Sunday, September 16, 2012

Investointien suossa

Lautakunnat ovat pikkuhiljaa lyöneet lukkoon omia talousarvioesityksiään ensi vuodelle. Lopullisesti budjetista päättää valtuusto näillä näkymin marraskuussa. Jokainen lautakunta on tahollaan tehnyt leikkauksia omaan budjettiinsa.

Keväällä annettuun budjettiraamiin on ainakin sosiaali- ja terveyspuolella ollut vaikea mahtua. Ylitystä on reippaasti. Oma ennustukseni on, että punakynä käy vielä uudelleen läpi kaikkien hallintokuntien budjetit. Taloustilanne on raamin asettamisesta muuttunut vieläkin vaikeammaksi.

Myrskyjä ovat ehtineet jo nostaa investoinnit, joita lautakunnat ovat esittäneet. Sekä Mariankadun liikenneympyrä että Urheilupuiston kentän uusiminen ovat saaneet aikaan melkoista säpinää. Urheilukentän saneeraus ajoittuu vasta vuosille 2015-16 ja kyse on siis tässä vaiheessa vasta suunnitelmasta. Valtuusto päättää vuosittain, mistä investoinneista pidetään kiinni.Ymmärrän asian aiheuttaman hämmennyksen.

Mariankadun liikenneympyrän yksinomainen tarkoitus ei ole helpottaa Astrum-keskuksen liikennettä, vaan ympyrästä rupeaa kulkemaan myös Venemestarinkadun liikenne. Venemestarinkatu on tarkoitus katkaista siten, että ammattiopiston liikenne siirtyy kulkemaan suunnitellun ympyrän kautta.

Salon Seudun Koulutuskuntayhtymä on sijoittamassa koko liikenteen koulutuksensa entisen Laurin koulun tontille, jolloin myös kadun raskas tulee lisääntymään. Katkaisulla on tarkoitus rauhoittaa liikenne asuinkiinteistöjen läheisyydessä. Ympyrän koko ja mittava hinta johtuvat varmasti tästä raskaan liikenteen kulkemisesta. Ilman katkaisua liikenne tulee kulkemaan pitkin Venemestarinkatua ohi asutuksen.

Edellä mainitut investoinnit ovat vilkkaassa nettikeskustelussa nostaneet esiin sen, miten näihin suunnitellut määrärahat tulisi käyttää hoitajien palkkaamisen ja opettajien lomautusten perumiseen. Valitettavasti on todettava, että investointien määräraha joko on budjetissa ko. investointia varten tai sitä ei ole budjetissa ollenkaan. Käyttötalousmenojen puolelle ei rahoja tulla siirtämään, vaikka investointi poistuisikin. Olisi kestämätöntä, mikäli vuosittain toteuttamatta jäävien investointien verran siirrettäisiin aina käyttötalousmenoihin.

Lopuksi totean, ettei tämä kirjoitus ole kannatus eikä vastustus liikenneympyrälle tai urheilukentälle, vaan faktapohdintaa. En ole vielä ottanut kantaa ko. investoinneista, koska en ole täydellisesti ehtinyt asioihin perehtyä. Tulen päättämään kantani ennen kaupunginhallituksen talousarviokäsittelyä. Erityisesti ensi vuodelle suunnitellun ympyrän suhteen on tarkasteltava myös sitä, ajoittuuko aito tarve todella jo ensi vuoteen.

Vaikka taloustilanne on vaikea, ei kaupunki voi lopettaa investoimista kokonaan. Tai voi, mutta se ei pitkällä tähtäimellä ole järkevää. On kuitenkin entistä tarkemmin arvioitava, mitkä investoinnit toteutetaan, koska ne joudutaan tällä hetkellä tekemään kokonaan velaksi.




0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home