Thursday, August 30, 2012

Realismia

Voihan vihtori. Keskustan valtuutettu Jouni Eskola väittää päivän lehdessä, että sosialidemokraatit haluavat poistaa yksityistieavustukset kokonaan. Ei pidä paikkansa. Se on totta, että todennäköisesti avustuksiin tullaan tekemään leikkauksia, mutta tämä koskee kautta linjan kaikkia kaupungin jakamia avustuksia.

Jos kaikkiin muihin avustuksiin ollaan tekemässä viilto, niin miksi yksityistieavustukset olisivat joku pyhä lehmä, johon ei saisi ollenkaan koskea. Kaupungin keskustassakin joudutaan tinkimään katujen kunnossapidosta taloustilanteen vuoksi. Again, tiedän, että on vaalit, mutta pysytään edes totuudessa.

Heitin eilen facebookiini tilapäivityksen, jossa kysyin, mistä kaivetaan 30 miljoonaa. Keskustelu kävi vilkkaana ja ajatuksia vaihdettiin. Talous on tilassa, jossa Salo joutuu kuukausittain ottamaan lyhytaikaista velkaa saadakseen palkat maksettua. Velkaa otetaan enemmän kuin maksetaan pois.

Vallitsevassa tilanteessa ei pidä väheksyä edes pieniä säästökohteita. Mikäli valot sammuttamalla saadaan kassaan euroja, niin kaikki on hyvään suuntaan. Olisi äärettömän helppoa, jos koko säästö voitaisiin riipiä kasaan tekniseltä puolelta. Valitettavasti sinne jäisi olemattoman pieni budjetti 30 miljoonan leikkurin jälkeen. Tällä ei enää Salossa toimisi edes ruokahuolto ja siivous.

Kristillisdemokraattien Jaana Shelby puhuu paljon toimintatapojen muutoksesta. Tästä olen hänen kanssaan samaa mieltä, että eri alojen yhteistyöllä kustannuksia varmasti saadaan säästetyksi, kunhan vain ensin saadaan toiminnot käyntiin. Tämäkin tuo euroja kassaan ja ollaan edelleen matkalla hyvään suuntaan.Säästötoimia tehdessä on kuitenkin väärin väittää, etteivätkö ne vaikuttaisi palveluihin. Budjettivajetta ei pysty korjaamaan sen vaikuttamatta palveluihin.

Joukkoliikenteestä puhutaan paljon. Salo käyttää henkilökuljetuksiin noin 5 miljoonaa vuodessa. Nykyisellä järjestelmällä, jossa jokainen toimiala hoitaa omat kuljetuksensa tuskin saadaan aikaan mitään etuja. Odotan kuljetustyöryhmän raporttia siitä, miten asiat tulevaisuudessa järjestetään, mutta olisin taipuvainen keskitetyn mallin kannalle. Tosin en ole ihan vielä vakuuttunut, että kaupungin organisaatiossa on tällä hetkellä niin rautaista asiantuntemusta kuin asia vaatisi.

Tänä syksynä pyörivät lomautukset. Lomautukset, joita kukaan ei halunnut, mutta joille ei enää löytynyt muuta vaihtoehtoa. Tälle ratkaisulle on tullut paljon kritiikkiä myös poliittisista puolueista, mutta yhtään korvaavaa vaihtoehtoa en ole talouden korjaamiseksi nähnyt. On helppo arvostella tehtyjä päätöksiä, mutta odottaisin, että jokainen puolue esittäisi myös oman vaihtoehtonsa, jos esitetty ei kelpaa. Kaikkien valtuutettujen ja oletettavasti myös puolueiden johtohenkilöiden pitäisi tietää, että herrojen palkat eivät tätä tilannetta korjaa.

Vaalien alla olisi helppo luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Se ei vain sovi luonteelleni. Realisti, inhorealisti minussa tietää sen, että vuodet 2013-16 tulevat olemaan erittäin vaikeat. Jos laiva ei 2016 mennessä ole kääntynyt, se menee pohjaan. Sitä minä en halua. Haluan, että salolaiset päättäjät itse saavat päättää siitä, miten taloutemme kuntoon laitamme.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home