Monday, September 10, 2012

Ideologian armoilla

Turun Sanomien netissä on kuntavaaliasioita käsittelevä osio, joissa on lyhyesti esitelty eri puolueiden tavoitteita omassa kunnassaan lehden levikkialueella.

Salossa puolueet yhtä lukuunottamatta ovat nostaneet tuohon lyhyeen, parin lauseen esittelyyn, työllisyys- ja/tai talousnäkökulmaa. Me demarit haluamme rakentaa kaupunkiin valtuustokauden mittaisen ohjelman, jolla talous tasapainotetaan. Avattuna tämä tarkoittaa sekä menokuria että tulopuolen tarkastelua.

Suurimman eron SDP:n ja Kokoomuksen välille muodostaa palvelutuotanto. Kokoomus ilmoittaa jo tuossa lyhyessä esittelyssä tavoitteekseen monituottajamallin. SDP korostaa omassa ohjelmassaan kunnallisen tuotannon ensisijaisuutta. Sanoudumme irti ideologisesta yksityistämisestä.

Räikein esimerkki ideologian toteuttamisesta, hinnalla millä hyvänsä, tältä valtuustokaudelta on kaupungin talous- ja palkkahallinnon siirtäminen kuntien omistamaan Taitoa Oy:öön. Veljet ja siskot oikealla halusivat toteuttaa siirron niin kovasti, että olivat valmiit hyväksymään sopimuksen, jonka taloudelliset vaikutukset ovat edelleen hämärän peitossa. Tämän siirron myötä kaupunki myös menetti täydellisesti mahdollisuuden tehostaa toimintojaan näiden alojen osalta.

Sopimuksen muita isoja epäkohtia oli mielestäni se, että kaupungin organisaatioon jäivät tehtäväksi kaikki aikaavievimmät työt ja Taitoassa painetaan sitten enteriä. Palveluihin sisältyivät tietyt toiminnot ja kaikki muu maksaa lisää rahaa. Kuulinpa jo aika pian toiminnan alkamisen jälkeen esimiehen neuvoneen työntekijää, ettei Taitoaan saa soittaa palkkakuitin epäselvyyksistä, koska se maksaa ylimääräistä.

Lisäksi sopimus oli laadittu niin, että työntekijät siirtyivät yhtiön palvelukseen viiden vuoden irtisanomissuojalla ja mikäli Salon kaupunki päättäisi katkaista asiakkuutensa taitoaa, on kaupunki velvoitettu ottamaan yhtiöön siirretyn työvoiman takaisin. Työntekijän kannalta siis melkoinen win-win-tilanne, mutta työnantajan näkökulmasta melkoisen omituinen sopimus.

Viimeisenä pikku detaljina sopimuksessa on vielä sovittu, että Taitoa voi laskuttaa kaupungilta toimitilojensa kalustamisesta ja kaikki työntekijöiden tavarat nitojia ja kyniä myöten siirtyivät yrityksen omistukseen. En tiedä, paljonko kaulustuslaskua on loppuviimein laskutettu, mutta tähänkin valtuusto on antanut luvan.

Vain muutama viikko siirron jälkeen, saimme lukea lehdestä, että Keravan kaupunki on päättänyt siirtää joitain toimintoja Taitoaan. Samassa uutisessa todettiin, että tarvitaan 10-15 työntekijää lisää. Työllisyyden kannalta tietysti huima juttu, mutta luulemmeko tosiaan, että näiden työntekijöiden kustannuksia ei vyörytettäsi myös Salon maksettavaksi?

Ulkoistamisella ja yksityistämisellä on aina oltava todistettavissa oleva hyöty. Edellämainitussa casessa perustetta ei ollut olemassa. En vastusta toimintojen kriittistä tarkastelua ja nimenomaan näitä palkka-, talous-, ja tietohallintoa tulee tarkastella myös muuna kuin kaupungin omana työnä. Ei vain ole tuon taivaallista järkeä lähteä mukaan sopimukseen, jonka arvoa ei tunneta.

Jää nähtäväksi, miten kustannuskehitys ensimmäisen vuoden jälkeen lähtee nousemaan. Pelkään, että huhtikuisella äänestyspäätöksellään valtuusto loi meille uuden sairaanhoitopiirin, jonne saa uppoamaan euron jos toisenkin joka vuosi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home