomattavasti edullisempi ratkaisu löytyy ja risteys saadaan turvalliseen kuntoon. Kokonaan ilman määrärahaa ei risteystä voida kuitenkaan jättää tai sitten Venemestarinkatu jää entiselleen ja liikenne kulkee edelleen Sepänkadun kautta.

Tämäkin myrsky lienee siis lopulta aivan turha. Budjetin valmistelutapa on soveltunut varsin hyvin siihen, että asiat, joilla ei ole poliittista kannatusta, ovat kaatuneet jo alkumetreillä (mm. iltapäiväkerhotoiminnan lakkauttaminen tai koulukyytioikeuden muuttaminen). Kunpa näin olisi menetelty myös investointien kanssa. Tällöin myös päätöksenteko näyttää vähemmän poukkoilevalta, kun puolueet ovat voineet rauhassa linjata kantansa.




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home