Tuesday, September 25, 2012

Jälleen melua jätteestä

Koko kuluvan valtuustokauden on Salossa meuhottu jätteistä. Milloin kyse on kuljetuksista, milloin ekomaksusta ja milloin vain siitä, että jätteistä saa aikaiseksi tunnepitoisen keskustelun, vaikka mitään akuuttia keskusteltavaa ei juuri nyt olisikaan.

Jätelain muutosten myötä Saloonkin perustettiin jätelautakunta. Lautakunta on yhteinen kolmen muun Rouskis Oy:n osakaskunnan kanssa. Lautakunnassa Salolla on kolme jäsentä, mikä johtaa tilanteeseen, jossa kolme pienempää omistajaa voivat suvereenisti päättää suurimman omistajan asioista. Pienillä omistajilla on kaksi jäsentä kullakin kunnalla.

Ensimmäinen vääntö on jo aloitettu. Lautakunta päätyi äänestyspäätöksellä kannattamaan jätehuollon perusmaksun käyttöönottoa. Salon kaupunginvaltuusto on 17.5.2010 äänestyspäätöksellä asettunut vastustamaan perusmaksua vastaavaa ekomaksua. Salon kaupunginhallitus antoi eilen lausuntonsa liittyen jätemaksuun. Asiasta äänestettiin kahdesti.

Vaikka olen valtuustossa äänestänyt maksun puolesta, olen sitä mieltä, että valtuuston päätöstä tulee kunnioittaa, eikä kaupunginhallitus tai mikään muukaan elin voi lähteä toimillaan kävelemään valtuuston yli. Vain valtuusto voi muuttaa omat päätöksensä. Siksi tein kaupunginhallituksen puheenjohtajan muutosesityksestä poikkeavan esityksen.

Oma muutosesitykseni kuului:
"Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan, että jätehuollon perusmaksua ei tule ottaa käyttöön Salon kaupungissa. Salon kaupunginvaltuusto on aiemmin päättänyt olla ottamatta käyttöön perusmaksua vastaavaa ekomaksua. Tilanteessa ja perusteissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Jätelautakunnan tulisi kunnioittaa kaupunginvaltuuston 17.5.2010 tekemää päätöstä."

Olennainen ero esitysten välillä oli se, etten todellakaan pitänyt tarpeellisena puuttua lausunnossa Rouskis Oy:n toimintaan ja sen tehostamiseen. On vastenmielestä, miten omistajaohjauksen taakse verhotaan avoin halveksunta kunnallista toimijaa kohtaan. Tällaisessa kannanotossa en halunnut olla mukana ja siksi toisen kierroksen ääneni oli tyhjä.

Jätelautakunta saa kuitenkin asiassa päättää oman harkintansa mukaan. Tämä problematiikksa on ollut tiedossa lautakuntaa valitessa. Se on itsenäinen toimija, jonka päätöksiin ei yhdenkään kunnan hallituksella tai valtuustolla ole sanomista. Voimme toki ottaa kantaa, mutta se ei tarkoita, että lautakunnan olisi pakko toimia sen mukaisesti, vaikka olisikin suotavaa ottaa omistajien tahto huomioon.

Omaan sekajätteen määräämme pystymme vaikuttamaan kierrättämällä. Kerrostaloasujan helppous on omalla kotipihalla olevat purkit, joihin bio-, energia- ja pahvijätteet yms. voi kiikuttaa. Omakotiasujana käytin hyötyjätepistettä aktiivisesti tavoitteena harventaa sekajäteastian tyhjennysväliä. Loppujen lopuksi kuluttaja maksaa aina jätehuollosta. Ei ole väliä sillä, onko käytössä perusmaksu tai maksammeko oman osamme ainoastaan astian tyhjennyksestä. Jos perusmaksua ei ole, kallistuu astian tyhjennys.

Lopuksi on pakko ihmetellä sitä pakkausjätteen määrää, joka kaupasta tulee kotiin kannettua. Monet tuotteet ovat ensin pahvissa, sitten pahimmillaan kahdessa muovissa. Onkohan tämä asia aivan loppuun saakka ajateltu?







 




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home